Seth Klarman – Baupost Group

För några veckor sedan så skrev vi ett inlägg som behandlade värdeinvesteraren, hedgefondsförvaltaren och filantropen Seth Klarmans bok “Margin of safety”. Länken till inlägget hittar ni här. Den här veckan ska vi titta lite närmare på Seth Klarman och hans hedgefond Baupost Group.

Seth Klarman kallas för “The Oracle Of Boston” (finns ju även ett orakel i Omaha) vilket har sina förklaringar. Nedan finns två av dessa.

  • Klarman driver hedgefonden Baupost Group som har avkastat över 20 % årligen sedan starten 1982.
  • Klarman har skrivit boken “Margin of Safety” som säljs för hundratals dollar, per bok, på nätet.

Seth Klarman föddes 1957 i New York och tog examen vid Harvards universitet 1982 (som många andra framgångsrika personer som t.ex. Jamie Dimon, CEO JP Morgan) och startade samtidigt Baupost Group som idag är en hedgefond med nästan 30 miljarder USD under förvaltning.

Klarmans legendstatus har kommit från att hans hedgefond Baupost Group har avkastat över 20 % årligen sedan starten 1982, inklusive avgifter. Det är ett imponerande facit milt uttryckt men det kommer mer. Fonden har under samma period bara haft tre år med negativ avkastning (2015 var det senaste året). Under de 10 år som avslutades med finanskrisen 2008 avkastade Baupost 14,5 % bättre årligen än S&P 500. 14,5 % per år är mycket.

Avkastningen är än bättre om man tittar på sammansättningen i portföljen. Baupost arbetar utan belåning och med en stor portion likvida medel och ligger i regel likvida med upp till 30-50 % av kapitalet. En del av avkastningen för Baupost kommer från investeringar i konkurser, dåliga lån, spin-off med mera. Detta är något som kan vara svårt för gemene man att investera i. Men den andra delen av avkastningen kommer från investeringar i noterade bolag där det som svensk investerare är enklare att medverka.

Om Ni har varit inne på Berkshire Hathaways hemsida så vet Ni att den är sparsmakad med information men som publikt bolag så har de ändå den mest nödvändiga informationen. Baupost Groups hemsida består av en sida där ingen mer information än en mailadress finns. Baupost är en hedgefond med mycket sparsmakad information och eftersom det inte är ett noterat bolag så finns det få krav på information. Klarman behöver ingen reklam för sin hedgefond då avkastningen talar för sig själv.

Informationen är som sagt sparsmakad men det ett bra sätt om man vill “ta rygg” på legendaren (bästa sättet är att köpa en andel i fonden men det är dyrt). SEC publicerar 13-F där det framgår vad de stora hedgefonderna har för innehav. Informationen är inte purfärskt men eftersom Baupost har positioner som man håller en längre tid så får man ändå möjlighet att se vilka innehav som fonden har och man har också möjlighet att köpa dessa bolag. Det kanske mest intressanta i dessa rapporter är att titta på vilka bolag som har köpts och försöka lista ut vad som ligger bakom köpen. Om inte annat är det en bra övning i värdeinvestering om man har för mycket tid…

Vill du veta mer om Seth Klarman och hans investeringar så rekommenderar vi att gå in på youtube och titta. Där finns ett antal intervjuer med Klarman där han tydligt beskriver sin investeringsfilosofi. Hans bok “Margin Of Safety” är läsvärd och ett annat sätt att lära sig om mer om värdeinvestering. Det finns några exemplar på nätet för runt 10 000 kr styck. Baupost skriver årligen ett brev till investerarna i likhet med bland andra Berkshire Hathaway och Fairfax Financial. Detta är ett fantastiskt underlag för att förstå hur Klarman resonerar som investerare. Dessa publiceras inte på bolagets hemsida men går att hitta via Google.

Med börshausse, nollräntor och stor girighet så kan det vara klokt att, som värdeinvesterare, fokusera på nedsidan när de flesta andra (?) är rädda att missa uppsidan. Låt oss avsluta med några ord från Baupost brev till investererna daterat 20 januari 2016.

Greed, too, is deeply rooted within people. It is expressed through the drive to acquire more and more and the related angst felt when others are succeeding while you are not. This is what J.P. Morgan meant when he said “Nothing so undermines your financial judgment as the sight of your neighbor getting rich.” Or as Gore Vidal dryly noted, “Whenever a friend succeeds, I die a little.”

Är du intresserad av värdeinvestering? Teckna en prenumeration av vår tidning Värdepappret på www.vardepappret.se.  Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. På återhörande nästa vecka.

 

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer