Så optimerar du din framtida lön

Mars är årets pensionsmånad. Pensionsbolagen pratar pension och det orange kuvertet ligger (oöppnat?) i högen på diskbänken. Det dåliga samvetet gör sig gällande.

Känner du igen dig?

Här kommen en enkel guide till din pension – och konkreta tips på vad du kan göra för att med enkla medel boosta den lite extra.

Allmän pension

Allmän pension får du för de pengar du tjänar in och betalar skatt på. 18,5 procent av din lön sätts av till din allmänna pension. Av dessa är 16 procent inkomstpension – vilken försörjer dagens pensionärer. 2,5 procent är premiepension. Det är du själv som väljer vilka (upp till 5 olika) fonder du vill placera din premiepension i. Gör du inget var ligger pengarna i den statliga instegsfonden AP7SÅFA.

Allmän pension sätts av upp till ett tak på cirka 40 000 kronor. När du går i pension brukar den allmänna pensionen utgöra omkring 50 procent av din slutlön.

Mitt tips! Håll nere fondavgifterna. Hellre än att välja dyra spännande fonder som du inte har koll på kan du ligga kvar i instegsfonden. Den har en låg avgift och bra riskspridning.

Tjänstepension

De allra flesta får också tjänstepension från arbetsgivaren. Omfattas man av kollektivavtal kallas tjänstepensionen avtalspension. Då har du normalt låga avgifter och ett begränsat fondutbud att välja inom. Så långt allt gott.

Arbetsgivare som inte omfattas av kollektivavtal kan också teckna tjänstepension för sina anställdas räkning. Idag är det så gott som en förutsättning för att arbetsgivare ska klara av att rekrytera och behålla kompententa medarbetare.

Förutom ett pensionssparande omfattar tjänstepensionen normalt viktiga försäkringar, som skapar trygghet om något oförutsett skulle inträffa; sjukdom, olycksfall och dödsfall.

När du går i pension kan du räkna med att få cirka 15 procent av din slutlön i tjänstepension. Om du är höginkomsttagare ofta mer.

Mitt tips! Kolla upp var du har din pension och vad du betalar för den. Tyvärr dras många tjänstepensioner med höga och onödiga avgifter som över tiden riskerar att äta upp hundratusentals kronor av din pension. Det behöver inte vara så. Vi ger dig en gratis pensionssammanställning och informerar dig om dina möjligheter att flytta. Du beställer din pensionssammanställning här.

Privat pensionssparande

Behovet av privat pensionssparande är större än någonsin, ändå envisas staten med att försämra för oss som sätter av pengar långsiktigt. Slopad avdragsrätt följs upp av löpande skattehöjningar. Men! Om du vill vara i närheten av att kunna behålla din livsstil och ekonomi när du går i pension måste du sätta av pengar själv. Det gör du enklast genom att månadsspara i en kapitalförsäkring eller på ett investeringsparkonto.

Mitt tips! Öronmärk 10 procent av din nettolön till ett långsiktigt pensionssparande. När du månadssparar får du del av ränta-på-ränta-effekten vilket gör att också mindre pengar kan bli en härlig summa på sikt.

Så. Det var en snabbguide till vårt allmänna pensionssystem och konkreta tips på hur du kan förbättra dina förutsättningar. Om du vill ha en heltäckande bild av din pension loggar du bara in på minpension.se. Minpension.se är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen på marknaden. Lika smart och schysst som det låter.

Lycka till!

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer