Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5 – FED & vad händer om Trump vinner?

Räntan och Donald Trumps opinionssiffror har det gemensamt att båda oroar marknaden men ingetdera tar börsen helt på allvar. Det och mina 39 favoriter bland hundra tusen på Shareville ryms i veckans nyhetssvep.

1 Kan vinsterna svara om räntorna stiger?

Det finns ett ämne som svävar över alla andra för närvarande. Är världen på väg mot en mycket lågintensiv stagflation med stigande inflation men fortsatt svag tillväxt? Det skrev jag om i förra veckans nyhetsbrev. Nu har det blivit dags för ett av det där omvälvande FED-mötena igen och det styr helt nyhetsveckan vi är på väg in i.

Vi på marknaden är ett roligt gäng. Först får vi spel när en FED-ledamot i sista stund bokar in ett tal om räntepolitiken innan ledamöternas tysta period inför räntebeskedet. När det talet i princip sa att vi höjer inte förrän inflation i Europa tar fart, som jag kommenterade här. Då tänker alla att jag det lär ju dröja och skiftar fokus till annat.

Nåja, det kom även en del data som talar emot att FED agerar i närtid. Bra att veta är dock att marknaden fortfarande ser knappt 60 procents sannolikhet för en höjning i år. Dessutom är inflationen stigande lite varstans i världen. Grafen ovan visar att både räntor och inflationsförväntningar i USA faktiskt tickar på uppåt.

Frågan blir då hur börsen reagerar om räntorna fortsätter stiga. Sambandet är långt ifrån självklart men en tumregel är att om räntorna stiger fort har börsen svårt att hålla emot medan om de stiger långsamt brukar det bero på att ekonomin tuffar på i lagom takt och då brukar börsen faktiskt kunna höja. Ett mått att hålla ögonen på är hur nära aktier och obligationer följer varandra. Nära, är svaret just nu.

En hel del talar alltså för att även om många ropat varg många gånger, så kommer kanske inflation och räntor den här gången om än i en långsam takt. Hur är det då med tillväxt och vinster? Nja, där ser det fortfarande svajigt ut. Världen har ingen riktig fart på tillväxten och USA räknar de flesta med att vi nu går in i  det sjätte kvartalet med fallande vinster.

Så här långt har förhoppningar räckt långt men för eller senare behöver den ljusnande framtiden materialisera sig. Till en början lär det bli en hel del fokus på formuleringarna Janet Yellen väljer i sitt tal på onsdag. Lyssna efter hur hon ser på inflationen, konjunkturen och omvärlden. Den riktigt uppmärksamme fångar även upp om det kommer någon antydan om huruvida presidentvalet får någon påverkan på bankens beslut.

2 Spänningen stiger

I veckan möts ett antal världsledare i New York för att diskutera framtiden för de 21 miljoner människor som är på flykt just nu. Den högsta siffran efter andra världskriget. Därtill en fråga som smugit sig in i valdebatter världen över det senaste året.

Med en myriad frågor som verkligen påverkar människors liv i stort och smått i vågskålen när världens viktigaste val ska hållas kan det verka cyniskt att fundera kring hur valet påverkar börsen men det är ju det här nyhetsbrevets syfte.

Trump har på en månad stigit från 20 till 30 procents sannolikhet att vinna när marknaden sätter odds. I väljarundersökningar är det numera betydligt jämnare. Den här sammanställningen från RealClearPolitics visar att Hillary Clinton nu bara har grepp om 200 av de 270 delstatsdelegater som krävs för att vinna. Det blir ett riktigt tight upplopp, där enstaka stater som Ohio blir helt avgörande.

Det är hur som helst inget snack om vem som har medvinden just nu. Nästa måndag möts de till slut i debatt – Hillary Clinton och Donald Trump.  Det lär prägla redan den här nyhetsveckan.

En fråga som redan är i full gång är hur en seger för Donald Trump skulle påverka börsen och ekonomin. Kanske mindre än man skulle kunna tro, åtminstone på kort sikt, verkar svaret vara. Donald Trumps ekonomiska politik vilar på två grundpelare. Det ena är dynamiska effekter när skattesänkningar och högre utgifter ska sätta fart på ekonomin. Det andra är att förhandla om (men inte avsluta) diverse handelsavtal. Den första halvan påminner om Reagans politik på 80-talet.

Mönstren är slående lika läget inför Brexit. Donald Trump lutar tungt mot lågutbildade och främst vita. Om de röstar i större utsträckning än väntat, så ser matematiken i valet helt annorlunda ut än oddsen fångar upp. Det uppfattar marknaden just nu som en negativ händelse men det är inte säkert att det blir så börsen reagerar.

Ett annat populärt ämne i världens tidningar just nu är att börja fundera på hur förhandlingar och konflikter ska hanteras när allt fler länder har allt starkare antiglobaliseringrörelser. Hur går det till när Donald Trump och Vladimir Putin gör upp en dispyt om ett handelsavtal?

För är det något som varit ett dolt tema de senaste åren, så är det skiftet från en värld byggd på lagar och avtal tillbaka till en byggd på realpolitik. Det ändrar spelplanen även för investerare. Det skriver jag om på min egen blogg i det här inlägget.

3 Gäsp sa valutamarknaden

Ett tecken på att varken FED eller valet är riktigt så hett som det verkar är valutamarknaden. Handlarna där är av det hispigare slaget och brukar fånga upp om något är på gång. Vi som såg valvakan från Brexit mins spiken rakt ned i kistan för pundet i samma ögonblick som valsiffrorna från Sunderland kom.

Den här gången rycker valutagänget på axlarna. Medan aktier har sett volatiliteten återkomma guppar valutorna överraskande stabilt mot varandra. En tolkning är att marknaden räknar med att ländernas penningpolitik nu hänger ihop. Det vill säga att USA inte kan göra så mycket förrän övriga är ifatt. Det lär i så fall dröja.

3 Evigt liv i tillväxtboomen?

På tisdag håller leverantören till IVF-kliniker, Vitrolife, kapitalmarknadsdag. Det är en av de senaste årens verkliga aktieraketer.  På fyra år är den upp över 1300 procent. Ni som hängt med på Nordnetbloggen ett tag här och på Shareville vet att vi har bolaget i portföljen.

Även den som inte är ägare kan dock fascineras av den snabba uppgången i aktien. Verksamheten har länge gått bra drivit av en underliggande tillväxt i marknaden, stigande marknadsandelar, förvärv och breddat produktsortiment.

Det saknas dock inte utmaningar. Den kinesiska IVF-marknaden är redan fullständigt överfylld, så det är en rejäl flaskhals för en boom där. Dessutom har Vitrolife och största konkurrenten Cooper gjort helt olika val om hur befruktade ägg bäst ska hanteras.

Det här skulle kunna vara vardagen i vilket mindre eller medelstort bolag som helst. Det är det dock inte. För under det senast året har Vitrolifes aktie värderats upp till ett P/E-tal på 50 för det kommande året. Det är inte heller så att den som blickar framåt får en värdering som kommer ned särskilt mycket. 2018 räknar analytikerna med ett P/E-tal på 40 och ett PEG-tal på 2,4 enligt StockPiper.com.

Även Börsdata visar att det gått riktigt snabbt uppåt i aktien. Vad beror det på då? Ett svar, för den som inte söker inom bolaget, är att när räntorna varit envist låga så har diskonteringen av framtida kassaflöden kommit ned. När det då ser någorlunda trygga ut som i Vitrolife – då blir det rusning.

Omvänt gäller dock att den här typen av bolag därmed blir lika räntekänsliga som vilket bolag som exempelvis utdelningsspecialister. Vi får se om Vitrolife kan hålla liv i sin värdering i veckan.

5 Ett hundra tusen och 39 favoriter

Det var en stor milstolpe för investerarnätverket Shareville i veckan när den magiska siffran hundra tusen användare. I ett större sammanhang är den utvecklingen en del av Fintech-revolutionen. Ingen tror längre att banker kommer att förbli det de varit men frågan är vad som kommer istället för den gamla hierarkiska rådgivningen. För förr i tiden distribuerades investeringsråd med post från analytiker på huvudkontoret till bankontorets rådgivare vidare till dig.

I veckan som gick släppte konsultfirman AT Kearney en rapport om att det bara är några år till den tjänsten ersatts av robotar. Redan idag har dock alltmer mångsidiga börshandlade fonder för indexinvesteringar (ETF:er) och fallande priser på aktiehandel ändrat hur småsparare investerar. Fast det kan ju kännas lite ensamt.

På Sparskolan listar jag mina favoritportföljer

Tur då att en annan trend i tiden är att lära av varandra genom sociala media. För egen del hörde jag till de första användarna av Shareville när det blev en del av Nordnet. Numer är det ett självklart inslag i mina investeringar. Under åren har jag hittat många guldkorn. De 39 bästa hittar du här.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Mitt största projekt är Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Fast just nu försöker jag fokusera på välgörenhetstävlingen i Investerar-SM. Om jag vinner är det här mitt val av välgörenhet. Min strategi för att vinna? Den hittar du i det här YouTube-klippet!

Här är en länk om du också vill stödja SOS-Barnbyar

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm