Hoppa till huvudinnehållet

Rapportsäsongen (veckans topp 5)

Rapporter, rapporter, rapporter – nu kör vi äntligen igång. Det blir bank, fastigheter och verkstad redan i veckan. Frågan är vilka som klarat ett ovanligt rörigt kvartal bäst.

(Detta inlägg är en del av Nordnets veckobrev som du kan prenumerera på här)

1 Banker en krisbransch?

På torsdag är det dags för SEB att rapportera årets andra kvartal och dagen efter är det dags för Handelsbanken. Konsensus bland analytikerna är att utdelningen i den förstnämnda banken kommer ligga runt 8 procent kommande år medan den senare får nöja sig med mellan 5 och 6 procent. Det i ett Sverige där 10-årsräntan på statsobligationer ligger strax över noll. Så vad är problemet?

Källa: Inquiry Financial

2016 är ett på många sätt förlorat år för bankerna. Minusräntor känns numera i lönsamheten och förväntan för både SEB och Handelsbanken är att omsättningen ska backa i år. Det är både räntenettot och provisionsnettot som är under press. Bankerna har helt enkelt svårt att hålla uppe resultatet i en miljö med negativa räntor och låga investeringar bland företagen. Räddningen har länge varit de låneglada hushållen men även där är signalerna att en det åtminstone blir svårt att bibehålla lönsamheten.

Det här har gjort att bankrapporterna nu blir granskade utifrån ett nytt perspektiv – är branschen på väg att kylas av för en lång tid framöver?  En sak som förändrats är synen på risk i banksektorn. Övergången från modeller där bankerna, genom så kallade riskvikter, själva räknar ut hur mycket kapital verksamheten behöver till mer generella krav förväntas kräva att bankerna håller mer eget kapital.

Ett annan utmaning är att i resten av Europa stormar det ordentligt i banksektorn. Italien, Tyskland och Storbritannien är alla länder med hårt pressade finanssystem.

I Italien har problemen efter finanskrisen aldrig städats upp ordentligt. Tyskarna har sedan länge problem bland annat med sin största investmentbank, Deutsche Bank, som har svårt att finansiera befintlig verksamhet, eftersom lönsamheten är för låg. Britterna i sin tur kämpar med utflöden från fonder som investerat i fastighetsmarknaden.

Vad har det här med våra svenska banker att göra? En del men främst genom indirekta faktorer är svaret. För just nu är det förtroendet för banksektorn och hur hög risken bedöms vara i bankverksamhet som diskuteras. Deutsche Bank värderas till 0,2 gånger eget kapital men faktum är att snittet för den amerikanska banksektorn ligger på p/b-tal under 1. Orsaken är förutom ekonomisk osäkerhet allt striktare regler. Det kan förstås smitta av sig till Sverige men det är inte säkert att rapporterna ger några svar. Det rapporterna däremot kan göra är att lugna eller öka oron – exempelvis kring hur exponerade bankerna är mot det som händer i resten av Europa just nu.

Hur som helst är det mot banksektorn flest blickar riktas den här rapportsäsongen och i veckan drar det alltså igång.

2 Vinnare och förlorare

Början på veckan tillhör fastighetsbolagen. bland de som rapporterar finns Wihlborgs, Castellum, Klövern och Kungsleden. Fallande räntor bör ha synts både i räntekostnader och i värdering av fastigheterna men som alltid är det överraskningarna räknas. Fastigheter har redan varit vinnare när räntan letat sig allt lägre. Oron här är att det redan utnyttjats till max av bolagen.

Frågan är om Sveriges starka tillväxt kommer att synas i driftnettona. Det vill säga nettot för uthyrningen minus kostnader som drift och underhåll. Håll även ögonen på hur stor del av vinsterna som härrör från höjda värderingar av de egna fastigheterna, hur högt belånade respektive bolag är och vilken löptid bolagen har på sina lån.

3 Defensivt, tillväxt eller cykliskt?

Källa: Inquiry Financial

Andra räntevinnare har varit bolagen med stabila och konjunkturokänsliga affärer. Det har drivit upp aktiekursen och ned direktavkastningen. Ett exempel är, enligt Börsdata, smörtillverkaren AAK vars direktavkastning fallit från en bit över 3 procent 2009 till 1,3 procent. Än större har effekten blivit för bolagen med hög tillväxt. När räntan backat värderas framtida vinster allt högre. I veckan rapporterar en av de senaste årens största kursvinnare – Vitrolife. Med en uppskruvad aktiekurs är utrymmet för besvikelser litet. Det såg vi i reaktionen på vinstvarningarna från Betsson och Doro.

Källa: Inquiry Financial

Veckans favorit blir kanske ändå Atlas Copco. Gruvindustrin har inte lyft ännu och 2016 förväntas bli ett mellanår. Räkna med att vi även detta kvartal kommer fokusera på svag organisk tillväxt, numera parad med en viss valutamotvind. Viktigare i rapporten blir nog allt som ger antydningar om vägen framåt. Vågar bolaget skruva upp prognoserna nu när energisektorn verkar ha det värsta bakom sig och oljepriset stabiliserats och vågar marknaden lita på prognoserna?

4 Vänder det nu?

Följ pengarna är ett klassiskt råd både på börsen och i hårdkokta deckare. Den som gjort det under de senaste veckorna har sökt sig bort från Europa och britter och placerat sina besparingar var som helst annars. Guld, dollar och tillväxtmarknader har alla varit vinnare – en ovanlig kombination.

Precis när veckan skulle avslutas kom en signal med stor effekt på börsen. Det kom fler nya jobb än väntat i USA, sysselsättningen steg brett över de flesta sektorer. Det var också en hög lönetillväxt på 2,6 procent. Det blev ett glädjeskutt på börsen, som förklaras i den här artikeln “Stocks Climb Higher, as 10-Year Treasury Yield Plumbs a Low – The dynamic: Investors expect a steadily expanding U.S. economy, while global central-bank policies are acting as a cap on U.S. rates” (Wsj).

Vi är tillbaka i det som kallas guldlocksläge på amerikanska börsen. Ekonomin går tillräckligt bra för bolagen men oron är tillräckligt stor för att hindra räntehöjningar eller i andra delar av världen minskade stimulanser. För det här var även en uppskattad knuff för världen utanför USA. Med mycket som tyder på att amerikanska långräntor går upp, så minskar trycket på andra länder att hålla sina räntor en bit under nollan. Något som även gladde bankerna.

5 Flyttar kapitalet till Stockholm?

Effekterna av Brexit är, i politisk mening, fortfarande höljda i dunkel. Däremot har huggsexan om vem som ska kommandot över Londons finanskvarter kommit igång. Favoriten, om något flyttas, är Frankfurt men även Stockholm är med i den matchen.

Det känns som att kandidera till OS eller något i den stilen. Fast i den här uttagningen är kanske den bästa gissningen ändå att arrangören även fortsättningsvis blir London. För nog ska det mycket till för att på allvar flytta en av världens största finansmetropoler?

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan.

Lyssna också gärna på Aktiespararnas Sommarpodd ute på tisdag, där Christofer Ahnemark och jag diskuterar hur vanliga sparare ska agera i en ovanlig ekonomi.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer