Hoppa till huvudinnehållet

Möt ETF-investeraren Grottbjörnen

ETF-investeraren “Grottbjörnen” följarskara växer snabbt just nu på Shareville. Han var också en av de personer som den populära ekonomibloggaren Gottodix lyfte fram som “En av bästa Shareville-profilerna”  på Sparskolan.se. Men vem är “Grottbjörnen” egentligen? Och hur ser hans investeringsstrategi ut? Här får du möta honom i en intervju.

Hej Grottbjörnen! Skulle du kunna börja med att berätta lite mer om din bakgrund?

Hej! Jag är 40+, gift, bor i villa i en mindre ort i Västernorrland. Men jag är i själ och hjärta en “Snålänning”!

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

-Jag har insett att min utbildning som ingenjör och mina kunskaper i sådant som matematik inte är mig till mycket hjälp på börsen. Här är det istället mycket psykologi. En VD’s rykte är ofta viktigare för priset på en aktie än hennes bevisade skicklighet. Om jag märker att en aktie eller en börs börjar få problem med sin prissättning. Då kan jag ta det som ett tecken på att ett stort ras är i antågande och det är dags att gå ur åtminstone delvis, men annars har jag inga magiska verktyg i min verktygslåda.

“Jag är ingen gambler”

-Jag är ingen gambler, jag vill vara någorlunda trygg med min portfölj. Jag håller mig därför borta från de minsta listorna och förhoppningsbolagen. Ett bolag ska ge vinst för att jag ska gå in och ger det utdelning så är det ett plus när jag väljer mellan två jämngoda alternativ. Jag läser och tar intryck av vad andra skriver om en aktie eller en marknad, men jag gör själv inga sådana analyser. Det finns inget entydigt och strikt matematiskt sätt att göra sådana kalkyler. Tur är väl det, för det värsta som kan hända en marknad är att den blir helt förutsägbar.

-Jag har en målportfölj som jag försöker bygga upp. Denna målportfölj har idag 45 % aktier, 40 % räntepapper och resten fördelat på preferensaktier, råvaror och lite andra alternativa värdepapper. När jag omplacerar pengar eller placerar nya pengar i portföljen så jämför jag hur min nuvarande portfölj förhåller sig till målportföljen. Där det finns för lite, fyller jag på. Den här strategin gör att jag kommer att investera i räntor när börsen går upp och i aktier när börsen går ner. Det låter kanske avigt, men filosofin bakom det är att jag bara ska köpa aktier när det är billigt.

 

Du har i stort sett enbart börshandlade fonder (ETF:er) i din portfölj, hur kommer det sig?

-Det var möjligheten att handla courtagefritt i ett urval ETF’er som lockade mig till Nordnet. Jag har kvar värdepapper i min depå på “gammelbanken” och där finns det fortfarande aktier såväl på svenska, norska som finska börsen. Jag är dock ingen aktiv trader där. Det sista halvåret har jag inte gjort en enda aktieaffär i den depån. En förklaring till det kan ju förstås vara courtaget som jag måste betala där.

-Det kan också vara så att det är mindre riskabelt att välja en ETF än att handla direkt i en aktie. Valet att köpa en ETF med fokus på Kanadensiska preferensaktier berodde inte på att jag inte kunde köpa sådana direkt på börsen, utan för att riskerna med sådana värdepapper inte är försumbara.


Hur gör du urvalet av ETF:er?

-ETF’er är oftast ganska enkla. Man behöver inte undersöka fondförvaltarens skicklighet, för det är inte det som bestämmer om fonden kommer att gå bättre än någon annan eller inte.  Då ETF’er är just börshandlade så är i princip alla fonder som finns tillgängliga på de svenska, tyska och amerikanska marknaderna tillgängliga för oss här på Nordnet.

-När det finns en ETF som jag kan handla gratis, så väljer jag förstås den. Transaktionskostnaderna (läs valutaväxling och courtage) är mindre på svenska börsen, så finns det en bra ETF där, så får det bli den. Amerikanska ETF’er har fördelen att de ofta ger utdelning, ibland till och med månadsvis. Här är också avgifterna nedtryckta till ett minimum. Här finns det hemsidor som etfdb.com att leta lämpliga ETF’er i.

-Några heltäckande hemsidor har jag inte hittat här, men jag har nyligen blivit tipsad om justetf.com som är förvånansvärt lätt att använda. Här brukar jag ibland gå in på de stora fondförvaltarnas hemsidor för att leta. Etf.db.com är Deutche Banks hemsida och iShares/BlackRock har också ett bra utbud. Morningsstar bevakar även ETF-marknaden. Deras hemsida kan då ibland ge tips om vad man ska Googla efter.

-Nordnets egna sökverktyg (ETF-torget) är tyvärr inte särskilt lättanvänt. Här tvingas man läsa på fondnamnet om man vill veta exakt vad en fond innehåller, och dessa namn är ofta så långa att det inte ens ryms på sidan.

Ok, vi tar åt oss av kritiken av sökfunktionen på ETF-torget. Vi arbetar redan med att förbättra sökfunkationaliteten. Skulle du kunna avsluta med att bjuda på dina bästa investeringstips?

-Mitt sätt att handla, som jag beskrivit ovan, är inte det enda som finns. Min strategi bygger delvis på min bakgrund som ingenjör. Den passar därför långt ifrån alla. Prova på, känn dig fram! Hitta det system som passar dig och håll dig till det!

-Låt det ta lite tid innan du känner dig helt hemma på börsen. Det tog mig flera år innan jag kände mig hemma och idag känner jag mig som Bambi på hal is när jag handlar råvaror! Lyssna inte för mycket på de som satsar allt på en aktie och gör stora vinster. De som gjort stora förluster på exakt samma sätt kommer du inte att höra mycket från! Triss kör inga reklamkampanjer på de “vinnare” som köpt tio lotter och vunnit tre nya (nit)lotter!

Stort tack för att du tog dig tid Grottbjörnen, och lycka till med ditt sparande! Om du vill följa Grottbjörnen på Shareville kan du göra det här.

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här. Vill du lära dig mer om ETF:er kan du göra det här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa faktabladet som du  fondens sida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer