Högre pension till dig, eller bättre skydd för familjen? Det är frågan

Försäkringar handlar, lite förenklat, om att skydda dig själv, din familj, ditt hem eller dina saker. Det kostar såklart lite grann – så man får ju väga risken mot priset.

När man skaffar familj brukar frågan om livförsäkring ganska snart komma högt upp på agendan. Hur skapar man trygghet, om något oförutsett skulle hända?

Jag tänkte titta lite närmare på den typ av försäkringsskydd som finns i en tjänstepensionsförsäkring. Det kallas återbetalningsskydd och det innebär att dina pensionspengar går till dina anhöriga, om du dör innan de har hunnit betalas ut. Har du inte återbetalningsskydd går dina pensionspengar istället till andra sparare i samma ålder som du. Den utbetalningen, som kallas arvsvinst, sker en gång per år.

Om du har återbetalningsskydd

  • Pensionssparandet går till dina anhöriga om du dör
  • Du får inte ta del av arvsvinster

Om du väljer att inte ha återbetalningsskydd

  • Pensionssparandet går till andra sparare (kollektivet) om du dör
  • Du får ta del av arvsvinster

20 procent mer i pension

Färsk statistik visar att du kan höja din pension med uppemot 20 procent genom att välja bort återbetalningsskydd.

Vad vill jag säga med det? Återbetalningsskydd kan vara jättebra – om du har familj. Saknar du efterlevande kan du istället tjäna mycket på att välja bort det. Du kan ju alltid lägga tillbaka det igen, om förutsättningarna ändras innan du hunnit gå i pension.

Pensionsmyndigheten släppte nyligen en rapport och budskapet går inte att ta miste på: Betala inte för återbetalningsskydd i onödan. Enligt rapporten saknar så många som fyra av tio inom statlig sektor, tre av tio privatanställda tjänstemän, en av fyra inom kommunal sektor och knappt en av tio privatanställda arbetare förmånstagare. De personerna har ingen som helst nytta av återbetalningsskydd.

Säkerställ dina val en gång per år

Jag brukar ju säga att du ska kolla igenom din pension en gång per år. Det handlar om att säkerställa att dina fondval fortfarande passar dig, men också att du bara har återbetalningsskydd om du behöver det. Det är okej att inte tycka att pension är roligt och spännande. Men det finns inga ursäkter för att strunta i den när allt du behöver lägga är en timme om året.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Kan och vill du flytta din pension till Nordnet? Vi hjälper dig

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-31 13:23

När ska Nordnet fixa så att man kan ändra återbetalningsskydd och utbetalningstid digitalt, så som man kan hos Avanza? Det är hyfsat omständligt för de flesta att behöva skriva ut och fylla i pappersblanketter, ta kopior på legitimationen och posta. Då blir det istället inte av. Som privatperson har man ofta inte ens den utrustning som behövs (kopiator eller scanner+skrivare) hemma.

Anonym
Anonym
2018-02-01 18:48

Fri förfoganderätt är också en viktig del att fundera över i detta resonemang.