Hoppa till huvudinnehållet

Rapporterna: Bank, verkstad & amerikanska jättar (veckans topp 5)

Den här veckan bjuder krönikan på en fullspäckad rapportspecial. Jättar som Nordea och Atlas Copco här hemma samt Amazon, Google och Mircosoft i USA sätter tonen. Fast musiken brukar de mindre bolagen bjuda på.

(Min veckokrönika är en återkommande text i Nordnets veckobrev som du kan prenumerera på här)

1 Festen kan börja, eller?

Jaha, den här veckan kör Donald Trump sin första arbetsvecka. Frågan är ju förstås om han kan gjuta nytt liv i det rally i börs, dollar och räntor som fått bära hans namn nu när han faktiskt tillträder. Marknaden är vilsen.

Kanske har han redan satt avtryck i de inflationsförväntningar som publiceras på fredag. Sedan kommer det BNP-siffror från USA och halva världen rapporterar hur deras inköpschefer ser på framtiden.Från Europa noteras att både tyskar och vi svenskar släpper viktiga konjunkturrapporter. Dessutom får britterna veta om parlamentet ska ta ställning till en utträdesansökan ur EU eller om regeringen får lämna in den själva.

Fast helt ärligt – vem bryr sig? Det är ju rapportvecka! Det är dags att pricka i dina favoriter i kalendern, bänka dig framför datorn (live eller på kvällen när barnen somnat) och logga in på dagens rapportdragningar. Är du lite lat hoppar du till frågestunden, där de riktiga pärlorna oftast återfinns.

Kasta dig över telefonen på morgonkvisten och se vad dina bolag levererat och hur marknaden förväntas reagera. Sedan är det bara att med hopp eller bävan invänta att klockan slår nio och börsen öppnar.

Har du några amerikanska bolag kan du på Nasdaq, live efter stängning, följa efterhandeln och minut för minut se hur först rapporten och sedan bolagens försök att försvara den bedöms av marknaden.

Glöm inte att logga in på Shareville och dela med dig av dina reflektioner. Det är som med alla evenemang – sport, kultur eller vad som helst – roligare att ha någon att dela dem med.

Så med denna nyanserade och balanserade ingång är det dags att släppa loss veckans topplista.

2 USA har mjukstartat

Ok, ska jag vara ärlig så bryr jag väl mig alltid om vad som händer i världen och i ekonomin i stort. Inte minst som två av tre amerikanska bolag så här långt har nämnt Trump och hans administration som en faktor som får effekt på deras utsikter framåt (de flesta positivt kopplat till väntade skattesänkningar).

Annars har mungiporna åkt ned en aning efter förra veckans kalasstart på rapportsäsongen. Det är nämligen bara 61 procent av bolagen som rapporterat som slagit förväntningarna så här långt. I den upp-och-nedvända värld amerikanska rapportsäsonger är så är det under medlet för de senaste fem åren. För i den här världen ska alla vara vinnare, som jag skrev om förra veckan.

Försäljningen har ökat lite mindre än väntat medan vinsterna ökat aningen mer. Det är bankerna som dragit upp den förväntade vinsttillväxten för hela S&P500 två tiondelar till 3,4 procent. Där är det främst tradingverksamheten som varit en kassako i en orolig omvärld. Så tyvärr – inga glädjeskutt från Amerika att rapportera denna vecka.

Faktum är att det nog skulle lugna nerverna på de som lider av bubbelmani om ett ryck i vinsterna, exempelvis från veckans tunga techbolag, kunde dra ned värderingsmultiplarna en bit.

Källa: Nasdaq

Numera är flera av det stora amerikanska teknikbolagens rapporter styrande långt utanför den egna branschen. När Amazon rapporterar på torsdag är det i skarp kontrast mot den branschkris stora delar av de fysiska butikerna har. För det är långt ifrån bara vår kronjuvel, HM, som har det tufft utan minskad försäljning, uppsägningar och butiksnedläggningar stryker runt hela globen. I USA har Macys dragit ned och i Kina är det näthandeln som växer, för att ta två aktuella exempel.

En liknande roll har Alphabets mer kända dotterbolag Google. Tillsammans med Facebook dominerar de annonsmarknaden fullständigt. Det slår ut tidningar och pressar tevekanaler. Numera är det snarast branschglidningen mellan de här jättarna som är nyheter, som att Amazon tar allt fler steg för att ta sig in i teven. Tanken är att ersätta reklamen du ser med hela varuhuset där grejerna finns.

En dinosaurie vars tillväxt tagit fart på ålderns höst är Microsoft. Vi sparar allt mer i molnet och numera betyder det allt oftare hos den amerikanske jätten. Till torsdagens rapporter sällar sig även Intel. När det här gänget satt tonen brukar det vara betydligt klarare vad vi kan förvänta oss av resten av rapportsäsongen.

3 Börsens nya etta kliver fram

Källa: StockPiper

Det är inte bara i USA som torsdagen blir en fullmatad börsdag. Här hemma kommer börsens numera största bolag med rapport. Det tog marknaden ett tag att anpassa sina förväntningar men nu förväntas banken ligga i stort sett still i sin intjäning. Marknaden räknar med ett räntenetto sista kvartalet på 1,2 miljarder euro, vilket är samma nivå som förra året. Vinsten totalt för 2016 förväntas landa på 0,86 euro för att sedan backa blygsamma en cent till 0,85 euro för 2017.

I bankerna i allmänhet och efter sommarens diskussioner i Nordea i synnerhet så är det numera fullt fokus på att ha tillräckligt med kapital för att klara myndigheternas krav. Här ligger förväntan på en kärnprimärkapitalrelation på 17,9 procent för 2016, som sedan stiger till 18,2 procent för 2017. Vad spelar så långa ord för roll då? Svaret är att de styr utdelningen. Till nuvarande aktiekurs hoppas analytikerna kunna plocka ut 6 procent om året för 2016 till 2018 i direktavkastning. Det skäms förstås inte för sig.

Källa: Börsdata

Nordea är, som nordens enda europeiska storbank, en del av det internationella lättnadsrallyt i banker. För det har inte varit en bra att vara stor i den branschen. I den konkurrensen lyser banken klart med sin avkastning på eget kapital på drygt 11 procent.

Tuffare blir det i så fall att gå en match med specialisten på att krama ut lite extra ur skuldportföljer. Intrum Justitia rapporterar också på torsdag. Här ligger avkastningen på eget kapital på över 35 procent. Å andra sidan har marknaden vant sig och höjt kursen gradvis så att direktavkastningen steg för steg skalats ned från knappt fem procent 2012 till under tre procent nu. Den här rapporten blir också den första efter att affären med Lindorff i december. Räkna med att ledningen vill staka ut vägen framåt för marknaden.

Det är Nordea som varit börsens favorit i höst. Håller det i sig efter rapporterna?

4 Veckans bästa dag är verkligen torsdag

Källa: StockPiper

Det vore fjärran för en seriös krönikör att spekulera i hur Börje Ekholm tar sig an sin första delårsrapport som vd för Ericsson. Mig hindrar det däremot inte. Kommer han ens vara på plats? Jo, det är han nog. Trots att han för närvarande har svenskt näringslivs mest omdiskuterade tjänsteställe i sitt hem i Colorado.

Nya vd:ar brukar ju passa på att rensa garderoben på överblivna lik ur den tidigare direktionen. Det är dock inte säkert att Ekholm, som ryktas vara placerad på positionen för att föra in Ericsson i någon ny storaffär väljer den strategin. Spännande blir det hur som helst. Det blir det även att följa om bolaget fått ordning på sin minst sagt svajiga försäljning eller om beskedet än en gång blir att världskonjunkturen inte är på plats.

Källa: StockPiper

Till torsdagens andra höjdare hör analytikerfavoriten SCA, Getinge som laddar för en vändning och Tele 2 som fastnat i telefonkön till tillväxt.

Först på fredag kommer mångas favorit Atlas Copco. Otaliga är de småsparare som genom åren glatt sig åt den fina kvaliteten bolaget visat upp i försäljningstillväxt och lönsamhet. Nu började året med några strukturella grepp där bolaget delas upp. Det blir även ett skifte på VD-stolen. Spännande tider förstås men det brukar inte borga för spännande rapporter utan mer en mellanperiod innan det blir dags att genomföra de planerade förändringarna.

Annars är temat att hålla koll på i all verkstad om den organiska tillväxten i lokala valutor tagit fart, åtminstone i orderingången eller om vi tittar på ännu ett kvartal där lägre kostnader och stark dollar är glädjeämnena.

Källa: Börsdata

Riktigt alla  rymdes inte på torsdagen. Gamla folkaktien Telia kommer inte med sitt resultat förrän på fredag. Här går snacket kring ett internt uppror mot att för lite händer i ägarleden. Enligt ryktet är önskemålet internt fler strukturaffärer i Norden och allra helst i Danmark. Aningen optimistiskt efter att det förra försöket fått nej av kommissionen. Något jag skrivit mer om här.

Nyheter om äventyret i Euroasien är inte att räkna med men skulle glädja marknaden. Det skulle även en fin tillväxt i intäkt per kund på de nordiska marknaderna göra. För den verkliga utmaningen numera är inte lönsamheten utan tillväxten. Telia uppfattas alltmer som en obligation av aktiemarknaden. En kvalitet som i en värld med stigande räntor inte lockar som den en gång gjorde.

Till fredagens övriga intressanta rapporter hör NCC. Håller farten i sig i byggkonjunkturen?

5 Storheten i att vara liten

Annars är en rapportsäsong egentligen tiden för bolagen vi inte alltid noterar i nyhetsflödet. Det är ofta här det svänger ordentligt när siffrorna läggs på bordet. Nu är det för övrigt hausse i småbolagen, igen. Det har ju varit så de senaste åren.

Efter amerikanska valet fick de en ny skjuts. En förklaring är att det är en grupp som gynnas av ökad riskvilja. Det innebär dock att det i den här gruppen finns bolag som får mer att bevisa när det är rapportdags.

Riktigt den situationen är det inte för bolagen som vuxit sig stora nog att hamna i mellanskiktet. Den här gruppen var förlorarna efter amerikanska valet. Det är dock en spretig skara. På torsdag ska den från tryckeri till distributörsstöd förvandlade Elanders försvara att p/e-talet stigit från 8 till 13,

Andra, som bakteriodlaren Probi på tisdag, kan sola sig glansen från att ha lämnat en omvänd vinstvarning, dvs. överträffat förväntningarna så mycket att de fick gå ut före utsatt datum och meddela det. Eolus Vind ska istället vända kappan på torsdag och få marknaden med sig efter att ha redovisat en förlust senast medan Byggmax inför sin rapport på tisdag däremot legat stilla på sin värdering på p/e 15,9 ända sedan 2015.

Så det blir full fart hela veckan. Fast kanske ska man spara lite krut i portföljen, för vi är ändå bara i början av det roliga.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer