Hoppa till huvudinnehållet

Tjänstepension – den viktigaste förmånen efter lönen

Tjänstepensionen är den viktigaste personalförmånen efter lönen, åtminstone om man räknar i kronor. Trots det dras den med för lite uppmärksamhet och trötta suckar. I TNS Sifos årliga undersökning (DI 160925) om det upplevda värdet av tjänstepension har resultatet tidigare varit nedslående. Majoriteten har värderat friskvårdsbidrag högre än tjänstepension.

Men nu har det vänt. I år är första året som samma målgrupp faktiskt värdesätter tjänstepensionen högst av alla personalförmåner. Underbart, tycker jag. Den tål att uppmärksammas.

Här kommer en snabbguide till den viktiga tjänstepensionen:

Vad är tjänstepension?

Tjänstepensionen kommer från jobbet. Den kan vara kollektivavtalad eller icke kollektivavtalad. Den kollektivavtalade tjänstepensionen (eller avtalspension som den också kallas) regleras i kollektivavtalet. Majoriteten av oss svenskar omfattas av den här typen av tjänstepension.

Företag utan kollektivavtal kan också välja att göra pensionsavsättningar för sina medarbetare – en sådan överenskommelse kallas tjänstepension.

Hur mycket handlar det om?

Det beror på inom vilken bransch du arbetar, hur länge du har arbetat och vad du tjänar. Ett riktmärke brukar vara cirka 15 procent av din slutlön. Normalt gäller dock att ju högre lön du har, desto större procentuell betydelse får tjänstepensionen.

Vad behöver jag själv göra?

Att få koll på tjänstepensionen är varken tidskrävande eller komplicerat – men ack så viktigt. Kolla bara in mina tre tips här:

  1. Välj en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Minst lika viktigt som hög lön.
  2. Kapa avgifterna – både fondavgifterna och de fasta försäkringsavgifterna. Höga avgifter betyder inte hög kvalitet.
  3. Se över ditt återbetalningsskydd. Bra om du har familj men mindre viktigt som singel eller med utflugna barn. Du kan höja din egen pension med 20 procent genom att välja bort återbetalningsskydd…

Kontakta oss – så hjälper vi dig

Ring oss på 08-506 330 00 om du vill få koll på din pension – eller beställ en gratis sammanställning över ditt pensionssparande här.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

*Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm