Hoppa till huvudinnehållet

Sämre tider kan komma enligt börsbolagen

De stora börsnoterade industribolagen har levererat blandade rapporter under årets tredje kvartal. Efter att ha gått igenom en handfull bolag går det att konstatera att de flesta förväntar sig en tuffare marknad.

Rapportperioden är i full gång och flera bolag har levererat sina siffror för det tredje kvartalet.

Inför säsongen pekade analytiker ut bolagens utsikter och deras framåtriktade kommentarer som viktiga punkter att hålla koll på. I ett veckobrev från slutet av oktober skrev Danske Bank att guidningarna om framtiden är viktiga indikatorer som marknaden reagerar på.

Flera stora svenska industribolag kommer med marknadskommentarer och framtidsutsikter i sina rapporter. För investerare bidrar de med intressant information eftersom de kan ge en indikation om hur kommande kvartal och år eventuellt kan falla ut.

Det är ingen självklarhet att noterade bolag lämnar guidningar eller prognoser. Om det sker händer det oftast bland verkstadsbolag eller företag verksamma inom skog.

Hur ser då vissa av de svenska börsbolagen på det fjärde kvartalet?

I förpackningsbolaget Billeruds utsikter inför det fjärde kvartalet går det att läsa att den svaga efterfrågan väntas fortsätta som en konsekvens av det dåliga makroekonomiska läget. Bolaget väntar sig även en negativ mix för flera av sina kategorier samt lägre försäljningspriser.

Det är ingen positiv bild Billerud målar upp för det kommande kvartalet. Förpackningsbolaget är inte ensam om att göra det.

Även börsjätten tillika verkstadsbolaget Atlas Copco väntar sig en sämre marknad framöver. I sina kortsiktiga utsikter skriver bolaget att man “förväntar sig att kundernas aktivitetsnivå kommer att försvagas jämfört med det tredje kvartalet”.

Trelleborg skriver i sina utsikter för Q4:an att “Efterfrågan bedöms vara i nivå med det tredje kvartalet 2023, justerat för säsongsmässiga variationer. Den geopolitiska situationen medför en ökad osäkerhet”.

Ståljätten SSAB förutspår en dämpad efterfrågan för den europeiska marknaden under det fjärde kvartalet. I Nordamerika väntas den fortsätta på en “god nivå”.

Ett annat bolag som lämnade utsikter för framtiden var Epiroc som är en avknoppning till Atlas Copco. Bolaget gav en delad bild om framtiden.

“Som väntat var efterfrågan i det tredje kvartalet säsongsmässigt svagare än under föregående kvartal. På kort sikt förväntar vi oss att den underliggande gruvefterfrågan, både för utrustning och eftermarknad, kommer att ligga kvar på en hög nivå. Efterfrågan från anläggningskunder förväntas vara svag”, kommenterar vd Helena Hedblom i delårsrapporten.

Lastbils- och busstillverkaren Volvo släppte i sin rapport prognoser för marknaderna för tunga och medeltunga lastbilar. Intressant att notera är att prognoserna höjs något för 2023 i Europa 30 och i Kina.

Men under 2024 väntas totalmarknaderna i Europa och Nordamerika gå ned något jämfört mot 2023, vilket kan indikera mot att bolaget väntar sig en sämre marknad. I Indien och Kina väntas den dock växa.

Det kan ge en något delad bild vad gäller efterfrågan på tunga fordon under det kommande året. Om Volvos prognos tolkas bokstavligen kommer det att finnas vissa variationer beroende på vilken marknad det gäller.

Sammantaget går det att konstatera att flera bolag spår ett tuffare avslut på 2023. De kan även fortsatt få det kämpigt om inflationen biter sig fast. Den verkar ha hållit sig kvar längre än vad experterna tidigare räknat med.

Detsamma gäller för räntan – som likt inflationen spelar roll för både bolag och konsumenter. Nyligen valde Riksbanken att höja sin ränta. Utrikes valde Europeiska centralbanken (ECB) samt amerikanska Federal Reserve att behålla sina räntor på höga nivåer.

Att notera är att Fed-räntesänkningar ännu inte diskuteras enligt Jerome Powell. ECB bedömer att inflationen kommer vara hög under en lång tid framöver. Riksbanken spår en inflation om 5,9 procent för året mätt i KPIF (konsumentpriser med fast ränta).

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2023-11-13 18:51

Finns det någon nyhet i detta..