Hoppa till huvudinnehållet

Håll dig uppdaterad, vad händer i april?

En stökig månad.

Hur summeras en börsmånad likt den vi haft under mars 2023 egentligen? En klart intensiv och turbulent månad för börsen, men även världsekonomin i sin helhet. Fluktuationer i råvarupriser, oroligheter i banksektorn och centralbankernas agerande har klart påverkat marknaderna. På sina håll har investerare valt “flight to safety” under månaden, med placeringar i exempelvis guld, vars pris gått upp en hel del den senaste tiden. Även kryptovalutorna har haft en stark månad, framförallt Bitcoin.

Inflationen fortsatt i fokus.

I ljuset av en fortsatt hög inflation har centralbanker världen över fortsatt att höja räntan. Att både ECB och FED höjer räntan och följer sin plan är något som i alla fall jag tycker är bra. Att frångå planen, att exempelvis sänka räntan i det osäkra läget som varit under mars, hade i min mening spätt på osäkerheterna. Att hålla sig till planen ger signaler om att systemet och ekonomin, trots allt, är stabil. De osäkerheter som ändå fanns under månaden syntes bland annat i räntorna. Särskilt den amerikanska tvåårsräntan har haft en riktigt volatil resa under mars månad, där vissa dagar bjöd på särskilt stora rörelser.

Bankosäkerheterna.

Börsmånaden präglades av bankosäkerheterna som påbörjades i USA, där tre amerikanska nischbanker hamnade i trubbel, Silvergate Bank, Sillicon Valley Bank och Signature Bank. Det stora kapitalinflödet till dessa nischbanker under 2020-21, vilket sedermera placerades i räntebärande värdepapper, blev bankernas fall när räntorna ökade i en rask takt och placeringarna som gjordes från det stora kapitalinflödet fallit i värde. Detta är så klart en mycket kortfattad förklaring på vad som skedde, är du mer intresserad av att läsa om detta så har Wall Street Journal skrivit en kort artikel (extern länk).

Bankoroligheterna fortsatte sedan under månaden och spred sig vidare till Europa och Credit Suisse. Det är inte första gången Credit Suisse är i trubbel, banken har kantats av oroligheter senaste åren. Sagan fick sitt slut under mars månad då banken blir uppköpt av sektorkollegan UBS.

Oron smittar av sig.

Bilden är klickbar

Även på hemmaplan hade banksektorn det tufft med ganska rejäla nedgångar. Men allt var inte dystert under månaden, exempelvis lämnade H&M en rapport som slog anlytikernas förväntningar med råge. Bolaget rapporterade ett rörelseresultat om 725 msek mot väntade -1.501 msek, bolaget handlas i skrivande stund upp drygt 16%. Intressant på ämnet kring detaljhandel, är detaljhandelsstatistiken som släpptes i veckan. Den årliga förändringen i försäljning var den lägsta noteringen hittills, en minskning om 9.4% jämfört med samma period under föregående år.

Bilden är klickbar

Konjunkturen piggnar till.

I den positiva vågskålen så har vi konjunktursiffrorna som släpptes från Konjunkturinstitutet, även det under veckan. Samtliga indikatorer fortsätter uppåt från lägstanoteringarna i slutet på förra året.

Rapporten från Konjunkturinstitutet tycker jag är mycket intressant att läsa i sin helhet, är du intresserad av att läsa den så kan du göra det här (extern länk till PDF).

Vad har vi framför oss i april?

Bilden är klickbar

Knivig sits för Riksbanken.

På hemmaplan lär fokus fortfarande ligga på inflationen, som ännu inte riktigt verkar ha vänt. Senast idag (torsdag), var Aino Bunge (vice riksbankschef) ute och sa att Riksbankens huvudsakliga uppgift är att få ner inflationen. I samma uttalande påpekade hon att den senaste turbulensen i de finansiella marknaderna kan påverka Riksbankens kommande räntebesked. Hon fortsätter att Riksbankens beslut påverkas av data som finns tillgängligt och att Riksbanken kommer att ha inflationssiffrorna som kommer den 14 april i åtanke. Nästa räntebesked från Riksbanken väntas den 26 april.

Blir det 25 punkter, eller 50?

Både analytiker från Swedbank och Nordea tror på 50 punkter från Riksbanken den 14 april. I skrivande stund prisar räntemarknaden in en höjning om 25 punkter till största sannolikhet, men som många säkert vet – det går fort i hockey. Som jag tidigare skrev,

Bilden är klickbar

Rapportfronten.

Under april är det ganska lungt på rapportfronten fram tills slutet på månaden då nästa rapportsäsong återigen sätter igång på allvar. April månad bjuder på drygt 300 rapporter. Bland börjar månaden lite smått med rapporterar den 5 april Enquest, den 13 april Waystream och Atrium Ljungberg den 14 april. Rapportsäsongen sätter igång på allvar med rapporter från bland annat Ericsson den 18 april, Note och Platzer den 19 april, Arjo, Husqvarna, Nokia och Volvo den 20 april. Dagen efter, den 21 april, följer bland annat Autoliv, Duni, Elanders, Sandvik och Tele2 med sina rapporter.

Makrohållpunkter i april.

NärVad
3 aprilSverige: PMI Tillverkning 08:30
Tyskland: PMI Tillverkning 09:55
Eurozonen: PMI Tillverkning 10:00
USA: PMI Tillverkning 15:45
4 aprilEurozonen: Producentpriser 11:00
USA: Orderingång 16:00
5 aprilTyskland: Industriorder 08:00
Tyskland: PMI 09:55
EMU: PMI 10:00
USA: ADP jobbstatistik 14:15
USA: PMI 15:45
6 aprilSverige: BNP 08:00
Tyskland: Industritillverkning 08:00
Sverige: Produktionsstatistik privat och industriell sektor 08:00
7 aprilUSA: Non-Farm Payrolls 14:30
10 aprilEMU: Sentix sentimentsindikator 10:30
11 aprilSverige: Husprisindex 06:30
Norge: KPI 08:00
Danmark: KPI 08:00
EMU: Försäljningsstatistik detaljhandeln 11:00
12 aprilUSA: KPI 14:30
13 aprilTyskland: KPI 08:00
EMU: Industriproduktion 11:00
USA: PPI 14:30
14 aprilSverige: KPI 08:00
USA: Importpriser, försäljning detaljhandel 14:30
USA: Industriproduktion 15:15
18 aprilTyskland: ZEW sentimentsindikator 11:00
19 aprilStorbrittannien: KPI 08:00
EMU: KPI 11:00
20 aprilEMU: Konfidensindikator konsument 16:00
Storbrittannien: Detaljhandelsförsäljning 09:00
21 aprilTyskland: PMI prel. 09:30
EMU: PMI prel. 10:00
USA: PMI prel. 15:45
24 aprilTyskland: IFO-statistik 10:00
25 aprilUSA: Konfidensindikator konsument 16:00
26 aprilSverige: Räntebesked Riksbanken 09:30
27 aprilSverige: BNP 08:00
Sverige: Konjunkturstatistik 09:00
USA: BNP Q1 14:30
28 aprilSverige: Försäljning detaljhandeln
Tyskland: KPI prel. 14:00
USA: PCE 14:30
29 aprilEurozonen: BNP prel.

Förutom här på bloggen, så hittar du mig på Twitter och Instagram där du kan skriva till mig om du har några frågor eller funderingar.

Lycka till med din handel i april!

//Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm