Hoppa till huvudinnehållet

5 steg för att kunna leva på utdelningar

Drömmer du om möjligheten att leva helt eller delvis på den utdelning som din portfölj genererar? Jag ska visa hur du kan bli ekonomiskt fri och pensionera dig med hjälp av aktieutdelning.

Utdelningen är ju på sätt och vis den ersättning vi aktieägare får för att vi har riskerat pengarna och investerat de i företaget. Nu är det vanligtvis de större och mognare företagen som har en större utdelning till sina aktieägare. Mindre och mer nystartade företag behöver ofta kapitalet för att fortsätta växa och då är det kursuppgång man får hoppas på.
Men det går givetvis att ha både tillväxt och att ge en aktieutdelning till ägarna – då är det ett företag som sätter aktieägarvärde i fokus!

Hur gör man då för att få del av denna kaka, och vad behöver man tänka på och går det att leva helt eller delvis på aktieutdelning?

Steg 1 – Bygg en skattefri utdelningsportfölj

Grunden ligger i att ha en aktieportfölj som är optimerad för aktieutdelning. Utdelningen är tänkt att fungera som inkomst under tiden som pensionär och ska kunna finansiera den livsstil som du vill skapa. Därför föredras aktier som ger avkastning genom utdelning före kursvinst. Poängen är att säkerställa ditt kassaflöde, då du har ambitionen att kunna jobba mindre eller inget alls, istället kommer “lönen” från utdelningsportföljen.

Viktigt att tänka på är att du väljer rätt kontoform för att skatteoptimera din utdelningsportfölj. Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF) är att föredra då du erhåller utdelningen skattefritt på detta konto. Skatten beräknas nämligen som genomsnittsvärdet av ditt konto, dessa båda kontoformer är så kallade schablonbeskattade konton. Det gör att utdelningen trillar alltså in skattefritt, skatten beräknas som vad värdet är på ditt konto. Du behöver med andra ord ta ut utdelningen så snart du ska använda den för att minska skatten på ditt konto.

Planerar du att inneha utländska utdelningsaktier så gör dessa sig mer passande i en kapitalförsäkring. Alla länder har olika skattevillkor och ofta dras det en källskatt på utdelning när det är utländska aktier. Om du äger via kapitalförsäkring så hjälper Nordnet att hämta tillbaka den källskatten.

INSPIRATION PÅ HUR DU BYGGER EN UTDELNINGSPORTFÖLJ:

Steg 2 – Räkna på framtida kostnader

Med rätt mål kan du motivera dig själv att uppnå möjligheten med att leva helt eller delvis på utdelningen. Börja med att räkna på hur mycket kostnader du förväntas ha i din framtida livsstil. Slå ihop alla dina kostnader idag och se hur mycket det utgör på ett helt år.

Tänk på att räkna in allt, såväl mat, boende, nöjen, räntor och övriga kostnader. Säg att den skulle uppgå till 200 000 kronor per år, vilket inte är helt orimligt. Om du sedan bygger en portfölj med direktavkastning på 3 procent behöver du ha 6,7 miljoner i eget kapital. (6,7M *0,03 = 198 000 kronor). Vrid på dessa parametrar efter din egen kalkyl.

Nu har jag räknat med 3 procent i direktavkastning, om du kan hitta aktier som ger en högre så behöver du mindre pengar i eget kapital. Tänk dock på att välja aktier som kan ge samma utdelning eller högre kommande år. Du vill med andra ord inte ha aktier som ger en hög engångsutdelning idag.

Vid första anblick kan det låta avlägset att lyckas spara ihop 6,7 miljoner. Men om du hänger med i de efterföljande stegen ska du se att detta kan avklaras betydligt fortare än du tror. Det du behöver göra just nu är att bestämma mål och delmål.

Steg 3 – Aktieutdelning & återinvestering

Tiden innan, det vill säga när du bygger portföljen, gör du bäst i att återinvestera aktieutdelningen du får. Detta gör att du får fler aktier och därmed mer utdelning vid nästa tillfälle. Det är just detta som skapar den eftertraktade ränta-på-ränta effekten. Detta gör i sin tur att tiden det kommer ta för dig att uppnå ditt mål kommer gå fortare än du spenderar pengarna.

Siktar du på aktier som har god potential att höja sin utdelning så kommer även det minska tiden tills målet är uppnått. Om utdelningen höjs så innebär det mer intäkt för dig att täcka den framtida kostnaden. Leta efter aktier som har en hög utdelningstillväxt. Kolla in det blogginlägget för att lära dig mer om hur man hittar aktier som ökar utdelningen.

Med återinvestering och höjda utdelningar år efter år så kommer dina mål att avklaras fortare. Som inspiration kan du kolla in miljonärskalkylatorn, denna tabell visar hur lång tid det tar att få en miljon givet hur mycket du kan månadsspara och vilken årlig avkastning du får:

Steg 4 – Nyttja långsiktiga svängningar på börsen

Du behöver räkna med att börsen kommer svänga med tiden och även så den utdelning du får in på kontot. Fram tills dagen du ska leva på utdelningen kan du nyttja svängningarna och öka på med fler aktier från den inkomst du har idag. Under tiden då börsen stiger ska du också öka på med fler aktier. Bästa tipset är att skapa en rutin i månadssparandet.

När det uppstår en krasch på börsen så är det oftast det bästa tillfället att köpa fler aktier och få ännu mer utdelning i framtiden!

Ta även höjd för att aktieutdelningen kan sänkas eller slopas under sämre finansiella tider. Om du tänker leva på utdelningen så gör du rätt i att ha en buffert i din kalkyl. Det går givetvis att sälja dina aktier och i exemplet ovan skulle du ha 6,7 miljoner kronor att leva för. Detta innebär dock att du stryper din utdelning, så att sälja aktierna för att finansiera livsstilen bör bara göras i nödfall.

Steg 5 – Historisk utdelning stabil?

Senaste börsåren har definierats av pandemi och det har medfört stora konsekvenser inte minst ekonomiskt. En kris gör att din strategi kommer att stresstestas och utdelningsaktier hade det väldigt tufft under 2020.

Vilka bolag klarade av att dela ut även under krisen? Om affärsmodellen inte tål en krasch så är den kanske inte stabil nog. För dig som planerar att bygga en portfölj som ska generera inkomster till dig under många år framöver så gör du rätt i att hitta de stabila bolagen med oavbruten utdelningsförmåga. Det ökar dina chanser att de även klarar nästa kris. Dock så finns det aldrig någon garanti och därför gör du rätt i att ha ett gäng aktier i portföljen gärna spridda över olika sektorer och kanske även några utländska aktier – alltför att skapa en långsiktig robust utdelningsportfölj.

Lycka till på din jakt efter en utdelningsportfölj! Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja snickra på din plan. Har du erfarenheter eller tankar på hur detta ska gå till så dela gärna i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Amy Vera
Amy Vera
2024-04-19 01:51

Min man sedan 3 år gjorde slut med mig förra veckan. Jag åt inte eller pratade med någon, jag grät mycket, jag var så deprimerad och stressad att jag hamnade på sjukhuset på grund av all stress och depression. En dag letade jag efter kärlekstips på internet för jag älskar honom djupt och jag bryr mig om honom och jag vill att vi ska vara tillsammans igen som ett par. Jag hittade en mäktig man som heter Dr Sunny som löste så många relationsproblem… så jag kontaktade honom och förklarade allt för honom, sedan sa Dr. Sunny till mig att… Läs mer »

Nela
Nela
2024-04-15 09:58

För vem det kan beröra, jag uppskattade verkligen hur The Great Dr Sunny använde sin intuitiva vägledning, krafter och färdigheter som livscoach och sin empati för att få tillbaka min själsfrände till mig. För 100 procent gratis riktiga synska, rådgivare för att ta tillbaka ditt ex och lösa alla dina vanliga problem eller krämpor. min partner lämnade mig på grund av oändliga bråk och gräl och jag var förkrossad i månader och fick tillbaka min lycka när jag kontaktade henne. Den enda Dr Sunny The Great är den enda som kan hjälpa dig. Han löste mitt problem åt mig. Han… Läs mer »

Nira
Nira
2023-05-18 04:54

Hej, jag heter Nira Shalom och jag vill dela med mig av de goda nyheterna om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek till världen. Jag var förkrossad när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden. Men en vän presenterade mig för Baba Wale da Wiseman, den store budbäraren. Jag berättade om mitt problem för Baba Wale och förklarade hur min ex-kärlek lämnade mig och hur jag behövde ett jobb i ett stort företag. Han försäkrade mig att jag hade kommit till rätt ställe, där jag skulle få min hjärtefråga utan några biverkningar. Han berättade för mig vad… Läs mer »

Lilian nikky
Lilian nikky
2023-05-04 20:09

Mitt namn är lilian N. Det här är en mycket glädjefylld dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få tillbaka min före detta man med hans magi och kärleksförtrollning. jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen var otrogen mot mig och sökte skilsmässa men när jag stötte på Dr.saguru e-postmeddelande på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sitt ex och hjälpa till att fixa relation.och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade… Läs mer »

Anonym
Anonym
2023-02-17 02:53

Hej! Förstår jag det rätt, att om du får utdelning för aktier på ett ISK och du flyttar utdelningen från ISK’t direkt, så tar SKV inte upp det i deklarationen som en inkomst av kapital?

Anonym
Anonym
2022-09-16 17:25

Om ni investera i mitt bolag kan jag nog ger mer än 3 procent om året. Sysslar inom bilhandel

Anonym
Anonym
2022-07-15 05:16

Bra där Alex. Man får självfallet väga in sin egen ålder i kalkylen! Har just en utd.portfölj med ca 30 aktier. Olika branscher, länder o valutor.
Flera säger att det är en “valurarisk” Jag ser det som en valutadiversifiering. SEK är ju ingen lysande stark valuta, relativt sett.

Min snitt DA är just nu (juli-22) 7.5%.

Finns några preffar o nån D aktie också.
Ingen aktie får vid köp vara större än 5% av portföljvärdet!
Stiger någon till 7% av portfölj, sälj av ned till 5%.

Nedskrivna regler som man uppdaterar eftersom är bra hjälp att hålla sig till planen!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm