Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en utdelningsaktie?

Vissa bolag delar ut delar av sin vinst genom något som kallas för utdelning. Det innebär att du som aktieägare får en utbetalning en gång per år, ibland mer frekvent som en gång i kvartalet och i vissa fall en gång i månaden. Denna utbetalning kommer automatiskt in på ditt konto. Du behöver inte göra någonting för att få ta del av utdelningen mer än att äga aktien

3. Utdelning tn

Du kan ta reda på hur mycket utdelning varje bolag ger genom att navigera till aktiesidan i appen eller på nordnet.se. Under Nyckeldata hittar du två olika poster som handlar om utdelning: Utdelning/aktie och Direktavkastning


530x290 vad-är-en-utdelningaktie

  • Utdelning/aktie
    Förklarar hur många kronor i utdelning du får för varje aktie du äger.

  • Direktavkastning
    Är en procentuell uträkning för utdelningen i kronor delat på aktiekursen. Procentsatsen för direktavkastning går därför nedåt när aktiekursen går uppåt och vice versa. 



Ger alla företag utdelning?

Det inte alla företag ger utdelning till sina aktieägare, främst för att alla företag inte går med vinst och då kan det bli svårt att ge utdelning. Bolag som går med vinst brukar välja mellan att ge utdelning till sina aktieägare eller att behålla hela vinsten och återinvestera den i verksamheten. Ofta brukar det bli något mellanting; att en del av vinsten delas ut till aktieägarna medan en annan del återinvesteras i verksamheten. Större och mer väletablerade bolag brukar ofta dela ut en större del av vinsten jämfört med mindre bolag som istället använder mer av vinsten (eller till och med hela) för att finansiera fortsatt tillväxt.


När får jag utdelning?

För att ta del av ett företags utdelning behöver du äga dess aktie på en viss dag. Det finns även ett par andra dagar som att bra att ha koll på när det kommer till aktieutdelning.

  1. 1

    Sink-dag
    Är sista tillfället att köpa aktien för att få rätt till utdelning. Aktien behöver behållas till nästkommande bankdag för att du ska ha rätt till utdelning. Denna dag brukar oftast sammanfalla med företagets årsstämma.

  2. 2

    X-dag
    Första dagen som aktien handlas utan rätt till utdelning. Denna dag brukar aktien ofta, men inte alltid, falla motsvarande belopp som den gett i utdelning. Om utdelningen är 1 kr per aktie, kan aktiepriset falla med 1 kr. På X-dagen kan du sälja aktien men ändå få utdelning.

  3. 3

    Avstämningsdag
    Den här dagen infaller två bankdagar efter sink-dagen för amerikanska, kanadensiska och europeiska aktier. Du behöver vara registrerad som aktieägare den här dagen för att få rätt till utdelning. Som tidigare beskrivit kan du sälja din aktie på X-dagen men ändå få utdelning. Det beror på att Sverige tillämpar två likviddagar vid försäljning av aktier, vilket innebär att du fortfarande står som ägare dagen efter att du sålt din aktie. I nedan exempel kan du alltså köpa aktien på måndagen och sälja den dagen efter men fortfarande ha rätt till utdelning.

  4. 4

    Utdelningsdag
    Detta är dagen som du får din utdelning inbokad på ditt konto. I exemplet nedan kommer utdelningen på måndagen veckan efter. Den kan komma tidigare, men också senare.


800x360_utdelning

Kan man leva på utdelningar?

Det går att leva på aktieutdelningar, men om det fungerar för just dig beror såklart på dina levnadskostnader, din direktavkastning och vilke totalt kapital du har tillgång till.

Läs mer om att leva på utdelning


Källskatt vid utdelning 

Om du äger en aktie med skatterättslig hemvist utanför Sverige behöver du betala det som kallas för utländsk källskatt. Det gäller oavsett om du investerar inom ramen för aktie- och fonddepå (AF), investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF). Om du väljer kapitalförsäkring kommer dock Nordnet, som formell ägare av aktierna, att återkalla denna skatt åt dig. Hur det fungerar och hur mycket du får tillbaka kan du läsa mer om här.

15x21 light-bulb cyan Visste du att...
En fördel hos oss är att om du investerar i utländska utdelningsaktier inom kapitalförsäkring ser Nordnet till att återkalla denna skatt åt dig. Skatten återbetalas till din kapitalförsäkring månaden efter att den dragits.




Bra att veta om risker och säkerhet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Investeringssparkonto, aktie- och fonddepå samt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavaren enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm