Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 96 – På resa med Mona och mellanunga farbröder i kostym

Tillväxtmarknader i fokus 

I det 96:e avsnittet av #Sparpodden gästas Eva Trouin och Johan Tidestad av Mona Stenmark, som förvaltar Carnegies tillväxtmarknadsfond. Utöver lyssnarnas frågor riktas självklart fokus mot tillväxtmarknader och hur man ska göra för att hantera den rådande oron på världens börser.

Sparpodden reder också ut de vanligaste frågorna vad gäller fördelar och nackdelar med de olika sparformerna investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring (KF) och aktie- och fonddepå.

(Om du vill veta mer om beskattning av till exempel utdelningar av utländska innehav för de olika sparformerna kan du läsa mer längst ned på denna sida.)

#Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-09-11 09:55

Hejsan Eva och Johan.
Jag har en fråga gällande placeringar om pension då jag endast är några år in i mitt yrkessamma del av livet.
Jag ser aktivt förvaltade fonder hit och dit och med vetskap om uttrycket “Inget slår index över tid” undrar jag vad det finns för argument till att välja annat än en (kostnadsfri i nordnets fall) indexfond.
På en horisont över 40 år känns det som en aktivt förvaltad fond med 1-1,5% avgift aldrig kan vinna. Vad är era åsikter?

Tack för en superpodd // Pontus, aktiv lyssnare sedan avsnitt 3.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-14 14:02

Hej Pontus,

Tack för fin feedback, kul att du varit med oss så länge!

En relevant fråga, aktivt vs index har vi diskuterat vid ett par tillfällen tidigare, men det tål att ta upp igen och höra hur vår nya sparekonom resonerar.

Hörs i etern!

//Eva

Anonym
Anonym
2015-09-14 12:14

Hej Johan och Eva! Jag har precis köpt en nyproduktions lägenhet som står klar om 3 år. Till dess vill jag spara ihop till handpenningen som ligger på 600´000 kr och ska erläggas 3 månader innan inflyttning. Jag har 100´000 kr sparat idag på mitt bankkonto och kommer kunna lägga undan 12000 kr varje månad dom kommande åren fram till inflyttning. Min fråga är då hur jag ska placera mitt sparade de kommande 3 åren då jag vill ha en så bra avkastning som möjligt men ändå inte för stor risk då jag inte får riskera att förlora en massa… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-14 13:58

Hej Robin,

Spännande frågeställning! Vi ska se om vi får tid att diskutera den i dagens avsnitt.

Vänligen
//Eva

Anonym
Anonym
2015-09-14 21:15

Hej!

En styrka med sparpodden är att det inte bara är aktier och börsen utan även lite “vanlig hushållsekonomi”.
Jag tycker att det hade varit intressant att höra er diskutera lite kring el och elavtal. Ska man ha rörligt eller bundet el-pris? Eller kanske halva året fast och andra halvåret rörligt? Finns det samma typ av “onödig försäkring” inbyggd i bundet el-pris som i fast ränta? Andra möjligheter och fallgropar kring el och elavtal.

El- och elpriser är något som borde beröra alla lyssnare på ett eller annat sätt.

Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-18 14:49

Hej MolnJonas,

Tack för feedback! Vi får kika på denna och se om vi kan ta en dialog i ett kommande avsnitt.

Hälsningar
//Eva