Hoppa till huvudinnehållet

Heja bloggflocken!

Det är mycket bloggare i media just nu. Kul för ett bredare medielandskap ger bättre underlag för investeringar och gör fler involverade i det egna sparandet. Vinklingen är dock ofta problemen som följer när fler ger sig in i debatten. Dilettanter som ger oprofessionella råd eller anonyma spöken som lurar småsparare, skulle en elak sammanfattning kunna vara. Är det så?

Tre exempel på media som diskuterat frågan är en podd från Aktiespararna, en artikel i Affärsvärlden (korta gratisversionen av artikeln) och nu senast i fredagens nummer av Dagens Industri. De två sistnämnda artiklarna är resonerande och väger fördelen med ökad information och diskussion mot de journalistiska och etiska utmaningar just bloggformen ger. Jag tänkte därför ägna de största utrymmet åt dessa båda.

Hur känns det att få epitet bloggflock?

Aktiespararna gav en onyanserad bild i frågan i sin podd. Podden diskuterade svepande en bloggflock och hänger ut en grupp lätt identifierade bloggare som skrivit om Vardia utan att varken hänvisa till konkreta exempel på brister eller ge bloggarna utrymme för svaromål. Två grundstenar i bra journalistik. Precis som alla andra missar Aktiespararna ibland i sina rekommendationer.

Jag är medlem i Aktiespararna och det är en organisation som gör mycket bra. Desto större anledning vore det att redaktionen erkände att det här var ett misstag och gav den utpekade gruppen bloggare upprättelse, exempelvis genom att i en artikel belysa deras infallsvinkel.

Förändrat betyder inte försämrat

Bristerna i diskussionen om bloggosfären kan illustreras med när Marita Ulvskog på åttiotalet drev frågan att förbjuda paraboler (Dagens Nyheter). Tanken var att för att säkerställa samhällets tillgång till rätt information så behövde den kontrolleras och distribueras av proffs. Nya former för informationsspridning gör detta svårare och är därför med det synsättet ett problem. En annan infallsvinkel vore att som de bägge andra artiklarna ovan problematisera ett förändrat medielandskap.

Alla som handlat med aktier utanför de större listorna (och vissa fall där med) vet hur svårt det kan vara att få tag i saklig information om vad som händer i bolagen. För egen del letar jag febrilt i källor som branschtidningar, medicinska artiklar och ibland studentuppsatser efter fakta som det egentligen vore rimligt att bolagen själva kommunicerade.

Jag förstår att det inte är så lätt i mindre bolag men lite måste man ju undra var felet ligger när två studenter kan dra till sig tillräckligt intresse för att driva kursen. En relevant fråga är om vissa bolag faktiskt är för små för att vara publika. Kostnaden för att ge investerarna likvärdig information blir kanske helt enkelt för hög. Hur som helst – så länge varken bolag, börser eller större media kommunicerar mer kring vad som händer i mikrobolagen är det tur att det finns ambitiösa bloggare som lägger sin fritid på att med mycket begränsade resurser försöka belysa vad som händer. Det här är också något som Joakim Strid chef för marknadsövervakning på Nasdaq OMX tar upp i artikeln i Dagens Industri.

Insiderproblem och kursmanipulationer förekommer

Det där med flock är också lite udda tänkt. Häromdagen dömdes en anställd i Liborskandalen – vilket Economist gav den underbara rubriken ”14 years of hard Libor”. Här hemma var för några år sedan anställda på Cevian och Nordea indragna i en rättsprocess som slutade med friande dom för insiderbrott, fällande dom för skattebrott men straffet begränsat till skattetillägg. Se t.ex. boken Insiders (här recenserad på Cornucopia).  Fingerprint har varit indraget i en hel rad omdiskuterade affärer. Volvo och därmed dess ledning är indragna i en av de största europeiska kartellerna hittills.

Det saknas med andra ord inte kurspåverkande händelser att rapportera. Det gör också media för det mesta på ett bra sätt, som länkarna ovan visar. Det som däremot sällan förekommer är att personerna klumpas ihop. När läste du senast ”Börs-VD:ar är traders i egna aktier”? Det här är något media borde tänka aktivt på och som faktiskt tas upp på journalistutbildningen – även allmänheten består av individer och bör behandlas så. Det gör Affärsvärlden i sin artikel om bloggare, något de verkligen ska ha en eloge för. Hela artikeln har jag kommenterat här.

Rätt nyhetsvärdering?

Möjligen får problemen med bloggare också väl stort utrymme. Jag förstår att ämnet lockar, eftersom det är enkelt och den där bloggaren ju skulle kunna vara någon du känner (=spännande) eller stör dig på. Dessutom kan det i en dialog mellan småsparare vara lättare att hitta en drabbad att intervjua än när några av världens största banker riggar priset på räntor och råvaror.

Frågan är dock om det journalistiskt inte vore värt mer att ägna tid åt frågor om hur ovanstående exempel påverkat aktiekursen och vem som vetat vad. Ta det där med karteller. Berörda personer inom Volvo och Scania hade under många år om misstankarna stämmer, genom kartellerna tillgång till information om konkurrenternas priser och att de egna marginalerna skulle stiga mer än marknaden kunde förvänta sig. I högsta grad kurspåverkande fakta och värt att belysa.

Därmed inte sagt att kursmanipulationer på Aktietorget och First North inte skulle vara värda uppmärksamhet. Tvärtom desto mer tid media lägger på dessa nyhetsmässigt skuggade bolag desto bättre.

Anonym lika med skurk?

En invändning mot bloggare är att vissa, som jag, skriver anonymt. Det kan det finnas många olika skäl till. I mitt fall är det en gest mot min arbetsgivare som inte har några synpunkter på att bloggar om det roligaste jag vet – ekonomi och investeringar.

Jag jobbar med styrningsfrågor i offentlig förvaltning och ibland företräder jag min arbetsgivare. Exempelvis som föreläsare. Om jag då även var bloggaren som skrev om ekonomi, så skulle det bli betydligt mer otydligt vem som var avsändaren av det jag säger i olika sammanhang. Sedan ska jag inte sticka under stol med att det är skönt att ha en del av livet som inte är intrasslat i vardagens alla små bekymmer.

Det finns en lösning på problemen

Det är ett tecken i tiden att det ses som ett problem att inte veta vem avsändaren av information är. Transparens är bland det viktigaste som finns för att en ekonomi ska kunna växa från liten till global. Digitalisering och sociala medier har också gjort transparens möjlig på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Det handlade mitt första inlägg på Nordnetbloggen om ”Det enda du behöver veta om aktietips”.

Nyckeln till bättre information och beslutsunderlag är nämligen inte censur utan större öppenhet. Hela vår ekonomi, ned till sommarens dyra men roliga besök på Legoland, går att hitta på min egen blogg. Alla våra aktieaffärer går att följa live via Shareville. För det allra mesta skriver jag om våra affärer i förväg och jag handlar aldrig på tvärsen mot det jag skrivit.

Allra viktigast är dock att genom att jag är diskuterar, är öppen med källor och hur jag tänker kan andra lära känna mig. Det tror jag gör att summan av diskussionen på en plats som Shareville kan bli större än delarna. Vi lär av varandra. Till skillnad från några av de som oroar sig i media känner jag mig trygg med att lyssna på alla kloka tankar jag hittar. Lyssna, för besluta gör jag själv. Det är en annan sak det borde skrivas mer om – det egna ansvaret för investeringar.

Slutligen en undran – när får vi se börs-VD:ar lägga ut sin portfölj på Shareville? Eller varför inte någon av journalisterna på Affärsvärlden, Dagens Industri eller Aktiespararna? Ni är varmt välkomna, väl här kommer ni vara lika transparanta som den anonyme bloggaren Gottodix.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s här kommer tre av mina absoluta favoriter på Shareville som är fantastiska på att jaga fakta i mindre bolag (exempelvis genom att faktiskt besöka bolagen eller tråla amerikanska diskussionsforum för att skilja sant från falskt), nämligen Valuegrowth, RobGum och Pushit-thl.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-08-07 16:46

Hej! Håller verkligen med dig; Att blogga anonymt är fördelaktigt på flera sätt. Vi har alla våra anledningar, som är mer eller mindre bra. Blev lite intresserad av vad Fingerprint har varit indraget i. Kan du länka till någon sida där jag kan läsa mer?

hwaspinvest.wordpress.com

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-07 18:22

Tack, det har ju varit en hel del bl.a. kring förre Vd:ns egen handel i aktien och han blev ju så förbannad på pressen att han inte ville ha med dem att göra. Sedan var det den falska pressreleasen bolaget utsattes för och medarbetaren som anmäldes till Ebm. Tänkte Afv:s artikelarkiv i inlägget var en bra länk. Här är ett exempel
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3842765.ece

Anonym
Anonym
2015-08-07 22:57

Gottodix, Jag börjar med att säga att jag inte tycker att bloggar ska kontrolleras, styras eller förbjudas. Jag tycker också att varje investerare ska göra sitt eget researcharbete. Med detta sagt så tycker jag tycker också att du kunde problematiserat ekonomibloggarna mer om du la ner så mycket tid på att skriva det här inlägget. Med det så blir ditt inlägg nästan självexemplifierande på ett av de stora problemen med anonyma bloggar, nämligen möjligheten att bedöma vem du är och varför du skriver ditt inlägg. Inlägget fortsätter var självexemplifierande när du tar upp fakta frågor och avslutar med lite länkar… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-08-08 00:03

Hej, jag håller inte riktigt med dig. Vi har ju haft givande diskussioner förut. Det och att genom ditt bloggande och kommenterande fått chansen att läsa lite kring hur du ser på saker och ting tycker jag ger en rätt bra bild av dig. Sedan behöver de flesta av oss tänka på att ha ett sunt avstånd till alla sorters auktoriteter. Det gäller förstås bloggare också. Där skiljer det sig dock inte nämnvärt från exempelvis att haka på tips i tidningar elle från analytiker. Beslut är det steg i en investering som inte går att överlåta till någon annan. Mycket… Läs mer »