Hoppa till huvudinnehållet

The black swan

Svarta svanar har länge förekommit naturligt i Australien och sedermera även på Nya Zeeland. Här i Europa var de dock under en lång tid betraktade som något av en myt. Än idag är svarta svanar, iallafall i vår del av världen, att betrakta som något ovanligt, något vi inte förväntar oss och något som avviker starkt från det vi är vana vid.

När jag hörde begreppet första gången tänkte jag inte helt oväntat på filmen med samma namn från 2010 med Natalie Portman i brilliant huvudroll. Ursprunget kom från Svansjön som hade haft premiär över 130 år tidigare och som tog upp ett klassiskt tema: tragedi och kampen mellan det goda och onda. Personligen tycker jag att alla borde se en bra uppsatt balett någon gång, men det är förstås inte det jag vill skriva om idag. Idag vill jag prata om Nassim Nicholas Taleb.

Nassim Taleb är en Libanesisk-Amerikansk doktor i ekonomi och författare till bl.a. böckerna “Fooled by Randomness” och “The Bed of Procrustes”. Dessutom har han skapat begreppet “The black swan theory” samt skrivit boken med samma namn där han syftar till de sällsynta händelser i världen som sker helt oväntat och som har stor effekt på vårt samhälle och våra liv.

Några exempel är 9/11 och 1:a världskriget men även persondatorn och internet. Taleb hävdar att dessa händelser, trots att de händer så sällan, har betydligt större påverkan på världen än vad långa tider av normaltillstånd skapar. De allra största händelserna i världen är alltså de som ingen kan förutse på förhand. Det, hävdar han, beror på att vi människor alltid försöker förklara framtiden med hjälp av historien. Vi försöker skapa sammanhang för att förutsäga vad som kommer att hända istället för att (låt mig använda en klyscha) tänka utanför boxen. Ändå försöker vi i efterhand alltid förklara vad som har hänt (och varför), och reaktionerna kan vara minst sagt irrationella.

Black swan-effekten sker dock inte bara inom ekonomin och i samhället i stort: privat kan nog de flesta av oss erkänna att många av de stora händelserna i våra liv knappast gick att förutse innan du var mitt uppe i dem. Taleb menar att fantasi är en viktig egenskap som få människor besitter och som vi dessutom förtrycker hos andra. Fantasin kan nämligen få oss att se det som ingen annan ser, att se framåt istället för att skapa en tolkning av framtiden med hjälp av historien.

Personligen tycker jag att jag har bra fantasi, men fram till att jag kan fantisera ihop vilka händelser som kommer överraska mig framöver får jag hålla mig till gårdagens statistik. Ovanpå det en riktigt stor buffert om ett  stort land går i konkurs om några år. Typ USA. Glöm inte vart du läste det först…

Vad tycker du om “The black swan-teorin”? Berätta nedan!

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-11-07 10:34

Anser teorin vara användbar. Det *är* inte korrekt/schysst att som bank/investerare/förvaltare bara visa på de fina medelvärdena och sen bara force majeure slå ifrån sig när en oförutsett händelse dök upp. Den händelsen är precis lika verklig som någon årsrapport! En förlust är en förlust, se på idrotten.. Detta sagt anser jag hans mer konstruktiva teorier om hur man just skall försöka bemästra – vinna på! black swans vara det som man bör klura mest på. Exponera sig mot positiva black swans och isolera sig mot negativa. Tex hur vi irrationellt är beredda att byta/optimera bort redundans för några få… Läs mer »