Hoppa till huvudinnehållet

Det här måste rapportbolagen leverera (veckans topp 5)

HM, Apple, Fingerprint, Facebook och Sandvik – rätt olika bolag men alla med mycket att bevisa rapportveckan som kommer. Dessutom banker, industri och en robot som säljer när Donald Trump tweetar.

(Denna återkommande krönika är en del av Nordnets Veckobrev, som du kan prenumerera på här)

1 Bilden lika viktig som siffrorna

Rapporter är mycket mer än bara siffror. De sätter bilden av bolaget, åtminstone fram till nästa tillfälle ges att visa upp sig. Vem är en vinnare? Vem är på dekis? Vilka antaganden och trender tar vi för givet. Det handlar veckans krönika om.

Källor: Börsdata, StockPiper samt Google Finance

Handen på hjärtat – hur ser du Hennes & Mauritz nuförtiden? Är du som jag, mångårig aktieägare, är det med något slags blandad trots, förtvivlan, hopp och irritation. Vår klädjätte skulle ju vara speciell. Lika mycket så som den strålande spanska stjärnan Inditex med sina framgångsrika butikskedjor med Zara i spetsen.

Nu betalar marknaden 18,6 gånger nästa års förväntade vinst för HM jämfört med runt 22-27 de senaste fem åren. Är börsens numera näst största bolag i kris? Nja, i så fall samma kris som de flesta andra klädbolag. Bruttomarginalerna faller när konkurrensen ökar, rörelsemarginalerna faller mer när kostnaden för både butiker och nätförsäljning till samma kunder drar iväg och riskpremien marknaden betalar trycks upp när nätbutiker gör även de långsiktiga utsikterna osäkra.

Den här verkligheten har, om än vid olika tidpunkter, slagit mot allt från internationella konkurrenter som GAP till svenska som Kappahl och MQ. Fast det var ju det där med att vi trodde lite mer om HM.

Nu närmast står kostnaderna i fokus. Kommer de ned i en takt som börjar stötta marginalerna? Plus förstås, ska den eviga kuling av valutamotvind som dollarkänsliga HM har mojna snart?

Det är frågor som knappast besvaras med säkerhet när rapporten kommer på tisdag. Däremot lär vi märka om bilden av HM som en framgångsmaskin kan återuppväckas eller om vi måste vänja oss vid att det här är ett alldeles vanligt bolag.

Källa: StockPiper

Ett annat bolag som slåss med bilden av sig själv är Fingerprint Cards. Förra året kunde besökare på Nordnet Live lyssna på dåvarande vd:n Jörgen Lantto. I årets program får nye vd:n Christian Fredriksson trängas med ett helt gäng tungviktare från börsen tillsammans med andra toppar från näringslivet och toppanalytiker. För att inte tala om trion Björn Ulveaus, Petter och Framtidsfeministen.

I det celebra sällskapet måste det vara lite störande att Fingerprint fortfarande kämpar med diskussioner om när det äntligen ska bli vardag på börsen för aktien.  För det här verkar vara bolaget som aldrig får lugn och ro. Turerna kring huvudägaren Johan Carlström verkar aldrig ta slut.

Nu vill nog många av övriga stora och små ägare lägga den typen av nyheter bakom sig och istället få klarhet i om det magiska tillväxtcaset fortfarande lever. Efter en av börsens mest fantastiska raketfärder har ägarna det senaste halvåret fått se kursen falla 43 procent. Mer än turbulensen kring ägarna beror detta sannolikt på en stor osäkerhet både om försäljning och lönsamhet på sikt.

Hur bra klarar Fingerprint ökande konkurrens när marknaden för sensorer både mognar och växer? Exakt den frågan inledde Jocke Bornold förra årets Nordnet Live med. Uppenbarligen övertygade inte svaret Lantto levererade då och under sin ledningsperiod. Börjar revanschen när rapporten släpps på torsdag?

2 Vem kröns som industrins kung?

Bild: Börsdata

På onsdag rapporterar det senaste årets kursvinnare i klassen industriproduktion. Omsättningen har backat knappt 9 procent och vinsten drygt 10 procent. För det har Sandvik belönats med en kursuppgång på 65 procent.

Överhuvudtaget är det en industrisektor som haft tufft att växa organiskt ett tag som nu öppnar böckerna till betydligt stigande förväntningar. Det fick Atlas Copco erfara som trots en fin rapport veckan som gick ändå backade på börsen när marknaden funderat färdigt på hur framtiden såg ut.

För den som vant sig vid att läsa om allt stramare åtdragna kostnader och alltmer tunna orderböcker, så imponerade dock än en gång sektorns kvalitetsbolag. Den som läser listan ovan måste exempelvis slås av att en ökad orderingång, när valutor och förvärv räknats bort, på 7 procent inte skäms för sig.

Så det är upp till bevis för konkurrenten Sandvik. I matchen börsens industrimagnat är det dock flera vd:ar som kliver upp på scenen i veckan. Alfa Laval kommer med sina siffror på tisdag, Volvo och Trelleborg rapporterar på onsdag medan du får vänta till på torsdag för att se vad Autoliv levererar och ända till på fredag för att ta ställning till vad Hexpol åstadkommit.

Nu har ju för all del hjulen snurrat lite knackigt ett bra tag, så jämförelsesiffrorna skrämmer inte. Dessutom har det varit en tid av njutbara valutakurser för exportbolagen. Det sagt, räkna med en bukett av blommiga framtidslöften i de här rapporterna men leta efter små vårskott av mer stabil efterfrågestyrd tillväxt i försäljningen.

3 Vem säljer annonserna du läser?

Från USA kommer det jobbsiffror i veckan och ett räntebesked från FED som just den här gången inte lär leda till mer än att vi som är ränteafficiendos bockar av ordval i mötesanteckningarna. För det är förstås rapporterna som står i centrum just nu.

Källa: Nasdaq

Rapporten från Googles moderbolag Alphabet i veckan satte tonen i en pågående diskussion som sträcker sig långt utanför vägarna på huvudkontoret i Mountain View, Kalifornien. Vem äger den globala annonsmarknaden?

All världens tevebolag har redan fått flytta på sig och tidningarna likaså. Dominanterna heter Google och Facebook. Nu meddelade Google att de sålde fler men billigare annonser. Något som tillskrevs genomslaget för att surfa via mobilen.

Kanske det men de senaste året har tillhört Mark Zuckerberg och hans imperium Facebook. De har varit snabbare med att nå användarna inte bara via alla typer av mackapärer och på alla sätt du kan tänka dig. Dessutom är det ena hejare på att faktiskt tjäna pengar på våra omättliga sociala behov. Levererar bolaget ännu en gång det här kvartalet? Det får vi veta på onsdag.

I veckan kommer även en annan ärkerival till Google med sin rapport. Världens högst värderade börsbolag – Apple. På den listan är Alphabet bara tvåa och Facebook sexa.

Apple är, som alltid, ett bolag där åsikterna både om nutid och framtid går ordentligt isär bland förståsigpåarna. Hur många telefoner har bolaget egentligen sålt? När kommer nästa telefon och hur går det för den? Kommer bolagets marginaler pressas lika hårt som tillverkarna av androidlurar fått acceptera? Ska till slut bolagets vilja att värderas utifrån intäkt per användare istället för utifrån bara telefonförsäljningen få gehör?

Fast i slutändan är det ändå även i Apples fall en fråga om den större bilden. Är det här fortfarande ett företag med betyget kazing i försäljning, coolhet och påhittighet? På tisdag halv elva börjar föreställningen.

Vill du läsa lite till inför den rapporten har jag i det här inlägget på min egen blogg kollat igenom de hetaste diskussionerna bland analytiker om äpplet just nu.

4 Räkna pengar

Nordeas rapport i veckan prickade förväntningarna väl. Nästan på gränsen till en gäspning, tyckte jag när jag hastigt ögnade igenom ledningens presentation . Fast det är förstås synd att klaga så länge banken kan leverera en direktavkastning runt sex procent.

Frågan många ställer sig kring banksektorn är annars hur länge stigande räntor är positivt. Det lättar ju trycket på inlåningen men vid någon punkt kanske det istället skruvar åt utlåningen. Här och nu är det snarare hoppet om ett ryck i bankers andra stora inkomstkälla – provisionsnettot – som överraskat i särskilt de amerikanska bankrapporterna.

Källa: Börsdata

Sverige är ju också en ekonomi med bra drag. Så varför inte? Får vi se ökad aktivitet bland bolagen höja resultatet för SEB på onsdag eller blir det fina marginaler på oss som lånar till boendet som gör torsdagen till en festdag för ägarna i Swedbank?

I den rapporten finns det för övrigt en specialare att hålla ögonen på. Runt hela världen var 2016 ett tufft år för aktivt förvaltade fonder. Överallt skickade spararna in allt mer i billig indexförvaltning. Inte minst för att när räntorna är låga, så kommer förväntningarna på avkastning ned och då blir det tydligare hur dyrt det kan vara att betala extra för den aktiva delen av förvaltningen. Dessutom har alla sorters fintech pressat priserna ordentligt även bland de aktiva fonderna. Så frågan är hur det går för Swedbanks eviga kassako Robur numera.

In på upploppet för 2016 års rapportering är det dock Swedbank som har ledningen i lönsamhet. Över 15 procent skäms verkligen inte för sig i ett internationellt perspektiv där tvåsiffrig avkastning på eget kapital ofta ligger längre bort än nollan. Även för Swedbank ligger den förväntade direktavkastningen och nosar strax under sex procent de kommande åren.

Förstås fantastiska siffror om räntan inte sticker iväg. För i banksektorn kanske det inte bara handlar om att vara etta utan även om att hela gänget får hänga kvar ett tag till i den guldlock av god intjäning de lever i just nu.

5 Vad gör du när Trump tweetar om ditt bolag?

Donald Trump har redan satt fart på många bolags kommunikationsavdelningar genom att twittra om sådant som var fabriker ska ligga eller vilket pris amerikanska staten ska få på sina flygplan. Det här får förstås också aktierna att fladdra iväg – upp eller ned allt beroende på uppmärksamheten de får.

Mediebevakningen på storbolag runtom i världen inkluderar nu utspel från Vita Huset om hur din affärsverksamhet ska bedrivas. Det har gjort krishantering vid presidentens tweets till vårens hetaste tjänst för den amerikanska lobbyindustrin.

Modellen är enligt enligt de PR-konsulter som intervjuas i Financial Times att strunta i att debattera sakfrågan utan direkt gå ut med åtgärder – nya, gamla eller bara vagt antydda. Allt som ryms inom 140 tecken fungerar. Klassetta i Trumphantering är så här långt biltillverkaren GM. De mötte blixtsnabbt kraven på bilproduktion på hemmaplan med ett stort utspel där de lovade att fortsätta bygga den nya amerikanska fabrik de sedan länge annonserat.

Man måste för övrigt älska marknaden för hur snabbt den anpassar sig. Det finns redan en robot som handlar automatiskt i bolag som nämns i presidentens twitterflöde. En analys av texten och så automatiska positioner mot eller med den aktie som just hamnat på agendan.

Det här är för övrigt också ett bra exempel på hur snabbt digitaliseringen och det som kallas fintech vinner mark. Sannolikheten att din nästa fondförvaltare, oavsett om fonden  är aktiv eller passiv, är en maskin är exempelvis större än de flesta tror. Så här ser det ut på allt fler områden. För två veckor sedan skrev jag om digital hälsa. Här har du nu vårdcentralen som kallar in dig på service när dina värden tickar ned till fel nivåer.

För det är allt fler fenomen som vi vant oss vid att människor utför bäst, som datorerna numera klarar alldeles utmärkt. Exempelvis kan numera de bästa datorerna uppfatta och återge mänskligt tal bättre än människor. Fast när det gäller innehåll – vad som sägs – så regerar fortfarande vi människor. Ingen robot kan twittra Trump lika bra som Trump, skulle forskningen kunna sammanfattas.

Så tills vidare får jag fortsätta skriva den här krönikan själv.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer