Hoppa till huvudinnehållet

Investera i gröna fonder!

Idag är vi betydligt mer miljömedvetna än vad vi var bara för några år sen. Källsortering, plastskatt, turer med familjen till återvinningsstationen på lördagar är bara en liten del av det hela. Lägg därtill att du förväntas klimatkompensera för flygresan till Kanarieöarna och välja livsmedel utifrån vilken klimatpåverkan de har. Det är lätt att bli överväldigad över trycket att vi alla ska bidra och kompensera efter bästa förmåga och gärna lite till.

“Hållbara” fonder

Mängden fonder med ordet “hållbar” i sig har ökat rejält de sista åren. Vi kan inte klandra fondbolagen, det är ett enkelt sätt att locka kunder. Men vad innebär egentligen “hållbar”? Vid en närmare granskning av de 47 fonder (av 1 890 stycken) som innehåller ordet “hållbar” eller “sustainable” i fondnamnet så är det endast 20 stycken som har låg CO2-märkning, dvs har en portfölj som kraftigt begränsar innehav som exponeras mot fossila bränslen.

Kikar vi in på fondbolagens hemsidor så visar det sig att hållbarheten mer fokuseras på hållbar affärsmodell och ansvarsfullhet än miljö. Jaha, vad kan vi kika efter istället? Ett alternativ skulle kunna vara ESG – Environmental Social and Governance, men även där så handlar det mer om bolaget, dock omfattar det även hur bolaget och dess produkter bidrar till en hållbar utveckling. Så, det är en bit på väg, men inte riktigt det jag letar efter.

Grönt på riktigt

Jag tror att en stor del av den “gröna utvecklingen” framöver kommer att handla om att använda jordens resurser på ett mer energieffektivt sätt med hjälp av grön teknik tex genom produkter med ökad energieffektivitet eller som minskar våra utsläpp. Om du, precis som jag, är ute efter fonder som aktivt verkar för det så finns det idag begränsat med alternativ. Det krävdes en del grävande för att på några vettiga kandidater, men här är en sammanställning:

  • Handelsbanken Hållbar Energi – en aktiefond som “placerar globalt i företag som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, häribland företag som positivt kan bidra till effektivare energianvändning genom bl.a. alternativa energikällor och miljöteknik”.De tre största innehaven är Xinyi Solar Holdings och DAQO New Energy Corp från Kina samt Darling Ingredients från USA.
  • BNP Paribas Energy Transition – är en aktiefond som “avser att öka värdet på tillgångarna på medellång sikt genom investeringar i aktier emitterade av globala företag som deltar i övergången från fossil energi till förnybar energi (energy transition). Teman som fonden investerar i är i huvudsak förnybar & övergångsenergi (transitional energy), energieffektivisering, hållbar transport, gröna byggnader och infrastruktur.”
  • Swedbank Robur Transition Energy – är en aktiefond som “placerar globalt i olika bolag utifrån temat hållbar energiomställning.I fonden finns ett urval av bolag som genom sina produkter, tjänster eller verksamheter, enligt fondbolagets bedömning, bidrar till omställningen mot ett förnybart energisystem”.Den hette tidigare Swedbank Robur Råvarufond, men nuvarande namn är nog mer säljande. De tre största innehaven är Solaredge Technologies Inc (USA) samt Flat Glass Group och Xinyi Solar Holdings (Kina).
  • DNB Fund Renewable Energy Retail – är en aktiefond som investerar i “framtidens energikällor. Fonden investerar i bolag inom sol-, vatten-, och vindkraft och också i bolag verksamma inom energibesparing samt effektivisering av energiproduktion”.De tre största innehaven är Enel SpA (Italien), Huntsman (USA) och First Solar.
  • AuAg Precious Green – är en nystartad blandfond och som “investerar minst 90 procent i sina två tillgångsslag, bolag med fokus på grön teknik och exponering mot ädelmetaller med fokus på guld. Fonden investerar minst 50 procent i aktiemarknaden för att nå en exponering mot bolag som behövs för en värld baserad på grön teknik där fondens strategi är uppdelad i fyra delstrategier – produktion av miljövänlig energi – minskad energiförbrukning, minskade utsläpp samt återvinning – energilagring – utvinning av grundämnen som behövs inom grön teknik”.Förvaltare är populära Erik Strand. De tre största innehaven är: Invesco Physical Gold ETC, Xtrackers IE Physical Gold ETC och Amundi Physical Gold ETC.
  • Proethos – är en blandfond som investerar i bolag som “verkar för hållbar energiproduktion, hållbar energikonsumtion, hållbara transporter eller hållbara levnadsvanor”. De tre största innehaven är: Vestas Wind (Danmark), NIBE (Sverige) och Scater Solar (Danmark)

Närliggande och i mitt tycke spännande alternativ är:

  • iShares Global Clean Energy – är en passivt förvaltad ETF som “följer ett index som strävar efter att i största möjliga utsträckning investera i de 30 största noterade företagen inom den globala verksamheten för ren energi och som uppfyller specifika investeringskriterier. Indexet är utformat för att skapa exponering gentemot ledande noterade företag inom den globala verksamheten för ren energi från både utvecklings- och tillväxtmarknader”.
  • Lyxor ETF New Energy – är en passivt förvaltad ETF som “följer indexet World Alternative Energy CW Net Total Return (och representativt för värdepapper vars viktigaste del av intäkterna härstammar från sektorn för alternativ energi på global nivå vilket inbegriper segment för förnybar energi, effektivitet och energidistribution”.
  • WisdomTree Battery Solutions – är en passivt förvaltad ETF som följer ett index “som är utformat för att följa resultatet för företag som främst är verksamma inom batteri- och energilagringslösningar.
  • Thematica Future Mobility – är en aktiefond som “strävar efter kapitaltillväxt genom att framför allt investera i värdepapper utgivna av företag som bidrar till och/eller drar nytta av värdekedjan i leveranskedjan för elfordon. Fonden gynnar företag som är verksamma inom områden såsom utvinning och/eller brytning (av t.ex. litium, kobolt,grafit och nickel), raffinering och produktion av batterier och elfordon (inbegripet eldriven transport).

Detta är absolut inte en komplett lista utan endast ett urval. Tittar vi på hur de har avkastat så är det en enorm skillnad på ett års sikt. Vill du investera i förnybar energi behöver du, precis som med alla andra investeringar, göra din hemläxa innan du trycker på köpknappen.

Jag är som bekant en “ny teknik”-fantast och kan lätt se att “ny energi” har framtiden för sig. Personligen äger jag några av ovanstående: iShares Global Clean Energy, Lyxor New Energy, Thematica-fonden och Handelsbanken Hållbar Energi. De fonder jag har på Nordnet hittar ni i min tjänstepensionsportfölj på Shareville. Portföljen har presterat helt ok i år, även om OMXS30 inte är ett rimligt jämförelseindex då jag har så pass mycket utländska innehav i portföljen.

Det vore superintressant att ta del av hur du tänker kring hållbara och gröna investeringar. Skriv gärna i kommentarsfältet.

Allt gott!

/Monica

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-08-25 20:19

Jaja Swedbank byter namn på sin råvarufond.
Glömde du jfr m pictet clean Water?
Många småbolag med ren energi i startgroparna. Några blir väl vinnare och fler förlorare. Får väl lita på fonder . Jag tycker kina verkar intressant i branschen alla nyheter till trots

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm