Incitament: kobrahuvuden och aktieägarvärde

En mycket viktig punkt när många värdeinvesterare, inklusive Värdepappret i våra analyser, analyserar ett bolag är incitament. Det är ett enkelt koncept; för att människor ska utföra vissa handlingar måste vi ha en anledning – något som motiverar oss. Men ändå är det otroligt lätt att underskatta. Warren Buffetts högra hand Charlie Munger har pratat mycket om incitament, och om hur viktiga de är för att förklara mänskligt beteende och företags prestationsförmåga:

“I think I’ve been in the top 5% of my age cohort all my life in understanding the power of incentives, and all my life I’ve underestimated it. And never a year passes but I get some surprise that pushes my limit a little farther. ”

Charlie_Munger

För en mindre aktieägare handlar det såklart om att enbart investera i bolag där nyckelpersonerna har incitament att agera i minoritetsägarnas intressen. Först och främst handlar det om aktieägande. Men också lönens storlek och villkor för bonusutbetalningar (om företaget använder sig av bonusar) är viktiga. Om styrelsen och ledningen har stora aktieinnehav, och deras utdelning är en viktigare intäktskälla än deras lönekompensation och bonus, så kommer dem att agera på ett sätt som maximerar aktiernas värde. Det ligger helt enkelt i deras intresse. Så länge övriga faktorer inte arbetar emot dem, så kommer även dina aktier att utvecklas bra. Men om styrelsen och ledningen först och främst arbetar för sin lön, och inte har några ägarintressen men istället stora bonusar och löner, så är deras incitament inte nödvändigtvis i linje med dina. Då blir kriterierna för bonusutbetalning väldigt viktiga – ledningen kommer att ha ett benhårt fokus på de nyckeltal som styr deras bonus. Vilket riskerar att leda till att man negligerar andra viktiga nyckeltal.

Incitament har nämligen visat sig fungera väldigt kraftigt på människor. Ofta förvånas vi över hur starka effekter de har på vårat beteende. Den eminenta bloggaren Farnam Street skriver i detta inlägget ett par skräckhistorier om vad som kan hända när effekten av incitament underskattas. En av historierna utspelar sig i Indien, på den tiden när det var en brittisk koloni. Man hade då en stor kobrainvasion i Dehli, staden var översvämmad av kobror. Den lokala brittiska regeringen utlyste en belöning för varje död kobra som visades upp för en statstjänsteman. Vad hände? Jo, de fick precis det de bad om – döda kobror. De indiska invånarna började föda upp kobror, för att sedan döda dem och inhämta sina prispengar. När experimentet var över hade antalet kobror i Dehli såklart exploderat.

Det finns en mycket groteskare historia om att underskatta incitament. Den kommer från folkmordet i Kongo, men den får ni läsa om i ovan nämnda blogginlägg. Poängen är att aldrig underskatta incitamentens kraft att påverka människors beteende. När du investerar i en aktie på lång sikt, lägger du dina pengar i händerna på bolagets ledning. Om de inte blir belönade för att maximera värdet på dina aktier; kommer de antagligen heller inte att göra det. Se därför till att investera i bolag vars styrelse och ledning representerar aktieägare, och inte tjänstemän. Se till att någon med stor makt i bolaget också har ett stort aktieägande, så att vederbörande kan se till att bolaget styrs för aktieägarnas bästa.

Värdepappret förnyas

Värdepappret har fått en ny hemsida! Besök oss på www.vardepappret.se. Alla våra analyser och artiklar från och med nu kommer att läggas upp på sidan och vi kommer även att ha en blogg med gratismaterial som alla kan följa. Vi ses på Värdepapprets nya hemsida!

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer