Nu smygstartar rapportsäsongen på båda sidor om Atlanten. Med bank och fastighet ur blocken går det att få en hint om vart det barkar. Dessutom politiska piruetter och vilka investerare du ska följa.
1 Det är vinsterna, dumskalle!
Ett klassiskt citat från amerikansk politik är “It’s the economy stupid”. Det myntades i valkampanjen herr Clinton vann för 24 år sedan. Nu skulle en lätt justerad variant kunna beskriva läget på börsen – det är vinsterna, dumskalle.
För marknaden har blicken fäst på om det blir ett sjätte kvartal med fallande resultat för amerikanska bolag. Lika viktigt är om bolagsledningarna och analytikerna vågar ligga kvar på att i början på nästa år kommer äntligen vinstlyftet.
Den luttrade tänker att vi på marknaden är en skock får som alltid lockas av det grönare betet på nästa äng. Det finns dock en del krass matematik som talar för att det kanske bottnat.
Det främsta argumentet är att nu är energisektorn på väg igenom krisen de kollapsade oljepriserna ledde till. Det kan dock vara bra att veta att när amerikanska jobbdata kom i fredags, så var det än en gång råvaror men även tillverkning som backade. Starkt och i vissa fall urstarkt gick istället fortsatt tjänstesektorn. Med hälsa, konsulter och turism i toppen.
The ‘intangibles’! via @Callum_Thomas pic.twitter.com/Q3Gevt5pmx
— jeroen blokland (@jsblokland) 8 oktober 2016
Det här är ingen enskild händelse. För immateriella tillgångar – som varumärken, patent och liknande – har gått från att vara en restpost i balansräkning till att dominera den.
Vinnare har varit de globala varumärken gärna med en digital inriktning, som Facebook, Amazon, Alphabet med flera. Det är numera deras vinster som har störst påverkan på vart index tar vägen. I veckan rapporterar ett av världens starkaste varumärken – modehuset LVMH.
Dags för bankerna att öppna böckerna
Fast de viktigaste konjunktursignalerna kommer i veckan från bankerna i USA. Den amerikanska finanssektorn har en genomsnittlig direktavkastning på 3,7 procent. Högt eller lågt? Det beror på var räntorna är på väg. Uppåt men i en än mer maklig takt var gissningen efter fredagens jobbsiffror.
Sedan beror det på det där med vinsterna. Räcker det för att försvara utdelningarna. Rapporter är på ingång från JP Morgan., Citigroup och Warren Buffets skandaltyngda Wells Fargo & Co. Räkna med att resultaten som meddelas därifrån sätter tonen även för vår svenska finansöverviktade börs.
2 Tjuvstart även på hemmaplan
Här hemma bjuds det på rapporter från forna men numera åtskilda vapendragarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer. Så här långt är det Qvibergs Öresund som bjudit aktieägarna på den behagligare resan. Räknat från februari 2012 när Hagströmer noterade sitt Creades har den aktien i stort sett följt börsutvecklingen, medan Öresund avkastat nästan det dubbla med en uppgång på över 140 procent.
Det där är möjligen statistik för kalenderbitaren. Lite mer än så levererar veckans, i mitt tycke, intressantaste rapport. Höstöppningen har inte varit så munter för fastighetsbolagen. Det är, som i USA, främst antydningarna om högre räntor som oroar.
En annan likhet med landet i väster är att den som bara tittar in i bolagen har svårt att oroa sig. Hög direktavkastning och bra resultat, som hos specialisten på kommersiella lokaler – Castellum. I veckan är det rapport och svaret är helt klart en tidig antydan om vad vi ska vänta oss av tredje kvartalet, åtminstone i de bolag som främst är exponerade mot den svenska ekonomin.
3 Inget är så skruvat som en politisk piruett
https://youtu.be/4lZ0r1-mvMY
Förra veckan fick en republikansk klassiker ett YouTube-klipp i krönikan. Det var när Ronald Reagan begravde Walter Mondales aspirationer på presidentämbetet. Den här veckan lämnar jag över spaden till demokraterna och en av deras varmaste anhängare Robert de Niro.
Klippet där han mosar Donald Trump är en stor nyhet rakt över alla amerikanska media. Här saxat från Fox News som följer upp med en rätt smart analys. Vad an denna verbala massaker från Hollywoodstjärnan? Skälet, resonerar kanalens analytiker, är att Hillary Clinton saknar förmågan att engagera de egna gräsrötterna. Check på det, kan man konstatera att de Niro levererar.
Onekligen en valrörelse som har allt. När sa senast en kandidat en månad före valet: “Noll chans att jag hoppar av”
https://t.co/fwQ3YPw2Tg— Gottodix (@Gottodix) 8 oktober 2016
Ingen lär ha missat att det blåser full orkan runt Donald Trump efter hans elva år gamla uttalande om att han kan komma undan med att greppa tag i kvinnors underliv om han vill. Listan med republikaner som övergett honom blir allt längre och det talas öppet om att han borde avbryta kampanjen. Republikanska partiet gör samtidigt allt de kan för att räddas vad som räddas kan genom att skifta över så mycket bidrag som det någonsin går till olika lokala val.
Så det är en magnat lika ensam som Citizen Kane, som NY Times väljer som vinkel, som slåss mot inte bara motståndaren Hillary Clinton utan även sitt eget parti.
Clinton har för övrigt sina alldeles egna skandal att hantera. Läckta mail visar att hon är för frihandel och lovar att föra dialog med Wall Street inför eventuella finansiella reformer.
Långt ifrån avgjort
Earnings of white American men without college degrees have been withering for decades https://t.co/t8YtIa983b 🔓
— Real Time Economics (@WSJecon) 8 oktober 2016
Fast riktigt ensam är han ändå inte, knappt hälften av de amerikaner som sagt att de tänker rösta och faktiskt fyra av tio kvinnor tycker att Trump är det bättre alternativet. De senaste opinonsundersökningarna från swingstaterna Pennsylvania och Florida är bra exempel.
I Florida leder Trump med 15 procentenheter i gruppen vita kvinnor. Fast den verkliga game changern är lågutbildade vita män – här leder Trump med förkrossande 33 procentenheter i Florida. Det är det här som gör att valet trots allt inte är avgjort även om the Donald hänger på repen.
Hur blev det så här?
I senaste numret av Economist analyserar Barack Obama denna globala utveckling mot allt starkare kantröster i debatten. Han konstaterar att tillväxten fördelats så att klyftorna i inom länder ökat. Många ser automatisering och globalisering som krafter som tar deras arbeten. Samtidigt lägger allt för många sin kraft på att komma åt de pengar tillväxten skapar snarare än att, i hans ord, bidra till samhället.
Decades of declining productivity growth and rising inequality have resulted in slower income growth for low- and middle-income families. Globalisation and automation have weakened the position of workers and their ability to secure a decent wage.
Too many potential physicists and engineers spend their careers shifting money around in the financial sector, instead of applying their talents to innovating in the real economy. And the financial crisis of 2008 only seemed to increase the isolation of corporations and elites, who often seem to live by a different set of rules to ordinary citizens.
Det kan vara därför det i den normalt ganska moraliskt strikta amerikanska politiken faktiskt inte är omöjligt att Clintons hemliga frihandelsflört är allvarligare än Trumps sexistiska uttalanden. Han är trots allt avslöjad med att vara den alla trodde medan hon anklagas för att ljuga om att hon är den alla tror att hon är.
Piruetter var ordet. I natt möttes de i den andra debatten. Den blev, att döma av olika förståsigpåare, en jämn uppgörelse. En god nyhet för Donald Trump. Det smarta sättet att hålla koll på hur marknaden tycker det gick är att följa växelkursen mellan dollar och den mexikanska peson. Desto bättre det gick för Trump desto svagare peso.
4 Förtjänar någon att få ekonomipriset?
Who will win the Nobel for economics? This year, no one has a clue https://t.co/L8hWCaVZqv 🔓
— Real Time Economics (@WSJecon) 8 oktober 2016
I veckan delas det, åtminstone i Sverige, alltid lika kontroversiella ekonomipriset ut. Den här gången har experterna lagt ned förhandsspekulationerna. Det är nämligen ingen som har någon känsla alls för vad för ekonomiska influenser som är på modet. Den som har sinne för nördhumor kan fnissa åt att svaret Eugene Fama ger i artikeln ovan på vem som får priset. Fadern till den effektiva marknadshypotesen svarar kort och gott – predictions are useless.
För fältet ligger verkligen vidöppet och frågan är om inte priset går till en icke-ekonom. Sällan har nämligen nationalekonomins ställning varit så svag som nu. Tio år efter finanskrisen kör centralbankerna utan karta, marknadens effektivitet är mer än ifrågasatt och grundantagandet i alla ekonomiutbildningar om att handel höjer välståndet skulle ingen av de amerikanska presidentkandidaterna ta i sin mun.
Det är alltså ett tecken i tiden så gott som något annat att ingen har någon åsikt om vilken del av den ekonomiska vetenskapen som förtjänar att uppmärksammas. Ett annat är att det som spekulationerna istället handlar om Riksbanken kommer att använda priset för att göra ett politiskt utspel. Så min gissning blir att det går till en frihandelsvän.
En annan reflektion Det kanske är dags att byta ut de där orden studenter i nationalekonomi redan första föreläsningen får inristad i hjärnbarken. Frasen allt annat lika kanske numera borde ersättas med inget är sig likt?
5 Om konsten att följa
Det är alltså inte så lätt att hitta någon att följa längre. Allt från trovärdiga presidentkandidater till bolag med växande vinster och trovärdiga ekonomer får du slå ficklampan om du ska hitta. Tur då att det finns några hjälpmedel. I ett annat av inläggen i dagens nyhetsbrev hittar du 5 portföljstrategier för dig att ta rygg på.
Blir du inte mätt på den portionen så bjuder jag på mina 39 favoriter på Shareville här.
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Mitt största projekt är Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 (roliga?) filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Fast just nu försöker jag fokusera på välgörenhetstävlingen i Investerar-SM. Om jag vinner är det här mitt val av välgörenhet. Min strategi för att vinna? Den hittar du i det här YouTube-klippet!