Hoppa till huvudinnehållet

Orange kuvertet – en besvikelse? Så här gör du

Så var det åter dags för Pensionsmyndigheten att skicka ut årets upplaga av det orangea kuvertet. Sammanställningen över din allmänna pension; hur mycket du har, hur sparandet har utvecklats samt vad du kommer att få per månad, när det är dags att sluta jobba.

För många blir det orangea kuvertet en tråkig påminnelse om fonder som inte levererar och en framtida inkomst som ter sig allt annat än attraktiv. Det som skulle kunna vara något härligt ersätts av ett dåligt samvete. Man stoppar huvudet i sanden.

Men att stoppa huvudet i sanden är sällan en bra lösning. Som jag sagt förut. Det svenska pensionssystemet lämnar mycket att önska. Det är varken anpassat till dagens individer eller vår nuvarande demografi, där alltför få behöver försörja alldeles för många.

Men det är inte skäl nog att strunta i pensionen. Det är tvärtom orsaken till att du verkligen behöver agera.

Mina tre bästa råd till dig som just fått hem ditt orangea kuvert är:

1. Laborera med din pensionsålder

Om man ska vara krass. Det bästa du kan göra för din pension är att tjäna mycket och jobba länge. Kolla hur din pension förändras om du arbetar ett eller två år till. Det gör du enklast genom att logga in på Minpension.se. Den oberoende sajten Minpension.se är ett enastående samarbete mellan staten och pensionsbolagen.

2. Skippa höga avgifter

Också avgifter som ser låga ut kan äta upp en stor del av ditt pensionskapital. Var smärtgränsen går är individuellt. Men om jag ska köpa en fond med högre förvaltningsavgift än 1 procent vill jag ha väldigt goda skäl. Inom premiepensionen är förvaltningsavgifterna dessutom rabatterade – så du kan hitta riktigt bra fonder till låga priser, om du är beredd att göra lite research. Här kan du räkna på hur avgifter kan påverka ett sparande.

3. Kräv tjänstepension

Du får cirka 50 procent av din slutlön i allmän pension och nästan alla behöver och vill ha mer. Som pensionär har du kanske din första riktigt långa ledighet – då är det klart att du ska kunna unna dig saker.

Tjänstepension blir allt viktigare i takt med att den allmänna pensionen tunnas ur. Du kan räkna med att tjänstepensionen motsvarar cirka 15 procent av din slutlön, om du är höginkomsttagare ännu mer. Moderna arbetsgivare vet att måste erbjuda tjänstepension för att rekrytera och behålla kompetent personal. Acceptera inget annat.

Som vanligt är min övertygelse att vi sparare (oavsett om det gäller långsiktigt pensionssparande eller daytrading) har mycket att lära av varandra. Därför vill jag gärna höra – vad är ditt bästa pensionstips?

/Eva Trouin, fd. Sverigechef på Nordnet

Få en gratis pensionssammanställning

Fakta om allmän pension

Varje år sätts 18,5 procent av din skattepliktiga inkomst (upp till ett visst tak) av i allmän pension. Av dessa är 16 procent inkomstpension, vilken försörjer de som är pensionärer idag. Resterande 2,5 procent är premiepension. Det är du själv som väljer hur premiepensionen placeras. Du kan placera dina pengar i upp till 5 olika fonder. Den som inte gör något aktivt val ligger kvar i instegsfonden, den statliga AP7SÅFA. Det är en bra och billig fond.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-02-24 14:40

Hej ! Bra tips !
Mitt tips att amortera att mycket på sitt boende.
1) Nu låga räntor icke i framtiden. Med andra ord perfekt att amortera nu….
2) Att ha ett billigt boende är A och O när man blir pensinär…..

Mvh Håkan

Anonym
Anonym
2018-02-26 13:44

Mina tips:
1. Spara i aktier hellre än amortera på huset så länge räntorna är låga
2. Undvik dyra abbonemang på mobil, tv-kanaler, tidningar m.m.
3. Prisjämför allt du köper och reser, dyrast är inte alltid bäst.
/Kenne