Hoppa till huvudinnehållet

5 steg för att kunna leva på utdelningar

Drömmer du om möjligheten att leva helt eller delvis på den utdelning som din portfölj genererar? Jag ska visa hur du kan bli ekonomiskt fri och pensionera dig med hjälp av aktieutdelning.

Utdelningen är ju på sätt och vis den ersättning vi aktieägare får för att vi har riskerat pengarna och investerat de i företaget. Nu är det vanligtvis de större och mognare företagen som har en större utdelning till sina aktieägare. Mindre och mer nystartade företag behöver ofta kapitalet för att fortsätta växa och då är det kursuppgång man får hoppas på.
Men det går givetvis att ha både tillväxt och att ge en aktieutdelning till ägarna – då är det ett företag som sätter aktieägarvärde i fokus!

Hur gör man då för att få del av denna kaka, och vad behöver man tänka på och går det att leva helt eller delvis på aktieutdelning?

Steg 1 – Bygg en skattefri utdelningsportfölj

Grunden ligger i att ha en aktieportfölj som är optimerad för aktieutdelning. Utdelningen är tänkt att fungera som inkomst under tiden som pensionär och ska kunna finansiera den livsstil som du vill skapa. Därför föredras aktier som ger avkastning genom utdelning före kursvinst. Poängen är att säkerställa ditt kassaflöde, då du har ambitionen att kunna jobba mindre eller inget alls, istället kommer “lönen” från utdelningsportföljen.

Viktigt att tänka på är att du väljer rätt kontoform för att skatteoptimera din utdelningsportfölj. Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF) är att föredra då du erhåller utdelningen skattefritt på detta konto. Skatten beräknas nämligen som genomsnittsvärdet av ditt konto, dessa båda kontoformer är så kallade schablonbeskattade konton. Det gör att utdelningen trillar alltså in skattefritt, skatten beräknas som vad värdet är på ditt konto. Du behöver med andra ord ta ut utdelningen så snart du ska använda den för att minska skatten på ditt konto.

Planerar du att inneha utländska utdelningsaktier så gör dessa sig mer passande i en kapitalförsäkring. Alla länder har olika skattevillkor och ofta dras det en källskatt på utdelning när det är utländska aktier. Om du äger via kapitalförsäkring så hjälper Nordnet att hämta tillbaka den källskatten.

INSPIRATION PÅ HUR DU BYGGER EN UTDELNINGSPORTFÖLJ:

Steg 2 – Räkna på framtida kostnader

Med rätt mål kan du motivera dig själv att uppnå möjligheten med att leva helt eller delvis på utdelningen. Börja med att räkna på hur mycket kostnader du förväntas ha i din framtida livsstil. Slå ihop alla dina kostnader idag och se hur mycket det utgör på ett helt år.

Tänk på att räkna in allt, såväl mat, boende, nöjen, räntor och övriga kostnader. Säg att den skulle uppgå till 200 000 kronor per år, vilket inte är helt orimligt. Om du sedan bygger en portfölj med direktavkastning på 3 procent behöver du ha 6,7 miljoner i eget kapital. (6,7M *0,03 = 198 000 kronor). Vrid på dessa parametrar efter din egen kalkyl.

Nu har jag räknat med 3 procent i direktavkastning, om du kan hitta aktier som ger en högre så behöver du mindre pengar i eget kapital. Tänk dock på att välja aktier som kan ge samma utdelning eller högre kommande år. Du vill med andra ord inte ha aktier som ger en hög engångsutdelning idag.

Vid första anblick kan det låta avlägset att lyckas spara ihop 6,7 miljoner. Men om du hänger med i de efterföljande stegen ska du se att detta kan avklaras betydligt fortare än du tror. Det du behöver göra just nu är att bestämma mål och delmål.

Steg 3 – Aktieutdelning & återinvestering

Tiden innan, det vill säga när du bygger portföljen, gör du bäst i att återinvestera aktieutdelningen du får. Detta gör att du får fler aktier och därmed mer utdelning vid nästa tillfälle. Det är just detta som skapar den eftertraktade ränta-på-ränta effekten. Detta gör i sin tur att tiden det kommer ta för dig att uppnå ditt mål kommer gå fortare än du spenderar pengarna.

Siktar du på aktier som har god potential att höja sin utdelning så kommer även det minska tiden tills målet är uppnått. Om utdelningen höjs så innebär det mer intäkt för dig att täcka den framtida kostnaden. Leta efter aktier som har en hög utdelningstillväxt. Kolla in det blogginlägget för att lära dig mer om hur man hittar aktier som ökar utdelningen.

Med återinvestering och höjda utdelningar år efter år så kommer dina mål att avklaras fortare. Som inspiration kan du kolla in miljonärskalkylatorn, denna tabell visar hur lång tid det tar att få en miljon givet hur mycket du kan månadsspara och vilken årlig avkastning du får:

Steg 4 – Nyttja långsiktiga svängningar på börsen

Du behöver räkna med att börsen kommer svänga med tiden och även så den utdelning du får in på kontot. Fram tills dagen du ska leva på utdelningen kan du nyttja svängningarna och öka på med fler aktier från den inkomst du har idag. Under tiden då börsen stiger ska du också öka på med fler aktier. Bästa tipset är att skapa en rutin i månadssparandet.

När det uppstår en krasch på börsen så är det oftast det bästa tillfället att köpa fler aktier och få ännu mer utdelning i framtiden!

Ta även höjd för att aktieutdelningen kan sänkas eller slopas under sämre finansiella tider. Om du tänker leva på utdelningen så gör du rätt i att ha en buffert i din kalkyl. Det går givetvis att sälja dina aktier och i exemplet ovan skulle du ha 6,7 miljoner kronor att leva för. Detta innebär dock att du stryper din utdelning, så att sälja aktierna för att finansiera livsstilen bör bara göras i nödfall.

Steg 5 – Håll dig till strategin

Sätt upp din målbild och hur vägen dit ska se ut. Det kommer att ta några år och din livsstil och ditt konsumtionsmönster kommer att förändras över tiden. Din kalkyl kommer att behöva revideras med jämna mellanrum, men börja med att sätta tydliga målsättningar redan nu för att hålla dig motiverad.

Ett annat bra tips är att leta andra inkomstkällor. Delningsekonomin växer och detta kan du nyttja. Du kanske kan hyra ut din bostad eller ett rum och få inkomster på det. Eller leta andra projekt som kan skapa små extra strömmar av inkomst. Diversifiering är nyckeln till ett bra aktiesparande. Du kan dessutom diversifiera dig med inkomster från andra håll än börsen för att öka dina chanser.

Bonus – Leva på aktier – Möt Farbror Fri

Jag hade för några år sedan förmånen att träffade bloggaren Farbror Fri som tillsammans med fru och barn “pensionerade” sig redan vid 40. Han berättar i klippet om hur deras resa har sett ut. Jag kan dessutom meddela att han lever fortfarande fri än i dag!

Leta gärna om fler som lyckats med det du tänker åstadkomma och jaga efter erfarenheter. Så slipper du göra samma misstag som andra redan har gjort.

Lycka till på din jakt efter en utdelningsportfölj! Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja snickra på din plan. Har du erfarenheter eller tankar på hur detta ska gå till så dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Ta gärna en titt på vår Utdelningsguide för att se vilka aktier som har bäst förutsättningar för aktieutdelning.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Razterizer
Razterizer
2021-07-13 13:13

Man bör nog också titta på utdelningshistoriken. Den avslöjar hur stabil utdelningen har varit under åren. År 2020 var det många bolag som slopade sin utdelning både i Sverige men även på andra marknader runt om i världen. Då är det ett bra tillfälle att kolla om aktien delade ut 2020 eller gjorde ett avbrott där och då kan det vara bra att föredra de aktier som fortsatte betala ut just det svåra året. Vill man ändå ha aktien trots avbrott så bör man på annat sätt motivera detta (kassaflöde, balansräkning, etc (?)) Ett annat bra verktyg för utdelningsinvesteraren är… Läs mer »