Hoppa till huvudinnehållet

Hur spenderar du dina pengar?

Jag har tidigare beskrivit att vi i vår familj på många sätt lever rikare efter att vi började investera våra pengar. Det kan ju tyckas märkligt för den som ser på utanför, men jag är helt säker på att det handlar om att vi har en annan medveten konsumtion än tidigare. Enkelt förklarat handlar det om att spendera mindre pengar men få saker som räcker längre. Nej, jag pratar inte om storpack med toalettpapper utan om något mycket värdefullare. Eftersom jag både är säljare, ledare, coach och vansinnigt intresserad av psykologi har jag tagit fram en konsumtionstrappa. Det är möjligt att jag helt har tagit idén från någon annan i viss mån så jag vill lägga in en  disclaimer mot att jag möjligtvis uppfunnit hjulet på nytt. Men jag tror att det är så här det fungerar och många människor lägger en stor del av sin inkomst på de första trappstegen:

Litet känslomässigt värde, trappsteg 1-4

På första trappsteget har vi de saker som vi handlar men som aldrig ger oss något direkt värde. Det kan vara främlingen som säljer sockor vid dörren, eller den där bullen du köper fastän du inte ens är sugen (men det är din tur att köpa fredagsfika) Du har förmodligen svårt att komma ihåg senast du gjorde det här, för den här typen av konsumtion försvinner ur vårt medvetande lika fort som den kom.

På andra plats kommer det vi ofta kallar “spontan konsumtion”. Här hamnar de allra allra flesta ett antal gånger varje månad, en del varje dag. Vi köper en hämtkaffe och den var jättegod (det var den!) men den lämnar ingen bestående känsla. En tröja som vi använder ett par gånger, en utelunch för att vi “glömde” matlådan.

Om många människor står på andra trappsteget flera gånger varje månad så är nästa trappsteg ett ovanligare fenomen i de flesta människors liv. Men det gör inget, för nu får vi håva upp de stora slantarna: mobiltelefoner, tv-apparater, Haglöfs-jackor etc. Det kostar lite mer men värdet är ju betydligt högre än en utelunch på stan! Två veckor senare så har dock kompisen köpt en ännu bättre mobil och nöjet med att ta selfies i varje gatuhörn med olika inställningar har försvunnit. “Men alla måste ju kunna ringa” hävdar de flesta. Japp. På trappsteg fyra har vi alla de där sakerna som inte ger oss direkt värde men som berikar vårt liv på annat sätt: Bilar, tvättmaskiner, diskmaskiner etc. Det är inte så att vi älskar att köpa diskmaskiner, men det ger oss mer tid att göra sådant vi uppskattar (förhoppningsvis). De som har en bil kommer kanske hem snabbare från jobbet, eller så kan de besöka sina släktingar 20 mil bort. Här handlar det mest om att värdera hur mycket det värdet får lov att kosta och att kunna skilja på funktionalitet och häftig teknik. Det senare hamnar i de allra flesta fall på “högt värde nu -avtagande värde sedan”. Men inte alltid, vilket du kommer upptäcka snart.

Högt värde, trappsteg 5-7

På de sista trappstegen försöker jag att lägga så mycket av min lön som det går. Självklart måste vi också köpa mat, toalettpapper, bensin för att inte tala om en del kulturella “måsten”. Däremot finns det mycket att spara på att inte falla in i kulturellt skapad konsumtion (nu när det är Påsk för många svenskar finns det utmärkt med tillfällen att öva).

På trappsteg fem ligger det som vi pratar om under lång tid efter vi har lagt pengar på det. Resor ligger nära till hands men även hobbys där en del saker kan ge värde under väldigt lång tid. På trappsteg fyra hamnar även symboler för olika saker. Senast i veckan mötte jag faktiskt en man som bar en väldigt dyr klocka. Han berättade att han hade köpt den när han fått sin första stora affär som egen företagare. För honom var klockan en påminnelse om att han lyckats med det han ville. Klockan gav honom också möjlighet att prata om det och som du förstår var värdet på klockan bestående. Det är alltså skillnad på att köpa en ny bil för att det är häftigt med den senaste modellen eller att köpa en sportbil för att det är en hobby och för att man gillar att meka.

På trappsteg sex kommer personlig utveckling. Jag är säker på att de tillfällena ger långt mycket mer för oss än vi tror. Många människor minns studietiden med glädje, men även erfarenheter och riktigt bra böcker eller filmer verkar ha en tendens att stanna kvar under lång lång tid. Intressant är att kostnaden för “personlig utveckling” kan variera mellan 0 till hundratusentals kronor och värdet likaså. Här finns det alltså stor potential att skapa mervärde i livet helt gratis.

Det sista trappsteget är svårt att aktivt söka efter. Ofta vet vi inte förrän efteråt att det ägt rum. Jag menar förstås den-stora-kärleken, barn eller alla andra tillfällen som blir magiska när vi tittar på dem i backspegeln. Tillfällen vi aldrig kommer glömmer så länge vi lever. Jag tror inte att man ska söka för mycket efter den här punkten utan låta den komma ur situationer i trappsteg 5 och 6.

När vi vill leva livet är det alltså de första punkterna vi glatt kan skära i, antingen genom att minska hur ofta vi faller för dem, minska kostnader för el och liknande eller helt ta bort dem. Det kanske känns som en förlust nu, men lugn, om fem år kommer du ändå inte ihåg det. Lägg pengarna du sparar på investeringar för framtiden och trappsteg 5-7.

/Angelica Alm

Twitter: angelicaealm

www.angelicalm.se

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-06 13:46

Tack för ett mycket bra inlägg! Under allt för många år levde jag efter samma motto som Neil Youngs låttitel ”It’s better to burn out than fade away”. Jag drog inte på mig skulder men tyckte att lönen var till för att brännas snabbast möjligen och fann alltid en ursäkt för konsumtion och belöningar i form av de saker du nämner i steg 1-4, i de allra flesta fall, rent ut sagt; ren skit! Som en blixt från klar himmel, (förstår än idag inte hur det kom sig) kom jag plötsligt en dag att börja tänka på den där dyra… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-17 09:18

Tack A.S. , inte bara för beröm utan för din historia!