Hoppa till huvudinnehållet

Vad är börsen?

En börs är en marknadsplats där man kan köpa och sälja aktier. Enkelt förklarat så är börsen som en stor auktionsplats för aktier. Det är en så kallad andrahandsmarknad, likt Blocket eller Tradera, där man köper aktier från andra sparare.

Har vi fler börser?

I Sverige så har vi två företag som har tillstånd att driva börs och dessa är Nasdaq (Stockholmsbörsen) samt NGM (Nordic Growth Market). Dessa företag är reglerade under finansinspektionen, vilket ställer krav på information, övervakning m.m. Kraven som ställs är omfattande för att vi som handlar med aktier ska känna ett förtroende till att systemet fungerar.

Vi har även några handelsplattformer i Sverige för att möjliggöra så mindre företag kan sälja ut sina aktier också. Denna form av enklare handelsplattform kan ibland också kallas för MTF (Multilateral Trading Facility) och även dessa står under finansinspektionens tillsyn. De har också krav på bland annat information och övervakning, men kraven är mindre omfattande vilket möjliggör handel för mindre företag.

De MTFer som vi har i Sverige är Nasdaq First North, Aktietorget och Nordic MTF (Del av Nordic Growth Market).

Det finns också andra former av organiserade marknadsplatser, dessa måste också ha en marknadsövervakning på de företag vars aktier handlas. Det kan dock vara begränsat med kursinformation om hur företagens aktier rör sig. Dessa kallas ofta för onoterade aktier.

Kan en aktie handlas på flera börser?

Ett företags aktier kan idag handlas på flera marknadsplatser.
Idag pratar man också om att marknaden är fragmenterad, vilket betyder att en aktie kan handlas över flera marknadsplatser utan att företaget själv valt detta. Detta är ett resultat av bland annat MiFID direktiven som skapats.

I exemplen nedan så har företagen själva valt att notera aktier på olika marknader för att locka investerare från olika länder att enkelt kunna handla.

Noterad på flera börser

Svenska företaget Ericsson har aktier noterade på Nasdaq Stockholmsbörsen samt på Nasdaq i New York:

Ericsson A
Ericsson B
Ericsson ADS

Ett annat exempel är amerikansk läkemedelsföretaget Pfizer som har aktier i Sverige också:

Pfizer Inc (USA)
Pfizer Inc (SWE)

Fragmenterad handel

Svenska klädföretaget H&M som primärt är noterat på Nasdaq Stockholmsbörsen kan alltså handlas över andra marknadsplattformer idag. Där det erbjuds bäst pris kommer handeln att dras till.

Du som vill investera i ett företag behöver inte aktivt välja vart aktien skall handlas. På Nordnet använder vi bästa orderutförande för att ge dig så bra pris som möjligt.