Hoppa till huvudinnehållet

Ny rutin för återbetalning av källskatt

Från och med 1 januari 2023 tillämpar Nordnet en ny rutin för återbetalning av skatt på utdelning i utländska aktier som förvaras i kapitalförsäkring, tjänstepension och andra pensionsförsäkringar. Förändringen motiveras av en förnyad bedömning av den skatterättsliga situationen avseende Nordnets möjlighet att återkräva erlagd källskatt från utländska skattemyndigheter.

Den nya rutinen innebär att vi avseende utdelningar kommer att återbetala avdragen källskatt genom ett schablonbelopp, som i vissa fall är något lägre än tidigare återbetalda 100 procent. Se en fullständig förteckning över schabloner för utdelningar som utbetalas under 2023 nedan.

Eftersom vi tillämpar en schablon innebär det att vi direkt vet vilken summa vi kan återbetala. Våra kunder kommer därför att få återbetalningen redan månaden efter utdelningen, istället för efter cirka tre år som tidigare. Återbetalningen sker automatiskt.

Utdelningar som genomförs till och med 31 december 2022 återbetalas enligt Nordnets tidigare modell, där vi strävar efter att återbetala 100 procent av utdelningen efter cirka tre år.

Förteckning över återbetalningar för utdelningar 2023

Bolagets skattesäteOmfattar följande utdelningarFörklaringTillbaka
av källskatten
Totalt kvar
utdelningen
USAUtdelningar som beskattats med 15 % källskattNormalfallet för utdelningar från amerikanska aktier100 %100 %
USAUtdelningar som beskattats med över 15 % källskattFallet för vissa värdepapperstyper t.ex. REIT, samt aktier som handlas på marknadsplats utanför USA, t.ex. Google på den tyska marknaden90 %96,5 %
KanadaUtdelningar som beskattats med 15 % källskattNormalfallet för utdelningar från kanadensiska aktier100 %100%
KanadaUtdelningar som beskattats med över 15 % källskattFallet för vissa värdepapperstyper t.ex. REIT, samt aktier som handlas på marknadsplats utanför Kanada, t.ex. Lundin Mining som handlas på den svenska börsen93%98,3 %
FinlandUtdelningar som belastats med 15 % källskattNormalfallet för utdelningar från finska aktier100 %100 %
FinlandUtdelningar som belastats med över 15 % källskattFallet för värdepapper som handlas på marknadsplats utanför Finland, t.ex. Nordea SE som handlas på den svenska börsen90 %96,5 %
NorgeSamtliga utdelningar93 %98,3 %
DanmarkSamtliga utdelningar92,2 %97,9 %
TysklandSamtliga utdelningar92,5 %98 %
StorbritannienSamtliga utdelningarBelastas inte med utländsk källskatt100 %
SchweizSamtliga utdelningar90 %96,5 %

Här hittar du frågor och svar om den nya rutinen för återbetalning av källskatt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Ola
Ola
2022-12-25 10:16

Men finska aktier har ju 35%, inte 15%?

Louise
Louise
Svara till  Ola
2022-12-27 10:22

Nordnet är registrerad förvarare gentemot finska Skatteverket, vilket leder till att Nordnet fortsatt kan ge direktnedsättning på finska utdelningar; alltså att det dras 15% utländsk källskatt istället för 35%.

Obs: det gäller finska aktier som handlas på finska börsen. Du kan läsa mer här: https://www.nordnet.se/faq/5470-hur-fungerar-den-finska-kallskatten-pa-utdelningar