Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: börsriskerna vaknar till liv

Trumps budget, FED:s räntehöjningar och val i Holland. Det känns som alla årets risker drar igång samtidigt i veckan. Dessutom – batteribolaget som är tyskarnas favoritaktie i haussen kring elbilar.

1 Riskerna gör entré

Är ni beredda? It’s gonna be great! Huge! Absolutely enormous! Det är dags för Donald Trump att lägga fram sin första budget. Mitten av mars var det lovat och det är faktiskt på onsdag det. Tänk vilken fart löftena om höjda utgifter och sänkta skatter fick på börserna världen över. På språket med för den delen. Reflation och trumponomics fanns åtminstone inte i mitt vokabulär för ett år sedan.

Den här gången handlar krönikan om hoten mot den stabila börsuppgången. För det slumpar sig nämligen så att i veckan ploppar nämligen snart sagt alla årets stora risker upp på radarn samtidigt. Det kan bli turbulent således eller så blir det ett tillfälle att rensa undan kvarvarande hinder för den där riktigt fina tjurrusningen uppåt.

Hur som blir det en spännande vecka – nu kör vi igång!

Källa: TradingEconomics

Trumprallyt är en byggsten vi vant oss vid som ska bära börsen vidare till nya stordåd. Det egentligen oavsett om det blir för att den får upp ännu högre fart i den redan heta amerikanska ekonomin eller om den leder till inflation som gynnar aktier.

Från dag ett har oroliga påpekat att börsens tjurar skjutit björnen sålt skinnet och satt pengarna i tillväxtbolag långt innan något faktiskt har levererats. Med andra ord precis som vanligt.

I USA är diskussionerna inom det republikanska partiet i full gång. Ska den stora satsningen på militären, infrastrukturen och skattesänkningar vara fullt ut finansierade? Många har byggt starka varumärken på att hålla i plånboken genom åren. Det var trots allt inte så länge sedan som det var opatriotiskt att öka statens skulder.

Frågan är till en början om Trumps tidplan för budgeten håller. För republikanerna har redan fullt upp att diskutera sjukvårdsreformen som ska ersätta Obamacare.

Hur tar börsen allt det här? Med ro till dess det på allvar börjar blir osäkert om stimulanserna blir så stora som marknaden räknat med. Det är dock inte så långt till den diskussionen. I april bereds budgetförslagen i kongressen.

2 Räntan prövar börsen

Källa: CNBC

Om räntan stiger långsamt, brukar börsen stiga den med. Om däremot räntorna stiger fort, då brukar det bli mer svettigt för aktiemarknaden. Det är ett enkelt och intuitivt samband jag skrivit om tidigare. Det finns många skäl till varför det skulle kunna vara så här.

Ett är att i perioder av långsamma räntehöjningar, så har centralbankerna oftast bra koll på läget. Ett annat är att när nominella räntor stiger långsamt brukar inflationen redan tagit fart. Nettot kan bli en period med fallande realräntor och i realiteten en mer stimulerad ekonomi.

Källa: Fed St Louis

Så var är vi nu? Fredagens amerikanska jobbdata var urstarka och drog upp de långa räntorna. Tongångarna från ECB i veckan var som vanligt så atonala att ingen riktigt förstod dem. Lite av varje men den allmänna trenden var trots allt att nu tittar banken mer uppåt än nedåt. Tidpunkten när stimulanserna lättar och räntorna stiger har närmat sig.

Källa TradingEconomics

En faktor att hålla ögonen på är vem det är som håller i taktpinnen. För fortsätter inflationen stiga i den takt den gjort ett tag, så kanske centralbankerna blir mindre benägna att ta hänsyn till andra ekonomiska faktorer i sitt beslutsfattande. Många ser i och för sig tillfälliga blippar, som oljeprisets möjligen tillfälliga återhämtning, bakom den stigande inflationen.

Andra, som Bill Gross en legend på obligationsmarknaden, ser istället en ränteuppgång som närmar sig nivåer där olbligationsmarknaden tippar över till rejäl oro och ränteuppgången tar fart på allvar.

Hur det blir går ju aldrig att veta men det behövs bara en titt på kurvorna ovan för att se att de lutar rätt brant uppåt på slutet. Få säger nog emot att det är något av en ödesvecka för relationen mellan räntor och börs i veckan. Det alla lyssnar på när FED ger det redan (nästan) klara beskedet att räntan höjs är om Janet Yellen också lägger kraft bakom orden när hon föreslår upp till tre höjningar till i år.

Källa: TradingEconomics

De snabba kasten i räntorna för närvarande fungerar också som en hjärtstartare för valutamarknaden, som gått på tomgång ett bra tag. Lugnet där är en av orsakerna till att volatiliteten på börsen varit så pass låg som den varit. Nu kan dock den här perioden med bland annat en artificiellt billig krona snart vara slut.

För mycket är det en trasselsudd av centralbanker med liknande syn på världen som hållit ihop valutorna. Vissa, som USA, har dragit medan andra, som Europa och framför allt Japan, har bromsat räntorna. Via valutorna har dock alla hållit öga på varandra och systemet har varit i något slags balans ända sedan den förra stora dollarförstärkningen 2014.

Nu finns det många tecken på att ländernas egna förutsättningar, problem och intressen kommer mer i förgrunden. Det handlar veckans fördjupning om. Du hittar den som ett vlogginlägg längst ned i den här krönikan. Föredrar du att läsa finns det en skriven artikel i ämnet på min egen blogg här – “Pandoras ask öppnad på valutamarknaden”

3 De där knepiga väljarna

Annars fanns det framför allt en stor och allt annat överskuggande oro inför det här börsåret. Det var inte räntan, inflationen, bolagsvinsterna, bubblor på börsen eller bostadsmarknaden, konjunkturen, oljepriset eller det alltid växande skuldberget. Det var väljarnas nyvunna smak på att ge etablissemanget (vilka nu de är) en käftsmäll så att det ringer i öronen.

Prognoser är alltid enklare bakåt än framåt. Lika säkra som alla var att valen förra året skulle vinnas av den sittande makten. Lika tidiga var alla inför det här året att förutspå att utmanarna ska riva allt från euro till EU. Det här var vid årsskiftet med på allas listor över börshot. Läs vilken krönika som helst – nej förresten håll er till min!

Hur som helst – nu står vi alltså där igen inför en politiskt hektisk vår. Grexit 2015 och Brexit 2016 gav onekligen högljudda men bara tillfälliga smällar i den långa börsuppgången. Då var det köp på dippen som blev rätt råd. Den här gången kanske det blir ett lättnadsrally på en oro som aldrig infann sig. Det var faktiskt en inte helt ovanlig profetia inför året.

För så udda är börsen. Den kan glädjas åt goda nyheter även om sådant den inte oroat sig för. Å andra sidan har ju de senaste två åren lärt oss att politik är svårt, särskilt när den överlåts till väljarna. Nu närmar det sig peak politik igen.

Ni har hört det förut men budet är att utmanaren inte vinner i det holländska valet heller. Till skillnad från grekiska valet, Brexit och amerikanska valet är det dock en ganska säker gissning i det här fallet. För migrationskritikern Gert Wilders är långt från att kunna ändra spelplanen i Nederländerna och ännu längre från makten.

Däremot kan det förstås bli en framgång för hans parti i valet och det stora priset den här gången skulle vara att bli största parti. Nu verkar det vara motvind enligt de senaste mätningarna men det är kanske bäst att lämna avgörandet till folket i Nederländerna.

Startskottet för Europas valår är således inte i sig något som oroar marknaden. Det alla däremot talar om är Frankrike. Marknaden är som vanligt övertygad om att även i det fallet vinner pålitliga etablerade politiker. Frågan är dock vem det numera är i fransk politik.

En rolig twist är nämligen att i Frankrike är alla i opposition. Det är inte många siffror där fransmännen inte tappat mot sina grannar efter finanskrisen. Den sittande presidenten, Hollande, har popularitetssiffror i närheten av Ludvig XVI runt 1789. Inspirerade av det arvet står alla kandidater i presidentvalet på barrikaderna för något slags förändring. Är det så populister ska slås? Genom att alla tar avstånd från den förda politiken?

Källa: TradingEconomics

Vi som sällan släpper blicken från blipparna på skärmen kommer i veckan kolla extra noga på hur relationen mellan franska och tyska räntor utvecklas. För det anses allmänt vara det bästa måttet på oron för att EU eller åtminstone euron kollapsar. När veckan börjar har de två just närmat sig varandra igen. Hur ser det ut när holländarna röstat?

Det är mycket europeisk politik i veckan. Kanske är det nämligen dags för britterna att göra slag i saken och ansöka om utträde ur EU. Det borde väl i så fall vara en icke-händelse för börsen med tanke på att ansökan diskuterats öppet och länge. Riktigt kan man dock aldrig veta. Några förlupna ord på endera sidan engelska kanalen och känslorna kanske kan dras igång igen.

För övrigt visar britterna upp ett typiskt beteende efter folkomröstningar. När någon väl bestämt sig i en stor fråga, så ändrar de sig sällan.

En riktigt lång lista med tunga politiska händelser på ingång således. Vet ni vad tyskarna oroar sig mest för? Hur ska det gå för Angela Merkel när hon på tisdag för första gången träffar Donald Trump.

Källa: TradingEconomics

Statsbesök hos den amerikanske presidenten har blivit lite som att fira jul hos svärföräldrarna. Det gäller att ladda upp för att inte göra bort sig men till slut går det ändå åt pipan. Tyskarna lär bli uppläxade både för att de satsar för lite på försvaret och för att det inte begriper charmen i amerikanska bilar.

4 Köpa bilar eller batterier?

A propos bilindustrin, så rapporterade BMW i veckan som gick. Det var rekordsiffror för försäljningen och fin lönsamhet som vanligt. Marginalerna var dock sämre än väntat och aktien föll. Skrapa på ytan av medvind här och nu så börjar faktiskt bilindustrin uppvisa en del tecken på att bli en blivande krisbransch.

Kronisk överkapacitet, stora investeringsbehov och svåra omställningar till ny teknik och nya konsumtionsmönster. Det är några av faktorerna jag tittar mer på i det här inlägget.

Över vissa bilmärken skiner dock solen. Nästan bokstavligen. Framför allt är det förstås Tesla som har laddat fullt med investerarnas förtroende. Först 2019 tror marknaden på en hygglig vinst och den betalas redan idag till ett p/e-tal på 53. Det kan jämföras med att du får betala runt 7-8 för att köpa in dig i BMW:s redan nu uppnådda vinst.

Källa: StockPiper

Det här med Tesla har inte lämnat investerare världen över någon ro. Ska de ha monopol på batterier till bilindustrin? Nej, självklart blir det inte så. Här hemma var en av veckans nyheter att Stenafamiljen är en av de stora investerarna i en batterifabrik som ska byggas i Sverige. Stor ska den bli också, enligt uppgifter i Dagens Industri blir det Europas största.

Det låter bra för tyska bolaget Manz AG, som levererar till batteritillverkare. Det här är en av de hetaste aktierna när Tysklands största aktietidning listar sina favoriter i e-mobilitet. Någon vinst är det inte just nu men riktigt så hiskeliga värderingar som Tesla är det ändå inte. På tyska börsen finns för övrigt även en del andra bolag som specialiserat sig på e-mobilitet.

Det kanske kan vara något. Det sägs ju att i en guldrusch tjänar den som säljer spadarna mest.

5 Börsfestens förlorare

Häromveckan skrev jag om utmaningarna för aktiva fonder. Det finns inga säkra kort men väl ordentliga avgifter. Forskningsöverblicken landade i att det inte behöver vara ett misstag att betala (lite) för aktiv förvaltning.

En lång period har indexfonderna konsekvent vunnit över de aktiva men så behöver det inte vara resonerar det som fördjupat sig i frågan. Problemet är så banalt att det handlar om priset. Aktiva förvaltare tar för bra betalt helt enkelt.

Den teorin fick än mer stöd i veckan. Robotar är en tuff utmaning för oss människor. I så kallade kvantfonder får datorn göra mycket av jobbet. På ett sätt är de här fonderna ett syskon till de indexföljande.

Kvantfonderna justerar priser runtom i världen så att de hänger ihop. Om bankaktier faller för att utlåningen minskar – hur påverkar det husvagnsköpare? Det har inte kvantaren en aning om men maskinen vet hur de brukar hänga ihop på börsen.

Fungerar det då? Svaret är att de senaste tio åren har den här fondgruppen gått ungefär som de lite liknande men av människor skötta hedgefonderna. Det vill säga lite sämre än index.

Ni kan ju gissa vad det är som även i det här fallet spökar.

Källa: Börsdata

Slutligen några allvarsord. Veckan som gick bjöd på en för konjunkturen typisk krasch i ett typiskt förhoppningsbolag – Peptronic Medical. Bolaget försöker utveckla en gel mot behandling av vaginal atrofi hos kvinnor efter klimakteriet. I fredags kom nyheter om att en forskningsstudie fallit ut fel.  Aktien föll 71 procent.

Det är inte i sig självt så anmärkningsvärt. Det händer i bolag som inte kommit igång med affärerna. Uppsidan kan vara stor men även nedsidan. Det är det som är risktagande. Det är det börsen ytterst är till för – att möjliggöra finansiering av bolag som investerar i framtiden.

Det har behövts en hel del kapital för att rulla vidare Peptronics framtidsplaner. Någon försäljning finns inte så här långt och sedan de kom till börsen har bolaget kostat aktieägarna 6 kronor per aktie i ett kassaflöde som flutit åt fel håll. Det kan jämföras med kursen i fredags som låg under 3 kronor, så en hel del har nu eldats för kråkorna.

Det är som sagt inget konstigt i det. Den påläste investerare som tog en kalkylerad risk i ett viktigt forskningsområde kan rycka på axlarna och gå vidare. Tyvärr lockar den här typen av bolag in många som inte alls hänger med lika bra i svängarna.

Jag är nog egentligen fel avsändare av den här förmaningen. För jag älskar investeringar och tycker börsen är som allra roligast på slutet. Det är ju då det händer. År som 1987, 1999 och 2007 var toppen. Fyllda med förhoppningar om framtiden. Bolag kunde lägga fram vilka planer som helst och vi var alla inbjudna att bli traders på börsgolvet.

Jag ser hur det där ser ut i skriven form, så här efteråt. Lite galet. Fast det var det inte där och då – inte bara i alla fall. Sälja kläder via nätet till exempel – det var en av de knäppa idéerna 1999. Dessutom kan festen pågå betydligt längre än man tror, som bostadsmarknaden med all tydlighet visat. Det är alltså lätt att vara efterklok.

Däremot ger den upphaussade känslan av att det är nu det händer en stress som lätt leder tankarna fel. Bort från en långsiktig plan för att med hjälp av sparande och investeringar få det lite bättre mot en jakt på att bli en av, som det verkar, alla vinnare som hoppat på tåget i tid. Ingen vill ju stå där och vinka på perrongen.

Ett exempel ur hatten. En bekant drev under nittiotalet två välkryddade och framgångsrika indiska restauranger. Plötsligt en middag ville han veta mer om optioner. Vi hade aldrig talat aktier tidigare och han frågade lite förstrött vad man kunde köpa. Vad ska man svara på det? Det har jag aldrig riktigt fattat. Kanske Investor. Det som däremot verkligen intresserade honom var hävstången i optionerna. Hur fungerade den och hur kunde den göras så stor som möjligt?

Jag gjorde så gott jag kunde för att förklara hur optioner fungerar och frågade vad han behövde dem till. De sista var en dum fråga. Behovet var att gå från att vara en skicklig krögare till en rik lirare. Förstås. Jag vet inte exakt hur det gick men väl att några år senare drev han en restaurang som låg i ett betydligt sämre läge än de både tidigare. Vi pratade aldrig mer om optionsmarknaden.

Det är lätt att döma eller göra sig lustig över min vän. Det enda fel han i mina ögon gjorde var dock att han inte intresserade sig för innehållet bara för formen. Tänk om jag hade sagt att jag skulle öppna en restaurang. Ska vi gissa att svaret hade blivit – men du kan ju inte laga mat. Hade jag då åtminstone svarat att jag köpt en kokbok så hade det väl varit ett steg i rätt riktning.

Tyvärr märker jag i min brevlåda att det är många som börjat med kryddorna i portföljen innan de köpt in varken spis eller råvaror. Gör inte det!

Det är inget fel med att investera i de svåraste bolagen om du är investeraren med den största kunskapen om deras verksamhet. Om du däremot är som jag – en småsparare som förvaltar ett långsiktigt familjesparande – då kan det vara värt att tänka på några visdomsord Will Rogers gav redan på trettiotalet.

“I’m not so much concerned about the return on my money, but the return of my money.”

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm