Värdepappret i #sparpodden

På luciadagen var Love och Kenny från Värdepappret och besökte Peter och Jocke på Nordnets kontor i Alvik för att spela in ett avsnitt av Sparpodden. Avsnittet kom ut den 28 december och kan lyssnas på via följande länk.

Vi pratade om värdeinvestering och vår investeringsfilosofi samt gick igenom ett antal investeringsfall. Nedan sammanfattar vi vad vi diskuterade och i slutet av inlägget kommer även ett erbjudande från Värdepappret i samarbete med Nordnet till er som vill prova på Värdepappret.

Vad är Värdepappret?

Värdepappret är en oberoende tidning som startades i början av 2015 för dig som vill läsa analyser av bolag och branscher ur ett värdeinvesteringsperspektiv. Värdepappret analyserar främst småbolag och ger dig som läsare uppslag på bolag som kan vara intressanta att investera pengar i långsiktigt. Vi som står bakom Värdepappret är investerare och bloggare som har hållit på med aktier och värdeinvestering i många år.

Vad är värdeinvestering?

Inför besöket skrev vi ett blogginlägg om vad värdeinvestering egentligen är här på Nordnetbloggen. Läs inlägget på följande länk. Vi försökte beskriva detta i vårt samtal också. Det är svårt att ge en definition av vad värdeinvestering är (och det är heller inte nödvändigt) men man kan säga att värdeinvestering är ungefär följande:

  • Det är skillnad på pris och värde; pris är vad du betalar medan värde är vad du får
  • Marknaden är generellt sett bra på att sätta rätt pris på aktier men ibland blir marknaden för optimistisk eller för pessimistisk och sätter fel pris, vilket värdeinvesteraren försöker utnyttja
  • Värdet är svårt att bedöma med exakthet och därför bör man agera med försiktighet och använda sig av en säkerhetsmarginal och köpa aktier med rabatt mot det uppskattade värdet
  • Värdeinvestering kräver insikt om vilken edge man har mot marknaden
  • Den största edgen är långsiktighet på en allt mer kortsiktig marknad, men att hitta små underanalyserade eller impopulära bolag kan också vara en edge

Värdeinvestering grundar sig alltså i fundamental analys om vad en aktie är värd. Egentligen är det nog lättare att säga vad värdeinvestering inte är:

  • Spekulation om att någon vill betala mer för en aktie i morgon än idag (aktien ska kunna bära sin egen värdering)
  • Att köpa aktier som ligger i rätt trend utan att veta varför en aktie stiger
  • Teknisk analys i allmänhet

Värdeinvestering är inte finare eller bättre än någon annan strategi, men det är en strategi som passar oss. Om man är mer intresserad av trading, teknisk analys eller något annat så ska man naturligtvis syssla med det. Speciellt i tider när börsen har gått bra länge blir det populärt med mer aktiva strategier då det verkar finnas lätta pengar att tjäna. Värdeinvestering går att använda sig av även om man inte vill sitta framför skärmen flera timmar om dagen. Har man väl hittat bra bolag kan man köpa aktierna, lägga ned dem i byrålådan och låta dem ligga. Det är a och o att hitta en strategi som passar ens eget tempo och sinnelag och om man tilltalas av värdeinvesteringens sunda förnuft och långsiktighet kan det vara ett tips att läsa på mer om det.

Prova på Värdepappret gratis!

Om du vill prova på Värdepappret kan du just nu göra det helt gratis om du inte tidigare är Nordnet-kund. Klicka på denna länk för att skapa ett konto på Nordnet och Shareville. Gå därefter till Värdepapprets hemsida och skapa ett konto under “Prenumerera” och meddela oss slutligen på Shareville så får du prova Värdepappret en månad gratis.

Ett par investeringsfall

I Sparpodden diskuterade vi även ett antal olika investeringsfall med Peter och Jocke. För våra prenumeranter var det förhoppningsvis inga nyheter men vi lyfte fram den norska storbanken DNB och det norska försäkringsbolaget Protector forsikring som några av våra favoritaktier, även om vi tyckte ännu bättre om aktierna när de var billigare. Vi var även inne på vindkraftsbolaget Arise och det något udda företaget Tikspac som tillhandahåller stationer med gratis hundbajspåsar till kommuner och företag.

Förhoppningsvis lyckades vi på den korta tiden ge en någorlunda balanserad bild av bolagen och av Värdepappret. Vi vill tacka Peter och Jocke så mycket för att vi fick vara med och för en trevlig och bra diskussion! Vi vill också passa på att önska alla läsare god fortsättning och gott nytt år!

På återseende 2017.

Med vänliga hälsningar
Värdepappret-redaktionen

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser om bolagen som vi har skrivit om ovan kan du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer