Nu införs nya europeiska regelverk på finansmarknaden i form av Mifid 2 och Priips. Lagarna har sitt ursprung i finanskrisen 2008, och det underliggande syftet med de nya reglerna är att förbättra konsument- och investerarskyddet samt att skärpa konkurrensen inom det finansiella området. Många delar i de nya regelverken kommer inte märkas för dig som kund, men nedan har jag listat några viktiga förändringar som du kan stöta på när du använder våra tjänster.
- LEI (för företag)
Alla företag som handlar med värdepapper måste ha en global identifieringskod (Legal Entity Identifier, LEI). Syftet är att öka transparensen på finansmarknaden och minska risken för marknadsmissbruk, samt möjliggöra effektivare tillsyn från Finansinspektionen och andra tillsynsmyndigheter. Läs mer här om LEI och hur ditt företag kan registrera en sådan kod. Nordnet har dock tidigare kontaktat alla berörda kunder och informerat om LEI.
- Kunskapsprövning
När du handlar med komplicerade finansiella instrument för första gången måste vi göra ett kunskapstest för att säkerställa att du har de kunskaper som krävs. Detta gäller till exempel för warranter och derivat. Kunskapstesten genomförs digitalt på vår hemsida och tillhandahålls automatiskt för dig i samband med att du första gången investerar i en produkt som omfattas av reglerna.
- Kostnadsredovisning
När du använder våra tjänster kommer du fortsättningsvis få en tydligare och mer standardiserad kostnadsredovisning som bygger på prisinformation och vissa antaganden om framtiden. Redovisningen syftar till att du ska få förståelse för vilka kostnader som specifika investeringar och tjänster medför. Läs vårt blogginlägg för mer information om den nya kostnadsredovisningen.
- Bästa orderutförande
Reglerna om bästa orderutförande innebär bland annat att de order du som kund lägger hos en finansiell aktör ska lämnas till den marknadsplats som ger det bästa priset.
- Intressekonflikter
Det nya regelverket innehåller bestämmelser som begränsar Nordnet från att ta emot och behålla vissa ersättningar vid tillhandahållandet av vissa tjänster, i syfte att undvika intressekonflikter mellan Nordnet och våra kunder. Vi är skyldiga att identifiera eventuella intressekonflikter samt förhindra att våra kunders intressen påverkas negativt av det.
- Faktablad för investeringsprodukter (KID)
Regelverket Priips kräver ökad information kring de produkter banker erbjuder sina kunder. Faktabladet (Key Information Document, KID), på max tre sidor, ska på ett lättförståeligt sätt lämna information till konsumenter om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter. Faktabladet ska kommunicera basfakta om produkten samt information om vilka risker och kostnader som är förenade med en investering i produkten.
- Nordamerikanska ETF:er & ETP:er
Det kommer tills vidare inte vara möjligt att handla i nordamerikanska ETF:er & ETP:er då leverantörerna av dem inte erbjuder ett faktablad (KID) enligt europeisk standard. Dock kommer vi via den tyska marknaden kunna erbjuda handel i en stor del av de underliggande tillgångar som nordamerikanska ETF:er investerar i. Vi kan även erbjuda många ETP:er via Nordnet Markets. I ett blogginlägg utvecklar jag detta ytterligare. Läs även mer här.
- Investeringsguiden
Vi har gjort om vår fondtjänst Investeringsguiden och uppdaterat den enligt det nya regelverket. Samtidigt har vi bytt namn på den till Fondrådgivaren. Några av förändringarna vi gjort innebär färre antal frågor och ett ändrat fondutbud.
- Dubbelt medborgarskap
Har du fler medborgarskap än det svenska är vi skyldiga att samla in den informationen från dig. Därför kan vi komma att kontakta dig med frågor kring ämnet.
- 10%-regeln
Vissa värdepapper, som exempelvis hävstångsprodukter, anses vara mer riskfyllda då mindre rörelser i marknaden kan medföra stora värdeförändringar i instrumentet. Har du innehav i sådana värdepapper måste vi enligt regelverket meddela dig som kund om värdet på din investering har fallit med 10 % eller mer jämfört med ditt anskaffningspris. Du blir då kontaktad via e-post följande handelsdag.
Läs mer om det nya regelverket på vår samlingssida.
Det nya regelverket innebär stora förändringar för branschen, och det kommer att ta viss tid för alla aktörer att hitta en gemensam standard för hur reglerna ska omsättas i praktiken. Likaså kommer det ta viss tid innan vi har optimerat processerna mellan oss på Nordnet och leverantörer av extern data. Detta kan exempelvis innebära att kostnadsredovisningen för samma produkt kan skilja sig åt mellan olika banker, även om kostnadsuttaget är det samma, eller att informationen i faktabladen inledningsvis inte är optimerad ur ett användarperspektiv. Vårt mål är att anpassa oss till regelverket och samtidigt erbjuda en lika bra eller bättre användarupplevelse. Vi kommer jobba hårt den närmaste tiden för att uppnå det målet.
Återkom gärna om du har frågor eller funderingar kring de förändringar som görs.
/ Eva
En stor del av Sveriges befolkning har och fortsättningsvis kommer att investera sina pengar på börsen. Eftersom det är en marknadsplats som tillåter introduktioner urskiljningslöst, då särskilt NTM- listan borde en granskning vara motiverad av hur detta är möjligt. Det kan inte under rimliga omständigheter tillåtas att ”lycksökare” på otillbörligt sätt genom glättade broschyrer och vackert designade webbsidor med skönmålning av nya bolag och deras enorma potential lockar till sig kapital från godtrogna småsparare. Det är ytterst angeläget att ansvarig myndighet bevakar och stävjer ruffel och båg på finansmarknaden i sin helhet. Real Holding i Sverige AB är ett flagrant… Läs mer »
Fråga: När ni som Nordnet köper fonder är det handelsnorm att Nordnet förhandlar bättre avtal med fonden än jag kan göra som privatperson. ”Återbäringen” eller ”kick-backen” från fonden till Nordnet måste nu visas och krediteras mig som kund som jaf förstått den nya lagen. Stämmer det?