Hoppa till huvudinnehållet

Spartips inför julafton!

Det är snart jul och vi är mer än halvvägs in i årets sämsta månad ur ett spararperspektiv. I alla fall om jag får tala ur egen erfarenhet. Därför kommer det här inlägget handla om ur man ska överleva julen ur ett ekonomiskt perspektiv. Både jag och min plånbok önskar så här i efterhand att jag hade levt efter tipsen jag nu försöker lära.

1. Föreslå för familjen att ni ska spela julklappsspel istället för att köpa julklappar till varandra.

Det finns säkerligen en hel del olika varianter och regler för hur man kan spela diverse julklappsspel, men utan att gå in på regler och detaljer kan jag kort beskriva premissen för hur det kan gå till på ett ungefär: Alla deltagare kommer överens om en summa de ska köpa julklappar för, till exempel 20 kronor. Sedan behöver man en tärning och ett tidtagarur(eller en vanlig smartphone). Därefter så tävlar man om julklapparna som man har köpt med hjälp av tärningen. Här kan man göra på olika sätt, men ett sätt är att alla har en julklapp framför sig och om till exempel jag slår en sexa på tärningen och tycker att julklappens som min faster för närvarande har beslag på ser lockande ut så snor jag den helt enkelt av henne. Slår hon sedan en sexa får hon ta tillbaka den, om hon inte väljer att ta någon annan. Sedan går tärningen runt och alla försöker ta julklappar av varandra. När tiden är slut får man sedan öppna julklapparna och förhoppningsvis har man slagit många sexor och därför lyckats roffa åt sig en hel del julklappar.

2. Förhandla fram en gräns för hur mycket julklapparna får kosta.

Visst kan det vara tråkigare att få julklappar som inte får kosta mer än låt säga 100 kronor, men det kan vara desto mer ekonomiskt att bara köpa julklappar för det priset.

3. Hemlig jultomte.

Även här kan man sätta en gräns på hur mycket julklapparna får kosta, sedan är twisten att man drar lott om vem som ska köpa till vem. När alla sedan fått sin julklapp får man gissa vem i sällskapet som var den hemliga jultomten. Det är både roligt att få vara hemlig tomte men också att få försöka lista ut vem som var sin egen hemliga tomte.

4. Önska dig pengar.

Har du tur så kommer alla pengar du lagt ner på julklappar till andra tillbaka till dig själv fast inslagna i ett fint kuvert. Har du otur köper du dyra julklappar och får tillbaka mindre pengar, men det kan vara en smäll man får ta. Jesus föddes trots allt inte för att du skulle göra vinst på hans födelsedag.

4. Fira inte jul. Eller fira utan att köpa groteskt mycket julklappar.

Tråkigt, men ekonomiskt. Alternativt kan man ju fira jul utan julklappar. Eller så håller man helt enkelt ner kostnaderna utan att göra en stor grej av det, allt handlar ju faktiskt inte om julklapparna, har jag fått höra i alla fall. Det kan räcka med glögg, köttbullar, lussebullar och gott sällskap för att julen ska vara en fin högtid.

Så, där har ni det, några enkla tips för att klara av julen ekonomiskt. Jag önskar att jag följt tipsen själv, vilket jag inte har gjort och vilket syns klart och tydligt på mitt konto. Med det sagt önskar jag er en riktigt god jul!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer