Börja barnspara.
Kom igång idag.

Upp

Gör stor skillnad för de små. När de blir större.

Ett regelbundet sparande ger ditt barn en flygande start den dag när det är dags att prova vingarna på egen hand. För barnsparande rekommenderar vi konto i en kapitalförsäkring. Då får du kontroll över pengarna och möjlighet att bestämma när det är dags för barnet att ta del av dem.

Hos oss betalar du inga avgifter för barnsparande i kapitalförsäkring. Är du osäker på vilka fonder du ska välja så kan du prova Fondrådgivarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för tips och råd.

Se hur ditt barnsparande kan växa:

Startbelopp

Månadssparande

Avkastning per år*

Spartid i år

Totalt sparande

Så har vi räknat:


Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningens resultat utgör inte en utfästelse, ett råd eller en rekommendation. Beräkningen är en förenkling av verkligheten. I beräkningen har vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar (startbelopp, månatligt sparbelopp, spartid i år och förväntad avkastning per år). Den förväntade avkastningen per år har i beräkningen fördelats jämt över varje månad och varje månad realiseras avkastningen och adderas till sparkapitalet. Det går inte att säga i förväg hur stor avkastningen blir i verkligheten, avkastningen i beräkningen är endast ett antagande. Sparande påverkas av inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter, vilket vi inte har tagit hänsyn till i beräkningen. Beräkningen bygger inte på någon särskild sparform.

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller felaktiga beräkningar som kan uppkomma.

Barnspar - så funkar det

Kontroll över ditt barns pengar

En kapitalförsäkring kan du öppna i ditt eget eller barnets namn. En fördel med att öppna en kapitalförsäkring i ditt namn är att du själv bestämmer när det är dags att ge bort pengarna. Alla barn är kanske inte mogna att få en stor summa pengar på 18-årsdagen. Eller så har du helt enkelt tänkt att kapitalet ska användas till en bostad, när studierna är avklarade.

Oavsett bestämmer du, om du väljer kapitalförsäkring.

Rättvist mellan flera barn

Genom att spara i en och samma kapitalförsäkring till flera barn kan du enkelt se till att de får lika mycket, när det är dags att ta ut pengarna. Utbetalningen från din kapitalförsäkring delas helt enkelt lika och du slipper fundera på om barnens sparpengar utvecklas olika bra genom åren.

Inga onödiga avgifter

Vi är en av få aktörer på marknadens som helt har skippat avgifter på barnsparande i kapitaflörsäkring. Du betalar bara för det du väljer att placera i. När du handlar med aktier och andra värdepapper gäller vårt vanliga courtage. För fonder betalar du enbart fondbolagens egna avgifter.

Hos Konsumenternas Försäkringsbyrå kan du se en fullständig och oberoende jämförelse mellan kapitalförsäkringar på marknaden.

Tecknas med återbetalningsskydd

Din kapitalförsäkring tecknas alltid med återbetalningsskydd, vilket innebär att värdet av ditt sparande + 1 procent betalas ut till dina anhöriga (eller andra förmånstagare) om du dör. För den extra procenten betalar du en så kallad riskavgift. Riskavgiften baseras på ålder och marknadsvärde i kapitalförsäkringen.

Exempel: En 40-åring placerar en miljon kronor i kapitalförsäkring. Riskkostnaden blir då 1,08 kr per månad. Om en 60-åring placerar en miljon kronor blir riskkostanden istället 5,65 kr per månad.

Förmånlig schablonskatt

Om du sparar i kapitalförsäkring betalar du ingen skatt när du tar ut pengarna. Istället dras varje kvartal en skatt som baseras på hur stort belopp du har i din kapitalförsäkring.

Mer information om skatt hittar du i tabellen "Läs mer om skatt och placering i kapitalförsäkring" på den här sidan.

 

Konkreta förslag på fonder

Hos oss får du tillgång till ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden och kan handla med fonder, aktier och mycket annat. Kapitalförsäkring passar även dig som handlar aktivt, eftersom du slipper deklarera dina köp och försäljningar.

Ta gärna hjälp av Fondrådgivaren om du vill ha konkreta förslag som passar den långsiktiga sparhorisont ett barnsparande ofta har.

Kom ihåg förmånstagarförordnandet

När du öppnar barnsparandet behöver du fylla i och skicka in blanketten Ändring av förmånstagarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, om du vill att pengarna ska tillfalla barnet eller barnen om du dör innan de har hunnit betalas ut. Om du inte sätter ett barn som förmånstagare sker utbetalningen istället till dödsboet.

Vanliga frågor.

Vilken fond ska jag välja åt mitt barn?

Gör gärna Fondrådgivaren för konkreta förslag på vilka fonder du kan välja åt ditt barn eller barnbarn. Det tar bara fem minuter.

Hur mycket ska jag spara till barnet?

Du kan spara både engångsbelopp eller löpande. Det är upp till dig hur mycket du vill spara. Även små regelbundna insättningar gör stor skillnad i det långa loppet.

Kan jag barnspara på investeringssparkonto?

Du kan barnspara på investeringssparkonto, det gör många föräldrar. Tänk dock på att du inom investeringssparkonto inte kan dra nytta av fördelarna med förmånstagarförordnandet.

Kan jag flytta ett barnsparande från en annan bank till Nordnet?

Ja, du kan flytta ett investeringssparkonto eller en aktie- och fonddepå från en annan bank till Nordnet. En kapitalförsäkring kan du inte flytta i sin helhet, du måste sälja av dina innehav och starta upp ett nytt sparande hos oss. På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om att flytta fonder och aktier till Nordnet.

Ta makten över ditt sparande redan idag. 

Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.