“Men å andra sidan älskar jag ju riskerna” – Anna Svahn

Med en avkastning på över 180 procent under de senaste tre månaderna har Anna Svahn snabbt fått en växande följarskara på sparnätverket Shareville. Där hon är också är topprankad. I en intervju berättar hon mer om sin strategi, sina senaste aktieköp och sin blogg minaaffarer.se.

Hej Anna,

Vad kul att du ville ställa upp på en intervju!

Hej Eva, absolut, det ska bli jätteroligt!

Du är bara 23 år, men har ändå redan ett imponerande stort driv och intresse för sparande. Hur kommer det sig?

Jag är generellt sett väldigt driven i allt jag tar för mig men just ekonomi, och framförallt privatekonomi, har alltid fascinerat mig. Jag tycker att privatekonomi och sparande är något vi talar alldeles för lite om, vi behöver sprida mer kunskap! Dessutom är unga tjejer en extremt underrepresenterad grupp på börsen idag och jag vill visa att vi kan ta mer plats, bara vi vill!

Anna Svahn Shareville
Anna Svahn på Shareville

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

Jag har pratat om det tidigare här på bloggen men det tåls verkligen att säga igen:

1. Du måste veta vad du köper. Vad gör bolaget? Hur tjänar de pengar? Hur ser marknaden för branschen ut? Vad har bolaget för styrkor och svagheter jämfört med sina konkurrenter? Känner man inte till bolaget så kan man inte heller veta varför kursen sjunker eller stiger.

2. Hoppa inte på tåget för sent, det kommer alltid ett till.

3. Sätt mål för din handel och följ dessa.

4. Handla bara när du har tid, gör din research, håll dig uppdaterad.

5. Gör en avvägning när det kommer till vilka risker du är villig att ta, personligen tar jag gärna höga risker för hög avkastning men är också medveten om eventuella konsekvenser.

Du har en väldigt koncentrerad portfölj med bara tre innehav just nu, känns det inte väldigt riskfyllt?

Jo, absolut, vilket ju är tanken som jag nämnt tidigare! Alla sparare och investerare kan ju upprepa mantrat ”för att sprida dina risker bör du investera i mellan tio till sexton bolag…”, det är självklart en bra strategi för de som vill just det – sprida sina risker, men å andra sidan älskar jag ju riskerna. Ett exempel på det var att jag under en tid “tradade” med oljebolag som Whitening Petroleum och EP Energy, vilket har varit den största bidragande faktorn till min höga avkastning tillsammans med läkemedels- och biotechbolag.

Men i det stora hela handlar det om att gå tillbaka till min investeringsfilosofi – att endast handla när jag har tid och vilka risker jag är villig att ta. En portfölj med ett fåtal bolag ger mig möjligheten att lära känna dem väl, jag vill inte ha fler bolag i min portfölj än tid jag har att hålla mig uppdaterad om dem.

Anna Svahn Shareville
Anna Svahns portfölj på Shareville

Dina senaste köp var dataspelsbolaget Starbreeze och diamantproducenten Lucara Diamond. Hur går dina tankar här?

Detta är ju två väldigt olika men extremt spännande bolag. Starbreeze som precis ingått ett avtal om joint venture med IMAX för att kunna skapa VR-upplevelser (Virtual Reality) under IMAX så Starbreeze har ju minst sagt en spännande tid framför sig. Vad gäller Lucara Diamond så är de också inne i en rolig period med auktionen av ”The Constellation” för ett par veckor sedan och nu ”Lasedi la Rona” som kommer att auktioneras ut i juni som väntas slå försäljningsrekord.

Hur går dina tankar om din blogg minaaffarer.se? Vad är målet?

När jag startade upp bloggen i början på året var det tänkt som en plats för mig att reflektera men efter att den fått mer uppmärksamhet än vad jag trodde så hoppas jag nu kunna sprida inspiration till fler att börja spara. Målet är att de som går in på bloggen ska få inspiration och att nya sparare ska känna att det kanske inte var så svårt eller krångligt som de trott från början. Jag blir jätteglad av frågor och feedback, så det är alltid välkommet!

Vad är dina bästa tips till personer som vill komma igång med sitt sparande?

Att det bara är att börja! “Learning by doing” är det absolut bästa sättet. Ju längre man skjuter på det, desto mer potentiell avkastning går man miste om. Självklart kan man göra dåliga affärer, men då är man en erfarenhet rikare som man kan använda till sitt nästa aktieköp. Jag vet att det kan kännas svårt, otäckt och krångligt men det är så mycket enklare och roligare än man kan tro! Ett tips för nybörjare är att börja med Investmenbolag och billiga indexfonder för att få en bra riskspridning.

Stort tack för att du tog dig tid Anna. Och lycka till med sparandet!

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här. Min egen portfölj finns också på Shareville.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-06-03 14:14

Intressant

Anonym
Anonym
2018-04-04 10:34

hej Anna jag skulle vilja lära mig de här med daytrading vad är de jag behöver läsa in för att lära mig hur hur en aktier rör sig?
kan du rekommendera mig hur jag ska gå till väga för att förstå hur det går till. mvh dhannie

Anonym
Anonym
2019-12-14 10:36

Hade aldrig vågat att ha endast 3 aktier…