Hoppa till huvudinnehållet

Pension: Vad kan jag flytta och hur mycket kan jag tjäna?

Utgångspunkten är att du ska ha makten över din egen pension. Liksom du har över din lön. Och du har faktiskt goda möjligheter att få det – om du tar dig lite tid.

Det första du behöver göra är att beställa en sammanställning över dina pensionsförsäkringar. Då får du reda på vilka du har och om du kan flytta. Lite förenklat funkar det så här:

Du kan flytta till Nordnet

  • Privata pensionsförsäkringar – kan du nästan alltid flytta
  • Tjänstepensionsförsäkringar tecknade utom kollektivavtal – kan du alltid flytta om de är tecknade efter 2007 och i vissa fall om de är tecknade innan 2007.

Du kan inte flytta till Nordnet

  • Tjänstepensionsförsäkringar tecknade inom kollektivavtal – kan du för det mesta flytta men bara till aktörer som är upphandlade.

En procentsats som gör skillnad

Skillnaden mellan oss och många andra bolag är ofta en kapitalavgift på 0,65 procent. Det låter lite – men konsekvenserna för din framtida pension kan bli svindlande.

Under 30 år betalar du faktiskt en halv miljon i avgifter hos en aktör som tar 0,65 procent i kapitalavgift om det ursprungliga pensionskapitalet är 500 000 kronor (läs mer om det exemplet och hur vi har räknat här). Och det slutar inte där – du försätter nämligen att betala även när du tar ut pengarna. År efter år.

Ju förr, desto bättre

Sammantaget innebär detta att du bör skaffa koll på din pension – och du bör fatta dina kloka pensionsbeslut så tidigt som möjligt. Då har du goda chanser att få ut mer av ditt sparande.

Därför rekommenderar vi att du beställer en pensionssammanställning. Sedan tar vi det därifrån.

Klicka här för att kolla vad du kan flytta.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Tänk på att annat än avgifterna påverkar din pension. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-21 13:32

500.000 kr mer till pensionen…eller noll. Det kanske är viktigt att säga det också, hos Nordnet finns alltid risken att pensionskapitalet blir noll kr. Kan man anta en avkastning på 6% och kapitalavgift på 0,65% i snitt hos konkurrenterna så kanske man också ska nämna att Nordnet inte kan garantera någon pension alls, det kan många konkurrenter.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-21 14:58

Olle, hur tänkte du nu? Hur blir pensionskapitalet 0? Menar du att om nordnet går i konkurs? Det handlar om investeringar och det finns inga garantier någonstans. På vilket sätt menar du att konkurrenterna skiljer sig?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-21 18:28

Det jag syftar på är att det aldrig finns några garantier i ett fondsparande, något det gör i traditionell förvaltning. Nordnet vill gärna utmåla dessa produkter som omoderna med svag avkastning trots att det finns flera portföljer som taktar på årlig snittavkastning över 7% Detta skrivs det dock inte så mycket om eftersom Nordnet inte kan erbjuda en liknande produkt. Med dessa inlägg vill jag således hjälpa Nordnet att handla mer i spararnas generella intressen och påvisa att det finns viktiga alternativ att ta ställning till innan man hoppar på flytthetsen som råder på detta forum.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-21 15:33

Hej,

Tack för din kommentar. Det stämmer att det blir 500 000 kr baserat på de antaganden vi gör i exemplet.

Som du skriver finns det flera garantiprodukter på marknaden idag. Vi tycker dock inte att alla garantiprodukter verkligen ger det höga värde som ofta kommuniceras. Mer om det kan du läsa i följande blogginlägg:
https://nordnetblog.wpengine.com/traditionell-pensionsforsakring-stanna-eller-ga/28/04/2016/

Vänliga hälsningar,
Lina, Nordnet

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-21 18:21

Inlägget du länkar till är ju rakt ut felaktigt. Där klumpar Eva ihop alla tradportföljer och skriver att dessa är fel trots att hon vet (eller bör veta) att olika tradportföljer har olika förutsättningar att leverera avkastning.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-22 13:21

Hej!

Olika traditionella försäkringar har olika förutsättningar och vi accepterar och respekterar självklart den som väljer att spara så. Det passar vissa.

Men vi vänder oss mot att låsa in individer i produkter som man inte har möjlighet att förstå.

Precis som i alla frågor finns det olika perspektiv och synsätt och vi lyfter fram våra åsikter i de sammanhang vi har möjlighet – men förstår och accepterar att inte alla håller med.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-26 19:40

Upplever du att en traditionell portfölj är svårare att förstå (rent av omöjlig) än en fondportfölj? Det finns ju oerhört många fler riskmoment i en fondförsäkring, mer komplicerade utbetalningsmöjligheter från en fondförsäkring osv.

Det här med “inlåsning”, varför är det ett problem? Spararen har ju fortfarande flytträtt så låst är man ju inte? Har man en gammal försäkring så har man kanske inte flytträtt men det har ju ingenting med traditionell försäkring att göra, samma sak gäller för lika gamla fondförsäkringar.