Hoppa till huvudinnehållet

Rapportsäsongen andra veckan (veckans topp 5)

Har hjulen rullat tillräckligt fort i industrin? Verkstad är i fokus under rapportveckan som även innehåller bland annat flera banker och så Fingerprint.

1 Välkommen till verkstan

Veckan som avslutades färgades av fruktansvärda händelser i Nice och Turkiet. I första rummet kommer förstås alla individuella mänskliga tragedier, som vi sorgligt nog vant oss vid det här året. För den som mer distanserat analyserar händelserna är effekterna tillsvidare mer politiska än ekonomiska. Helt utan konsekvenser för marknaden är dock inte utvecklingen. Bland annat kommer den väg Turkiet nu tar att påverka både landet och de ikringliggande ekonomierna.

För börsen är det ändå rapporterna som nu står i centrum. Veckan som kommer kliver verkstadsbolagen på allvar in på scenen. Det började bra förra veckan med en “Stark rapport från Atlas Copco” (SvD Näringsliv). Stark betyder i det här sammanhanget mindre dålig än väntat. För i rapportvärlden är förväntningar allt, som Värdepappret skriver om i en annan artikel i veckans nyhetsbrev.

Utmaningen för verkstadsbolagen är att särskilt industrin har gått på lågvarv ett tag. Låga investeringar och neddragningar i råvarusektorn har gett en miljö där rapporterna mer handlat om vem som lyckas spara mest än om att öka försäljningen. Dessutom avtog medvinden den starka dollarn gett under andra kvartalet, även om den tog fart igen mot slutet. Under andra kvartalet kom också några tecken på att konjunkturen inom flera sektorer vände uppåt. I rapporten från Atlas Copco syntes det bland annat i försäljningen typiska verkstadsprodukter som verktyg och industrikompressorer. Geografiskt var det Asien som var ljuspunkten. Däremot var det fortsatt motvind inom gruvsektorn och mer överraskande även inom byggsektorn.

I veckan är det dags för konkurrenten Sandvik att rapportera. Där ligger förväntan på en större nedgång både i försäljning och rörelseresultatet. För Volvo finns däremot förhoppningar om att det sparprogram som rullat ett bra tag nu ska synas i resultatet. En särskild fråga att hålla ögonen på i Volvo är allt nytt som kommer om lastbilskartellen bolaget misstänks varit en del av. I slutet av maj skrev Financial Times att böterna kan komma att bli betydligt högre än den tidigare aviserat “EU set to impose record cartel fine on truckmakers” (FT). De misstankarna, som även inkluderar Scania, inkluderar att det ska ha varit ett mångårigt samarbete för att hindra utveckling av miljövänligare motorer i en omfattning som för tankarna till Volkswagens dieselfusk. Kommissionens beslut väntas i närtid – har Volvo redan i rapporten höjt avsättningarna för böter?

SKF hade ett motigt första kvartal med fallande försäljning på alla marknader. Särskilt den stora nedgången i Nordamerika var en besvikelse. Har den vänt nu? Draghjälp kan medvinden inom bilsektorn ha gett. Ju närmare man kommer privat konsumtion och offentliga investeringar, desto bättre har det nämligen såg det nämligen ut i första kvartalet. Autoliv hade en fin tillväxt som verkar hålla i sig och även Skanska och Assa Abloy som både påverkas av byggsektorn har haft det lättare än de rena industribolagen. Hur ser det ut nu?

2 Hur går det för underleverantörerna?

Stockholmsbörsen brukar beskrivas som verkstad, banker och ett stort klädbolag. Det ligger det en del i men för att förse de stora exportbolagen finns en uppsjö driftiga underleverantörer. Kanske är börsens själ egentligen bolag som Trelleborg, Nolato och Hexpol. Alla tre specialisterna på gummiplupparna som återfinns i allt från stora maskiner till små telefoner. Den här veckan är det dags för rapport. Trelleborg väntas ha ökat sin försäljning med 2 procent medan de förväntande minskningarna är 13 procent för Nolato och 8 procent Hexpol. Vad beror skillnaden på? I huvudsak att efterfrågan i de branscher bolagen levererar till. Denna gång är förhoppningarna störst på den breda industrispecialisten Trelleborg.

Källa: Inquiry FInancial

En annan nisch på Stockholmsbörsen är investmentbolagen som samlar på sig välskötta mindre underleverantörer. I veckan rapporterar Indutrade. Kan bolaget leverera motsvarande den höga förväntade direktavkastningen den kommande åren? Andra intressanta bolag som är i elden i veckan är B&B Tools och Lindab, båda påverkas i högsta grad av industrikonjunkturen. Det gör även konsulterna i Sweco och kontraktstillverkaren Note – som också presenterar resultat veckan som kommer.

Källa: Börsdata

Råvarubolagen är en annan form av underleverantörer. I veckan är det dags för en hel rad – bland annat SSAB. Det som i första styr aktiekursen där är förtroendet för bolagets framtid. Värderingen av det egna kapitalet har fallit gradvis ända sedan finanskrisen. Nu studsade det upp något efter nyheter om konsolideringar i den europeiska stålindustrin. Är stålindustrin tillräckligt hållfast för en högre värdering snart? Kanske men det är bra att veta att stål i överskott finns över hela världen, inte minst i Kina där det allt som oftast är ett gap mellan centralt utlovade och regionalt genomförda produktionsminskningar.

Andra intressanta rapporter bland råvarubolagen kommer från Boliden, StoraEnso och BillerudKorsnäs. Även om skogsbolagen numera snarast ser sig som specialister på förpackningar.

3 Inte bara Fingerprint

Källa: Inquiry Financial

Temperaturen i Fingerprint har svalnat till någonstans runt glödhet. För det här fortfarande börsens största snackis. Även om exempelvis det överraskande beskedet att byta VD och att aktien pressades när börsen gungade runt Brexit, så finns det i grunden bara en fråga om bolaget. Hur går det 2017? Efter det stora genombrottet förra året och en stark uppföljning så här långt i år är gapet fortfarande stort mellan de som tror att både försäljning och marginaler kommer rulla vidare nästa år och de som tror bolaget fick ett lyft i en period innan konkurrenter lyckades pressa priser och ta marknadsandelar. Därtill finns det många grundläggande frågor där både experter och småsparare är minst sagt oeniga, som hur väl bolaget kommer att lyckas inom smarta kort. Utrymmet för en spännande rapport är alltså stort och fokus ligger som vanligt mer på allt som är guidningar framåt än på utfallet under kvartalet.

Fast svenska teknikbolag är faktiskt mer än Fingerprint. I veckan är det exempelvis dags för specialisten på 3d-skrivare Arcam att visa om tillväxten i en annan av världens hetaste branscher håller tempot. Fast det finns numera även en hel del mogna tekniktunga bolag, som snarare ger hög utdelning än bra tillväxt. I veckan är bland annat Tele2, MTG och Millicom uppe på banan, liksom deras huvudägare Kinnevik och. I de rapporterna står konsumtionsmönster i fokus och inte minst digitaliseringen. Hur snabba är vi i övergången till nya sätt att ta del av information?

4 Pengar på banken

Källa: Börsdata

I veckan som gick pustade marknaden ut åt att det inte såg värre ut i Handelsbanken och SEB. Två rapporter där faktiskt de flesta viktiga siffror gick åt fel håll, exempelvis ränte- och provisionsnetto. Oron var dock större än den faktiska inbromsningen och bägge aktierna steg. I veckan som kommer skruvas temperaturen upp när Nordea rapporterar. Det är banken, som genom sin storlek, är närmast diskussionen om stora europeiska banker klarar lönsamheten på sikt. Det är även banken som varit i de starkaste blåsvädret efter Panamaavslöjandena. Riktigt hettade det dock till först när Svenska Dagbladet publicerade uppgifter om att banken kan komma att behöva mer kapital – något som besvarades med en kraftfull dementi. Den karusellen snurrar fortfarande och har satt avtryck i aktiepriset, så räkna med att bankledningen lägger en hel del av sin tid i rampljuset på att försvara sig i veckan.

Swedbank har haft sina egna, i sammanhanget mer stillsamma, konflikter under kvartalet. Den turbulensen är nog glömd nu och snarare är det bolånen som lär stå i centrum när banken rapporterar. Går det att skönja någon effekt av amorteringskravet och har banken lyckats vända den svaga kundnöjdheten? Bland veckans rapporter märks även Intrum Justitia – bolaget köper bland annat upp portföljer med dåliga lån. Där borde väl en del vara till salu i södra Europa nu? Även Nordnet rapporterar i veckan.

5 Sätter vi sprätt på pengarna?

Efter den misslyckade affären med GE har Elecotrolux fått ladda om. Det har tagit ett tag men nu ser förväntningarna framöver ovanligt stabila ut. Levererar bolaget enligt förväntan tror marknaden att p/e-talen kommer ned emot 12-13 de närmaste åren och att direktavkastningen ligger på dryga 3 procent givet dagens kurs. Det har synts i aktiekursen som tillhör årets vinnare. De luttrade ägarna i bolaget avstår nog gärna från nya överraskningar och ser hellre en rapport där det mesta tickar på. Fullt möjligt eftersom konsumtion och inte minst sällanköpsvaror haft en del medvind.

Fast på den turbulenta börsen är det istället många som i minusräntans tid sökt sig till bolag som Swedish Match och Fortum. Båda rapporterar i veckan och i båda fallen är det alltid intressant att se hur politiken kring bolagens marknader påverkat resultatet. Det gäller även för Betsson. Efter vinstvarningen följde vad som nog är årets mest omtalade kurskrasch så här långt. Den hittar du mer information om här. Nu är det dags för rapport. Med några av korten redan på bordet blir frågan. Har Betsson något ess i rockärmen?
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Nu är nya avsnittet ute – “Så mycket får du betalt”. Missa inte det 🙂

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer