Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Knockoutlånet – se vilken ränta du kan få!

Vårt mål är att våra kunder ska få de bästa förutsättningarna att kunna skapa sig en bättre ekonomi. Det är därför vi har lanserat det sociala investeringsnätverket Shareville och våra fyra nordiska avgiftsfria Superfonder. Idag kan vi även meddela att vi kommer införa ett system som gör att kunder som tar en lägre risk i portföljen får en ränterabatt på sitt värdepapperslån. Vi kallar detta Knockoutlånet.

Om du har en portfölj som kvalificerar sig för Knockoutlånets ränterabatt får du antingen 0,99 eller 2,49 procent i rörlig effektiv ränta. Hur stor den eventuella ränterabatten blir beror på:

  • Riskspridningen i din portfölj, där det finns ett maxtak på hur mycket din största aktie, ETF eller fond får utgöra av portföljens totala värde.
  • Hur mycket du utnyttjar av ditt totala belåningsutrymme

Här kan du läsa mer och se exempel på vilken ränta man får med olika portföljer.

Med de låga räntorna vi har i Sverige just nu, så är kostnaden för att låna pengar låg, men med Knockoutlånet är kostnaden för när du lånar pengar med dina värdepapper som säkerhet ännu lägre. Och med Knockoutlånet behöver du aldrig förhandla räntan med oss. Din portfölj bestämmer räntenivån.

Men samtidigt som det är ett förmånligt lån så är det viktigt att komma ihåg att värdepapperslån inte är något som passar alla. Det innebär alltid en risk att investera i aktier och fonder och om man också samtidigt belånar sin portfölj blir risken ännu högre.

Därför är Knockoutlånet en produkt som vänder sig till personer med ett intresse och framförallt en stor kunskap och erfarenhet inom värdepappershandel, samt personer som förstår risken med lånet.

Men om du är en av dessa kunder, så är värdepapperslån ett enkelt och flexibelt sätt att låna pengar på. Det kostar inget att sätta upp lånet och du betalar inga andra avgifter än räntan. När du har ett godkänt kreditavtal bestämmer du själv när du vill låna pengar och du betalar bara ränta på det belopp som du lånar. Hur du använder pengarna är upp till dig. Förutom att investera ytterligare hos Nordnet kan du också välja att ta ut pengarna och betala av andra dyra lån.

Här kan du läsa mer om Knockoutlånet.

Vänliga hälsningar

Eva Trouin
Sverigechef Nordnet

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk av­kast­ning är ingen garanti för framtida avkastning. 

Eva Trouin
Fd. Sverigechef Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-25 23:14

Jag är inte helt insatt i hur riskbedömningsprocessen för belåning på olika värdepapper går till, men den måste väl ändå vara baserad på det underliggande och inte på instrumentet som sådant? Är det inte då lite underligt att ha maxtak för vanliga fonder och ETF:er oavsett underliggande?

Om jag lägger 100% av mitt kapital i Vanguard Total World Stock ETF (VT) som förvaltar runt 7000 kapitalviktade aktier kommer jag alltså slå i taket – men då går det utmärkt att dra ned andelen av VT och istället fylla på med ett par oljebolagsaktier för att få låna maximalt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-27 08:43

Hej Karl,
Tack för dina synpunkter.

Vi saknar tyvärr data för att rangordna värdepapper mot varandra utifrån risk. Men generellt har stabilare värdepapper som till exempel VT en högre belåningsgrad än enskilda aktier vilket gör att de går att belåna i större utsträckning.

Vi är medvetna om att systemet ännu inte är perfekt. Vi ser över möjligheterna att klassificera ETF:er och fonder för att skapa en ännu mer rättvisande modell.

/Johan

Anonym
Anonym
2015-03-30 08:50

Bra att ni kommer med nya produkter.

Jag måste dock säga att Avanzas Superbolån (med samma ränta, dvs 0,99%) är betydligt enklare och bättre för kunden. Knockoutlånet har alltför många om och men, samtidigt som räntan snabbt kan ändras.

Mitt tips till er är att ni erbjuder ett Nordnet Superbolån (med ränta 0,98%). Vi är många Nordnet-kunder som skulle bli glada för en sådan produkt.