Hoppa till huvudinnehållet

Möt Mikaela Idermark, vVD Unga Aktiesparare

Första gången jag möter Mikaela är vi på en middag tillsammans med ett gäng andra aktieintresserade kvinnor. Hon skapar ett första intryck som är något av ett konststycke: hon syns och låter andra synas, allt detta innan hon ens hunnit sätta sig ned. Entusiasmen flödar genom samtalet. Det här är en kvinna som inte en enda gång nämner ordet jämlikhet trots att hon arbetar i en organisation där männen dominerar stort, från medlemsnivå upp till ledning. Antalet kvinnliga medlemmar är ett bekymmer säger hon, men Mikaela letar inte efter problem utan möjligheter. Lösningen är handling, att skapa event som inte tråkar ut, att göra något nytt.

Hon berättar för mig om sina idéer och frågar vad jag tycker. Sedan avbryter hon sig själv för att ställa en fråga tillbaka. Och sedan en följdfråga som slutar med en spontan high-five. Energin går inte att ta miste på. Jag frestas att använda det urvattnade uttrycket ”frisk fläkt” när jag möter Mikaela. Men det finns tyngd bakom, ett driv som är mottagligt för feedback men som inte duckar för något eller någon. Hon är precis så orädd som rollen som vice Vd på unga aktiesparare kräver. Nedan kan du läsa min intervju med Mikaela:

Vad innebär rollen som vice Vd för unga aktiesparare?

Det är en väldigt bred roll men innebär i korta drag att jag har ansvar för hela vår medlemsorganisation med cirka 200 ideellt aktiva engagerade medlemmar samt har personalansvar internt på kansliet. Jag anordnar och ansvarar även för de centrala eventen och de utbildningsinsatser som Unga Aktiesparare gör. Utöver de leder jag projekt, är med och driver strategiarbeten samt arbetar aktivt med media, externa samarbeten och medlemsvärvning för att bara nämna några.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

I min roll finns det ingen vanlig dag på jobbet och det är de som gör mitt arbete så enastående roligt. Visst finns det rutinmässiga arbetsuppgifter men utöver det är min roll väldigt fri. Jag har mycket energi och är som person mycket nyfiken och gillar att ta mig an utmaningar vilket behövs i rollen. För mig är det viktigt att planera in saker i veckan som jag vet ger mig energi och inspiration, det kan vara allt ifrån en löptur till en lunch med en ny kontakt. 

Vad tycker du är roligast med din roll?

När jag får möjlighet att sprida kunskap och väcka intresse om privatekonomi och investeringar, som jag brinner för, så har jag väldigt roligt. Det innebär ofta att jag får möta nya människor och lära mig nya saker vilket jag tycker är roligt och då trivs jag väldigt bra.

Vilka utmaningar har du i din roll?

Eftersom Unga Aktiesparare är en ideell organisation med nästan 11 000 medlemmar, varav ca 200 av dessa är aktiva i olika lokalavdelningar spridda runtomkring i Sverige så är det ibland en utmaning att hålla en kontinuerlig kommunikation och uppföljning. Det krävs att man är bra på att ha många bollar i luften samtidigt och kunna prioritera rätt sak i rätt ordning . De ideellt aktiva som bedriver lokalavdelningarna studerar och jobbar ofta som huvudsysselsättning, vilket ibland kan vara en utmaning tidsmässigt. Eftersom min roll till stor del handlar om att stötta lokalavdelningarna i deras arbete så ställer det visst krav på mig att vara anträffbar på vad många andra skulle kalla obekväma arbetstider.

Hur analyserar du bolag? 

Eftersom jag är långsiktig i mina investeringar gör jag en analys innan jag köper aktien, därefter brukar jag inte göra djupgående analyser av aktien. Vissa investeringar ser jag över då och då och vissa inte mer än några gånger per år. Jag investerar i starka och stabila företag som historiskt har tjänat pengar och som har god tillväxtpotential t ex H&M, SKF, Clas Ohlson. Det är företag jag förstår mig på och därför har enklare att analysera samtidigt som informationen är lättillgänglig. De anses ofta vara tråkiga investeringar eftersom kursen inte rör sig speciellt mycket på kort tid. Jag gillar även Investmentbolag. Då tittar jag främst på om jag har förtroende för ägarna bakom Investmentbolaget, som i princip sitter i samma båt som sina aktieägare. Jag gillar också Indexfonder med låga avgifter, som inte heller kräver ansträngande analyser eller täta avstämningar eftersom de ofta inte påverkas av små faktorer. Jag försöker också att hitta aktivt förvaltade fonder jag tror på, så att jag slipper byta ut dem ofta. Då letar jag främst hos mindre fondbolag som Didner & Gerde, Spiltan fonder mm.

Jag läser dagligen Dagens Industri, följer flitigt nyhetsflödet på affärssajter och nyhetssajter under dagarna och prenumererar på vissa av fondbolagens nyhetsbrev. De nyheter som berör mig mer går jag djupare in i och läser om.

Aktier eller fonder?

En blandning, men med fokus på direktägda aktier.

Vilka tre råd skulle du ge till den som vill börja investera men inte kan eller vågar?

Bli medlem i Unga Aktiesparare, öppna en depå och köp din första aktie/aktier! Börja med mindre poster som du har råd att förlora.

Vilken är den bästa boken om investeringar du läst?

Jag har läst många intressanta böcker om investeringar, den jag läser just nu heter Investeringsboken: din guide till ekonomiskt oberoende skriven av Anders Ström som jag tycker är bra. I boken får man ta del av tips från professionella förvaltare som Henrik Didner och Simon Blecher. Innan den läste jag Vägen till din första miljon ”Alla kan bygga en egen pengamaskin”, som jag tycker är lättläst och ger kloka tips.

Vart hämtar du inspiration i vardagen?

Jag försöker hitta inspiration hos framgångsrika människor. När jag är ute på olika event, utbildningar eller nätverksträffar försöker jag alltid söka mig till människor jag inte känner sedan tidigare. Jag tycker om att läsa och höra om andras berättelser om hur de tagit sig dit de är i dag. Jag finner ofta inspiration i det udda och ofta lite märkliga.

Vem är Mikaela privat?

Jag är tävlingsinriktad och envis i kombination med att jag är en dålig förlorare. Som tur är går det snabbt över och då skrattar jag mest och tycker livet är fullt av möjligheter. Jag gillar att omge mig med liv och människor samtidigt som jag är självständig och otroligt målfokuserad. Att nätverka är bland det bästa jag vet eftersom jag som person är väldigt social och angelägen om att andra runt omkring mig har det bra. Jag brottas med en passion för designkläder och inredning, med prislappar som sällan går hand i hand med min budget.

Vet du någon som skulle vara intressant att intervjua för Nordnetbloggen eller har du en egen historia att berätta? Oavsett om du är känd eller okänd, hör av dig till mig! För daglig kontakt bör du också följa mig på twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer