Hoppa till huvudinnehållet

Investeringsvanor i världen – BlackRock Investor Pulse

BlackRocks undersökning av Investor Pulse är en av de största undersökningarna om investeringsvanor i världen har precis getts ut i en tredje upplaga. Resultaten ger en intressant och god insikt i hur investerare i Sverige och världen över tänker kring ekonomi och sparande. Totalt har 28 000 personer från 18 länder svarat på undersökningen.

Sentiment

Svenskar är generellt mer positivt inställda till sin finansiella framtid än européer i genomsnitt. Över hälften av svenskarna anger att de är positivt inställda, jämfört med 49 procent i genomsnitt i Europa. Dock har det positiva sentimentet minskat något under senare år.

”Resultaten visar att Svenskarnas självförtroende runt sina egna ekonomiska beslut sjunker för varje år och många känner att de saknar kontroll över sin framtida privatekonomi”
– Endast ca 40 procent av svenskarna känner sig självsäkra i sina ekonomiska beslut, Det här gäller också kontrollen de känner över sin framtida ekonomi. Minskningen är självklart oroväckande samtidigt som endast ca en femtedel tycker att de har tillräckliga kunskaper om investeringar.

Spara och Investera

Svenskar utmärker sig i Europa genom att ha en större andel av sina tillgångar som investeringar, till exempel via fonder, än européer i genomsnitt. Trots detta uppger endast 13 procent att de vill ha sitt sparkapital investerat. Och en av tre överväger att börja investera. Här har både Nordnet och BlackRock som aktörer ett viktigt jobb i att utbilda och inspirera människor till att våga ta klivet in på börsen.

”Vilka är anledningarna till att svenskarna inte investerar mer?”
– Svaren visar på att folk tycker att det rör sig om för lite pengar och behovet av tillgången till kapitalet.

– En del i Nordnets arbete här är att förmedla kunskap och vikten av ett kontinuerligt långsiktigt sparande. Alla har dock inte tid eller möjlighet att vara aktiva och insatta i börsen där rådgivning vuxit fram som ett alternativ.

Svenskarna är minst nöjda med sina finansiella rådgivare i Europa

Den främsta orsaken till att svenskarna inte känner sig nöjda med sina rådgivare är avgifterna man betalar för rådgivningen. Endast 18 procent använder sig utav finansiella rådgivare. Samtidigt växer kännedomen kring robotrådgivning där undersökningen visar att över hälften av svenskarna känner till robotrådgivning,

Robotrådgivning

Robotrådgivning växer som ett alternativ till traditionell rådgivning, bland annat som ett svar på det missnöje som finns bland många kring just traditionell rådgivning. Andra drivkrafter inkluderar digitalisering och kommande regelefterlevnad. Nordnet har nyligen lanserat en robotrådgivare kallad “Robosave” som hjälper fler människor att månadsspara på börsen på ett enklare och smidigare sätt.

– Vi ser börsen som en självklar del i ett långsiktigt framgångsrikt sparande och vi försöker både utbilda och inspirera våra kunder till att låta pengarna jobba för dem. Ett av de viktigaste tipsen är att månadsspara, vilket de allra flesta av oss har möjlighet till och där även små summor spelar roll i det långa loppet. 

Du hittar BlackRocks rapport här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer