“Två tredjedelar av råden har hittills blivit rätt”

Via analystjänsten SvD Börsplus får Nordnets kunder tillgång till aktieanalyser på hundratals börsbolag. Analyserna är samlade i ett omfattande arkiv, samtidigt som nya anlyser dagligen skickas direkt till din mejl. Här pratar jag och Peter Benson på SvD Börsplus om aktier och annat.

Kul att träffas igen, Peter! Nu har ni kört Börsplus över ett år och hunnit skriva över 400 analyser på 4-5 personer. Hur hinner man med det?

För det första är det nästan ovärderligt med lång erfarenhet parat med gott omdöme. Då blir man ganska bra på att snabbt ta in ny information, sätta den i rätt sammanhang, se vad som är viktigt och sortera bort brus. För det andra jobbar vi väldigt strukturerat med analysernas ”hårda delar”, alltså värderingsmodeller, databaser och annat som både sparar tid och ökar kvaliteten. Och sist men inte minst så behöver man älska utmaningen och det kreativa i att analysera bolag. Då är det ett nöje att jobba mycket.

Vad tror du om börsen i år?

Inte en susning. Vi nöjer oss med att konstatera fyra saker. Ett: Börsen står högt nu både sett till vinstnivåer och värderingsmultiplar. Två: Det kan lätt motiveras med nuvarande låga räntor. Tre: Räntorna kommer förr eller senare stiga ordentligt och det gör börsen riskabel. Och fyra: Det är hopplöst att veta om det sker i år eller längre fram.

Men ska man äga aktier då? Dessutom har vi ju stor politisk oro.

Bra fråga. Men har man ett sparkapital så måste det placeras någonstans oavsett risker. Förenklat står valet mellan aktier och kassa. Personligen har jag runt 60 procent aktier, det är lagom för mig.

Var är bästa stället att leta intressanta bolag?

Vi gillar att leta bland aktier som är bortglömda, ogillade eller där vi tycker att börsen underskattar kvaliteten i bolaget eller ledningen. Utöver det är det rätt individuellt – du ska leta där du har bäst förutsättningar. Det kan vara någon specialkunskap eller erfarenhet som bidrar. Annars är det klokt att undvika aktier där specialister har stora fördelar.

Gäller inte det alla aktier?

Det är stor skillnad. Etablerade bolag som tjänar pengar kan jämföras sinsemellan oavsett bransch. Däremot är det hopplöst svårt att sortera bland forskningsbolag, råvaruprospektering och tidiga utvecklingsbolag utan specialkunskaper.

Vad har Börsplus för specialkunskaper?

Lite olika. Vår analytiker Peter Nilsson är specialiserad på life science och utvecklingsbolag. Jag har sysslat mycket med bygg- och fastighet. Daniel Svensson är en hejare på spelbolag och IT. Och så vidare. Generellt har vi mycket erfarenhet av företagande, affärer och att bedöma börsbolag.

Vad skiljer Börsplus från andra liknande analystjänster?

Börsplus analyserar fler börsbolag än någon annan. Sen är det vårt mål att kvaliteten ska vara den allra bästa och att prenumeranterna ska göra bättre aktieaffärer. Vi är övertygade om att man tjänar på bättre analys.

Lever ni som ni lär? Hur vet man att analyserna är bra?

Vår portfölj är upp 38 procent sedan start vid årsskiftet 2015. Det är riktiga pengar i en depå som man kan följa på Shareville. Då har vi en portfölj med hygglig riskspridning och bra reserver i kassan. Vi följer också upp samtliga våra analyser löpande. Så här långt har nästan två tredjedelar av råden varit lönsamma att följa. Köpråden har i snitt gått 10 procent bättre än index och säljråden har i snitt gått 7 procent sämre än index.

Men är det verkligen klokt att följa alla råd?

Nej verkligen inte. En bra aktieanalys är ett stöd för investerare som ska bilda sig en egen uppfattning och ta ett eget beslut. Inget annat. Man ska inte kasta sig över aktier bara för att någon säger köp eller för de stiger på kort sikt.

Nordnet bjuder sina kunder en rejäl rabatt på tjänsten som egentligen kostar 390 kr / månad. Det är ett ganska högt pris.

Jag tycker tvärtom. Med ett bra analysstöd kan du nog göra lite bättre affärer. Räkna efter själv. Hur mycket tjänar du på varje en procent bättre avkastning på ditt sparkapital? Man kan också jämföra med den enorma tidsbesparing det innebär att ha en hel analysredaktion som går igenom börsen åt dig. Så vi borde egentligen höja priset.

Tack för pratstunden, Peter!

Tack själv!

Erbjudande för Nordnets kunder:

Som kund hos Nordnet får du prova SvD Börsplus gratis i en hel månad, därefter får du 15 procent rabatt. Prenumerationen har ingen bindningstid, du behåller den bara så länge du vill.

Läs mer om erbjudandet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer