5 steg för att kunna leva på utdelningar

Drömmer du om möjligheten att leva helt eller delvis på den utdelning som din portfölj genererar? Jag ska visa hur du kan bli ekonomiskt fri och pensionera dig med hjälp av aktieutdelning.

Utdelning innebär att du som aktieägare i ett bolag får en direktavkastning i form av pengar in på ditt konto. Alla aktier ger inte utdelning och bara för ett företag går med vinst betyder inte det att de automatiskt delar med sig av denna. För att kunna betala ut en del av vinsten till aktieägare behöver företaget ha en så pass stor vinst och/eller stabil vinsttillväxt att det finns utrymme för att dela med sig. Det är därför oftast mogna och större företag som ger utdelning.Hur ofta och hur mycket utdelning som ska ges bestäms av styrelsen på årsmötet.

Hur gör man då för att få del av denna kaka, och vad behöver man tänka på om man i framtiden vill leva på inkomsten som utdelningen ger?

Steg 1 – Bygg en skattefri utdelningsportfölj

Grunden ligger i att ha en aktieportfölj som är optimerad för aktieutdelning. Utdelningen är tänkt att fungera som inkomst under tiden som pensionär och ska kunna finansiera den livsstil som du vill skapa. Därför föredras aktier som ger avkastning genom utdelning före kursvinst. Poängen är att säkerställa ditt kassaflöde, då du har ambitionen att kunna jobba mindre eller inget alls, istället kommer “lönen” från utdelningsportföljen.

Viktigt att tänka på är att du väljer rätt kontoform för att skatteoptimera din utdelningsportfölj. Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF) är att föredra då du erhåller utdelningen skattefritt på detta konto. Skatten beräknas nämligen som genomsnittsvärdet av ditt konto, dessa båda kontoformer är så kallade schablonbeskattade konton. Det gör att utdelningen trillar alltså in skattefritt, skatten beräknas som vad värdet är på ditt konto. Du behöver med andra ord ta ut utdelningen så snart du ska använda den för att minska skatten på ditt konto.

Planerar du att inneha utländska utdelningsaktier så gör dessa sig mer passande i en kapitalförsäkring, då du får tillbaka källskatten som dras på utländska utdelningar.

LÄR DIG MER:

Steg 2 – Räkna på framtida kostnader

Med rätt mål kan du motivera dig själv att uppnå möjligheten med att leva helt eller delvis på utdelningen. Börja med att räkna på hur mycket kostnader du förväntas ha i din framtida livsstil. Slå ihop alla dina kostnader idag och se hur mycket det utgör på ett helt år. Tänk på att räkna in allt, såväl mat, boende, nöjen, räntor och övriga kostnader. Säg att den skulle uppgå till 200000 kronor per år, vilket inte är helt orimligt. Om du sedan bygger en portfölj med direktavkastning på 3 procent behöver du ha 6,7 miljoner i eget kapital. (6,7M *0,03 = 198000 kronor). Vrid på dessa parametrar efter din egen kalkyl.

Vid första anblick kan det låta avlägset att lyckas spara ihop 6,7 miljoner. Men om du hänger med i de efterföljande stegen ska du se att detta kan avklaras betydligt fortare än du tror. Det du behöver göra just nu är att bestämma mål och delmål.

Steg 3 – Aktieutdelning & återinvestering

Tiden innan, det vill säga när du bygger portföljen, gör du bäst i att återinvestera aktieutdelningen du får. Detta gör att du får fler aktier och därmed mer utdelning vid nästa tillfälle. Det är just detta som skapar den eftertraktade ränta-på-ränta effekten. Detta gör i sin tur att tiden det kommer ta för dig att uppnå ditt mål kommer gå fortare än du spenderar pengarna.

Siktar du på aktier som har god potential att höja sin utdelning så kommer även det minska tiden tills målet är uppnått. Om utdelningen höjs så innebär det mer intäkt för dig att täcka den framtida kostnaden. Leta efter aktier som har en hög utdelningstillväxt. Kolla in det blogginlägget för att lära dig mer om hur man hittar aktier som ökar utdelningen.

Med återinvestering och höjda utdelningar år efter år så kommer dina mål att avklaras fortare.

Steg 4 – Nyttja långsiktiga svängningar på börsen

Du behöver räkna med att börsen kommer svänga med tiden och även så den utdelning du får in på kontot. Fram tills dagen du ska leva på utdelningen kan du nyttja svängningarna och öka på med fler aktier från den inkomst du har idag. Under tiden då börsen stiger ska du också öka på med fler aktier. Bästa tipset är att skapa en rutin i månadssparandet.

Ta även höjd för att aktieutdelningen kan sänkas eller slopas under sämre finansiella tider. Om du tänker leva på utdelningen så gör du rätt i att ha en buffert i din kalkyl. Det går givetvis att sälja dina aktier och i exemplet ovan skulle du ha 6,7 miljoner kronor att leva för. Detta innebär dock att du stryper din utdelning, så att sälja aktierna för att finansiera livsstilen bör bara göras i nödfall.

Steg 5 – Håll dig till strategin

Sätt upp din målbild och hur vägen dit ska se ut. Det kommer att ta några år och din livsstil och ditt konsumtionsmönster kommer att förändras över tiden. Din kalkyl kommer att behöva revideras med jämna mellanrum, men börja med att sätta tydliga målsättningar redan nu för att hålla dig motiverad.

Ett annat bra tips är att leta andra inkomstkällor. Delningsekonomin växer och detta kan du nyttja. Du kanske kan hyra ut din bostad eller ett rum och få inkomster på det. Eller leta andra projekt som kan skapa små extra strömmar av inkomst. Diversifiering är nyckeln till ett bra aktiesparande. Du kan dessutom diversifiera dig med inkomster från andra håll än börsen för att öka dina chanser.

Bonus – Leva på aktier – Möt Farbror Fri

Jag träffade bloggaren Farbror Fri som tillsammans med fru och barn “pensionerade” sig redan vid 40. Han lever nu på bland annat inkomst från sina aktier.
Leta gärna om fler som lyckats med det du tänker åstadkomma och jaga efter erfarenheter. Så slipper du göra samma misstag som andra redan har gjort.

Lycka till med ditt byggande! Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja snickra på din plan. Har du erfarenheter eller tankar på hur detta ska gå till så dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Ta gärna en titt på vår Utdelningsguide för att se vilka aktier som har bäst förutsättningar för aktieutdelning.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
23 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-03-23 22:09

Alltså alexander du få ju skatta 1 % på 6.7 miljoner om du har isk. Har du de aktier i en vanlig aktiedepå slipper du skatta 1 %. Men skatta 30 % på vinsten av utdelningen.

Isk skatten är inte riktigt 1 %. Men orkar inte kolla exakt hur mycket den är

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-27 18:05

Det finns en (ganska teoretisk) brytpunkt där det blir mer skatteeffektivt att köpa aktier i vanlig depå. Den ligger på ca 70 år. Så nej, i de flesta fall blir det högre skatt i vanlig depå. Kan ju ändras, men då är det enklare att byta från ISK till depå än tvärt om.

ISK-skatten för 2018 är 0,45%. Så allt som ger mer än 1,6 % är det bättre att ha på ISK. Genomsnittet på direktavkastningen ligger kring 4,5 %. (https://www.swedbank-aktiellt.se/blogg/hallstrom/lbqrib.csp och https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/30/idag-bestams-isk-skatten/)

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-28 22:19

Det är ganska skönt att ha värdepapperna på isk så slipper man arbetet med att deklarera. Håller koll på alla köpa och sälj. Och så blir det nyemission och split. Skönt att ha isk också om aktierna har stigit mycket.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-04-04 10:52

Precis som Uffe säger så är det skattemässigt fördelaktigt om man förväntar sig en avkastning på 1,6% eller mer.
Men när det kommer till utdelningen så är det oslagbart mer fördelaktigt med ISK än depå. Då det inte finns någon realiseringsskatt på ISK, hela utdelningen trillar in. 🙂
Plus att det är otroligt smidigt skattemässigt.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-04-09 11:22

Jovisst, men det är till dagens låga skattenivåer. Och vi vet att de inte gärna kan bli lägre men väl mycket, mycket högre. Stiger statslåneräntan (och det gör den förr eller senare) blir det inte roligt med ISK. Har man då en massa aktier med låga NAV vill man inte sälja bort dessa. Dessutom kan det bli kursneddrivande om masssan trycker på säljknappen för att bli av med sina ISK-aktier. Det finns en anledning till att exempelvis Aktie-Stinsen ratade ISK. Vad jag vet körde han bara med vanlig depå och ville inte ha nåt annat. Till slut hade han aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-03-24 10:44

Jag kan förstå att det “känns bra” när man jobbar mindre eller inte alls att få “lön” i form av utdelning. Men i princip kan man väl lika väl sälja av fonder eller aktier?

Likaså perioden innan man jobbar mindre/inte alls – funkar det inte lika bra att satsa på fonder? Eller aktier som inte delar ut pengar?

Förklara gärna – jag har nog missat något…

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-24 19:45

Ja tror själv poängen att dom menar är att du inte rör aktierna och inte bry dig om vad aktiekursen står i så länge du får t ex 5 kr per aktie i utdelning. Man kan också har ett antal miljoner i fonder. Fast utdelningen återinvesteras i nya andelar så du få sälj för t ex 20 000 varje månad om du kan leva på det tex

Och vi säger har du en miljon i fonder och 1 % avgift så blir det 10 000 kr i avgift varje år
Ränta på ränta blir det mycket pengar

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-25 21:06

Tack för att du försöker hjälpa mig att förstå. Tyvärr har jag fortfarande inte förstått allt…

I ditt exempel, vad är bakgrunden till avgiften på 1%? Är det säljavgift för fonden? Det är väl bara vissa fonder som har sådana avgifter? Eller är det någon annan avgift?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-26 07:20

Fonder har oftas inga sälj eller köpavgifter. En fond kanske snittar på 0.4 % . Det blir 4000 per miljon. Säger vi du ha 5 miljoner blir det 20 000. Per år. På 10 år blir det 200 000. Tror du att själv skulle kunna slå index med egna utvalda aktier. Eller vill du köpa fonder istället. Fonderna äter lite mer på det egna kapitalet om vill leva på det egna kapitalet. Men fonderna kan också gå bättre än aktierna. Det beror på vilka fonder du ha. Nordnet har typ 2-3 tusen olika fonder. Ja har köpt ca 600 –… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-03-26 09:33

Jodå, detta beskriver min strategi. Avkastning på tillgången utan att behöva sälja tillgången eller “mjölka kossan istället för att sälja den”. Det senare ger en kortsiktig tillfredsställelse men leder till att jag måste köpa en ny kossa om det är mjölk (läs deg) jag vill ha ;-).

Fråga (påstående kanske!?): Utländska utdelningsaktier, med källskatt 15%, i ISK ges tillbaka med automatik i deklarationen påföljande år. Utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring där återbördas källskatten först efter upp till två år!? Det är det svar jag fått från Nordnet förut och det tycker jag är alldeles för lång tid?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-26 14:27

Ja med kapitalförsäkring så fixar Nordnet om du nu har en kapitalförsäkring där. Isk får du fixa det själv på. Låter krångligt om man har många olika aktier från andra länder

Ja gör som du. Köper nya bolag för utdelningen.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-26 15:32

Håkan, om jag uppfattar det du skriver rätt, så vill jag förtydliga när det gäller kupongskatt från utlandet då man har ISK; “Återbetalningen” sker med automatik i din deklaration så du behöver inte göra något speciellt.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-26 20:18

Det funkar säkert som du säger att ha utländska aktier isk också.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-27 23:34

Hej, ville bara flika in att taket för avräkning för utländsk källskatt på ISK är väl ca 500 kr per år, viket gör det synnerligen olämpligt för stora innehav av utländska utdelningsaktier. KF rekommenderas då istället.
Om man tänker på alternativet med vanlig depå är det sak samma där. För övrigt är det värt att överväga denna form också. Jag vet att alla säger KF hit och ISK für alle dit, men dessa sparformer har ändå en del som talar emot: oförutsägbarheten, höjningar av schablonskatt, en växande börda för större innehav… //Niklas

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-03-28 12:29

Bra info Niklas, var inte medveten om gränsen för ett innehav i ISK. Är inte där med de innehavet ännu.

För övrigt har jag KF eftersom det är den möjligheten som lämpar sig bäst, menar jag, för ett enmansföretag att förvalta det egna kapitalet (direktpension).

Anonym
Anonym
2018-03-27 12:01

I steg 2 ovan bör man också räkna med inflationen. Levnadskostnaden om 20-30-40 år är sannolikt väsentligt högre än idag.

Anonym
Anonym
2019-02-06 09:43

Jag har sökt på farbror fri på Shareville men inte hittat honom, vad gör jag för fel?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-02-06 10:01
Anonym
Anonym
2019-02-12 08:09

Bra tips. Framför allt om hur man kan “komma undan skatten” via ISK. Dock glömmer artikeln att ta hänsyn till skatten (cirka 30%) som måste betalas vid vinst via vanliga aktiehandel. Ett alternativ är att istället för välja att ta utdelning från aktierna kan man istället välja att bli skattad på kapitalvinsten. Då får du kvitta mot förlusterna i aktierna och betalar i praktiken lägre skatt. Dessutom rekommenderar jag fler att betala kapitalskatt för utländska aktier och på så sätt undvika kupongskatten. Du kan läsa mer om detta här: https://www.ageras.se/blogg/aktieutdelning-skatt/

Anonym
Anonym
2019-03-05 15:14

Mycket intressant! Men det känns som att en central del i tipset saknas…Hur gör man för att hitta aktier som ger hög utdelning? Att sitta och leta i gamla årsredovisningar på måfå kostar ju en hel del i både tid och pengar…

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-05 16:00

Tjenare,
Här har du senaste listan på Utdelningsaktier: https://www.nordnet.se/blogg/aktier-utdelning/
Här är aktier med god utdelningstillväxt: https://www.nordnet.se/blogg/utdelningstillvaxt/

Anonym
Anonym
2019-03-07 20:14

Hej, om jag får utdelning och investerar dom direkt så slipper man skatten? Det står ju att man skall ta ut dom innan kvartalskiftet men då blir det ju ingen investering??

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-08 07:34

Hej,
Det är ingen direkt skatt på utdelning i ett ISK. Skatten beräknas på genomsnittvärdet över året.
Så vill du ha utdelningen 100% skattefri så måste du ta ut den innan kvartalsskiftet – MEN, precis som du säger så blir det ju inte återinvestering då. Så prioritera att återinvestera, skatten är ju så låg ändå på ISK just nu.