Hoppa till huvudinnehållet

Onoterade aktier? Det här behöver investerare veta

Att investera i onoterade aktier kan erbjuda unika möjligheter för att diversifiera sin portfölj och hitta potentiella tillväxtaktier innan de når börsen. Den som investerade i Spotify direkt efter börsnoteringen hade efter fem år knappt tjänat något alls. Den som investerade i Spotify fem år INNAN börsnoteringen, när bolaget fortfarande var onoterat, har däremot med hög sannolikhet tjänat väldigt mycket. Det är därför inte konstigt att det finns intresse för att investera i onoterade aktier men det gäller att förstå vad man gör och vilka risker som finns. Här listas några fördelar och nackdelar med onoterade aktier.

Fördelar och möjligheter med onoterade aktier

  1. Tidig ingång i innovativa bolag: Genom att investera i onoterade aktier får du möjlighet att delta i spännande och innovativa företag innan de blir allmänt kända. Detta kan ge dig fördelar som att vara en av de första investerarna och därmed ha möjlighet till högre avkastning om bolaget blir framgångsrikt.
  2. Närmare relation till bolagen: Onoterade bolag tenderar att ha färre investerare (även om det inte alltid är så), vilket innebär att du som investerare kan ha en mer direkt och personlig relation med bolaget och dess ledning. Detta kan ge dig bättre insikt i bolagets strategi och framtidsplaner, vilket kan hjälpa dig att fatta mer välgrundade investeringsbeslut. Det kan också ge dig ett visst inflytande där du har möjlighet att påverka bolaget i en positiv riktning
  3. Potentiell överavkastning: Onoterade aktier kan ge möjlighet till högre avkastning jämfört med börsnoterade aktier, eftersom de kan vara undervärderade eller ha större tillväxtpotential. Att investera i onoterade aktier kan därför vara ett sätt att öka din potentiella avkastning över tid, även om det också innebär högre risk.

Nackdelar och risker med att investera i onoterat:

  1. Begränsad finansiell information: Onoterade bolag har ofta inte samma krav på att rapportera finansiell information och insyn som börsnoterade bolag. Detta kan göra det svårare att bedöma bolagets ekonomiska hälsa och prestanda, vilket i sin tur kan innebära en ökad risk när du fattar investeringsbeslut.
  2. Svårt att sälja: Onoterade aktier handlas inte på en börs eller en MTF, såsom tex Stockholmsbörsen eller First North. Generellt sett saknas därför en organiserad andrahandsmarknad för onoterade aktier. Det innebär att du som ägare själv måste hitta en köpare av dina aktier om du skulle vilja sälja dina aktier i ett onoterat bolag. Det kan göra det svårt att sälja sitt innehav. Därför bör man utgå från att investeringar i onoterat passar bäst om man är långsiktig.
  3. Omogen affärsmodell: Ofta har onoterade bolag stor potential men till en hög risk. Problemet är ofta, men inte alltid, att det onoterade bolaget inte mognat vilket kan manifesteras i att affärsidén kan vara otestad, bolaget går med förlust eller har en enda produkt hela verksamheten lever på.

Min kollega Frida Bratt sammanställde tidigare en checklista på frågor som är bra att ta med sig om man är intresserad av att investera i onoterat:

  • Har någon extern part gjort en värdering och vad är den baserad på? Det verkliga marknadsvärdet kan dock ändå vara osäkert om få eller inga aktier byter ägare under lång tid.
  • Finns prospekt? Är erbjudandet litet finns risk att bolaget hamnar under tröskeln för prospektkrav.
  • Finns aktieägaravtal? Där kan aktieägare få värdefull info och här kan det också vara reglerat hur handeln med aktierna ska gå till.
  • Finns stora kända investerare? Det kan vara en kvalitetsstämpel (men måste inte vara det).
  • Grundarna har ännu större betydelse här än i en noterad miljö. Vilka är de, har de branscherfarenhet sedan tidigare? Investerar de själva? Får du förtroende för ägarna?
  • Varför skulle just det här företaget lyckas? Växer marknaden de verkar i?
  • Titta på andra bolag som verkar inom ungefär samma nisch. Vad har de haft för resa?
  • Säkerställ att du förstår skillnaden i transparens och information mellan en noterad och en onoterad aktie, och att risken i onoterat är mycket hög.

Om man äger onoterade aktier redan så erbjuder vi på Nordnet möjligheten att ha sina onoterade aktier i kapitalförsäkring. Det kan ge en skattemässig fördel där man betalar en schablonskatt snarare än 30% skatt på vinst som annars är standarden när onoterade aktier ligger i en vanlig Aktie-fonddepå. Mer information om det finns här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-04-20 16:43

Ser att chat GPT hittat till nordnet 😂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2023-06-25 08:37

Chat GPT hittas av alla smarta bolag

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm