Hoppa till huvudinnehållet

Kontraktstillverkare, fastigheter och en ny IPO

Läs vad Affärsvärlden tycker om Neobo, Motion Display, Ogunsen, XP Inc, RanLOS, Meew, branschsvep kontraktstillverkare, Nimbus, Cibus, EG7 och Lammhults. Det bjuds också på nyheter kring Utdelningsportföljen, Krönika, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Neobo – Till analysen (inget inlogg krävs)

Den nya bostadsaktien har rasat från 18 till strax över 13 kronor. Börsen värderar nu fastigheterna till en direktavkastning nära 5%.

Motion Display – Till analysen (inget inlogg krävs)

Uppsalabolaget Motion Display säljer blinkande skyltar som används för marknadsföring i butiker. Pandemin slog hårt mot bolaget. Klarar bolaget sig undan en ny kapitalanskaffning och hur ska man se på aktien?

Ogunsen – Till analysen

Konsult- och rekryteringsbolaget Ogunsen har ett starkt år i ryggen. Utdelningen höjs med 36% och direktavkastningen är hög. Är aktien köpvärd?

XP Inc – Till analysen

Brasilianska nätmäklaren XP har vuxit explosivt fram till att tillväxten förra året tvärnitade. Frågan är om man framöver kommer lyckas fortsätta ta marknadsandelar från storbankerna som nu vässat sina erbjudanden inom sparprodukter.

RanLOS – Till IPO-analysen

Mätteknikbolaget RanLOS vill få biltillverkare att anamma dess testsystem som ska ge en smidigare produktutvecklingsprocess. Är caset tillräckligt bra för att våga teckna i ett osäkert noteringsklimat? Sista teckningsdag: 220320

Meew – Till kommentaren

Nya uppgifter har framkommit om noteringsaktuella Meew som sätter ett bolag med tveksamma inslag i ännu sämre dager. IPO avbröts 8 mars.

Branschsvep kontraktstillverkare – Till sammanställningen

Kontraktstillverkarna har gått från konjunkturkänsliga och tråkiga till snabbväxande bolag som gynnas av den strukturella trenden med produktion i närområdet. Flera av bolagen bjöd på riktigt stark utveckling i fjärde kvartalet.

Nimbus – Till analysen

Nimbus förvärvar amerikanska båttillverkaren EdgeWater för drygt 100 Mkr. Bolaget gör samtidigt en riktad emission och drar in utdelningen.

Cibus Nordic – Till analysen

Cibus-aktien ser nu klart billig ut även om man räknar med rejält högre räntor framöver. Men ledningen måste klara höstens obligationsförfall bättre än sist det begav sig för att aktien ska bli bra.

Enad Global 7 – Till analysen

Nya krafter har tagit över i spelkoncernen EG7 och driver nu bolaget i en betydligt mindre spekulativ riktning.

Lammhults – Till analysen

Möbeltillverkaren Lammhults byter VD i ett läge med svag lönsamhet, osäkra utsikter och mycket låg värdering. Ska man lockas av aktien?

Utdelningsportföljen – Till portföljen

Utdelningsportföljen har startat oväntat starkt men vi fortsätter att ta höjd för att 2023 blir något av ett hundår.

Råduppföljning – Till sammanställningen

För ett år sedan hade Ryssland just invaderat Ukraina och vi skrev om flera påverkade aktier. Ferronordic kollapsade men lyckades till slut sälja de ryska tillgångarna till bra pris. Även G5 klarade året bättre än väntat. Den stora vinnaren blev dock Saab där vårt köpråd avkastade 119%.

Enfastighetsbolag – Till kommentaren

Afv varnade för det i december och nu efter boksluten är det verklighet – kraftigt sänkta utdelningar i börsens enfastighetsbolag. Ett exempel är Solnaberg där vi omprövar rådet.

Krönika affärsmodeller – Till krönikan

Ibland väljer börsbolag en affärsmodell som är fundamentalt bakvänd. Swedish Stirling är ett aktuellt exempel där ett fattigt pyttebolag skulle finansiera dyra investeringar åt rika storbolag. Sådan bakvändhet är nästan dömd att misslyckas. Därtill finns otaliga andra fatala misstag som bolag gör. Ändå är det rätt sällsynt med konkurser på börsen. Aktiemarknaden har nämligen en stark tendens att fungera som ett generöst socialkontor där även de mest hopplösa fall ständigt får nya bidrag.

Investeraren – Till intervjun

När Johanna Ahlqvist slutade som aktieanalytiker på SEB efter 14 år för att bli fondförvaltare på Cliens så plockade hon genast bort två storbolag ur fonden som hon fick ärva. För Affärsvärlden berättar Ahlqvist nu om:
✓ Varför hon dragit ner på risken i portföljen: “Luften blir tunnare…”
✓ Varför hon tror mer på Nordnet än Avanza.
✓ Varför hon minskat i verkstadsjättar som Atlas Copco, Sandvik – och på vilket sätt Investor “fungerar som ett dragspel i fonden”.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Beammwave, SynAct Pharma, Hansa Biopharma, Northgold och CombinedX.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm