Guldpriset har nått nya rekordnivåer i ljuset av coronapandemin

Guldpriset har stigit kraftigt i år, närmare bestämt 28 procent. Vid en tidpunkt i början av augusti var guldpriset över nivån 2 000 dollar per uns. Även dagens pris om 1 942 dollar per uns är högre än den tidigare all-time-high nivån från 2011.

Det beror på många olika orsaker. Guldet anses ha fått en starkare safe haven-status i ljuset av coronapandemin, vilket tryckt upp priset. Därutöver finns det risker relaterade till den ekonomiska tillväxten, geopolitik och pandemin. Således har guldpriset frodats i den osäkra marknadsmiljön.

Vi har fått se höjda guldprognoser från ett antal välkända investmentbanker. Goldman Sachs var exempelvis ute i slutet av juli och höjde prognoserna för guldet och silvret. I likhet med många andra investmentbanker noterade man guldets positiva färdriktning och gjorde bedömningen att nya högstanivåer är sannolikt. Goldman Sachs räknar med fortsatt uppgång den kommande tiden, bland annat drivet av en svagare amerikansk dollar.

Standard Chartereds investeringsstrateg Manpreet Gill är inne på samma spår. Hans bedömning är att guldet är i en väldigt bra miljö och att rallyt har mer att ge. Så länge statsräntorna hålls under 1 procent påverkar det inte guldprisets långsiktigt gynnsamma miljö, enligt Gill.

Credit Suisse pekar på USA:s finanser som en orsak till att äga guld. De väljer att fortsätta övervikta guldet på grund av en fortsatt försämring av USA:s finansiella position. Skuldsättningen är hög och har ökat kraftigt under coronapandemin.

Ett kanske lite mer oväntat tecken på guldets popularitet är att Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har köpt in sig i guldutvinningsbolaget Barrick Gold. Detta samtidigt som positionerna i en rad andra bolag antingen avyttrats eller minskats. Associationen med den välkände investerarprofilen fick Barrick Golds aktie att rusa.

En annan finansmarknadsmässigt känd person som investerat i guldet är Ray Dalio. Han investerade över 400 miljoner i guld under det andra kvartalet, genom två ETF-produkter. Detta i ljuset av att inflödet till guld-ETF:er under första halvan av 2020 landade på rekordnivåer.

På svenskt håll är en guld-anhängare Eric Strand, förvaltare av bland annat branschfonden AuAg Silver Bullet. Förvaltaren lyfter att investerartrycket i världen är starkt och att storbankerna sitter i knipa.

Han menar också att resan uppåt för guld bara har börjat och att augusti till februari dessutom borde bli starka månader, om utvecklingen ska ske enligt säsongsmönstret för guldet.

Enligt förvaltaren Mattias Gromark på Atlant Fonder kommer såväl guld- som silverpriset fortsätta sin resa uppåt på lång sikt, och han spår högre priser än konsensus bland de firmor som följer guldpriset.

“Min bedömning utifrån liknande perioder i historien är att priset fortsätter att öka och inom en tvåårsperiod kan vi nå 3 000 dollar per uns i guld och uppåt 50 dollar per uns i silver”, säger Gromark och fortsätter:

“Corona var bara den utlösande faktorn för den globala recession vi nu har, centralbankerna kastar in allt de har. Och den mest tongivande centralbanken, Federal Reserve, gör nu som Japan och Europa och går mot negativa räntor för att försvara inflationen till varje pris”.

Samtidigt har efterfrågan på guld sjunkit. Kina, som är världens största användare av guld, konsumerade 323,3 ton guld under det första halvåret, vilket var en minskning med 38 procent jämfört med samma period föregående år. I samband med coronapandemin har konsumentbeteenden förändrats, vilket inbegriper färre köp av lyxvaror, bland annat i Kina. Till följd av den minskade efterfrågan på guld har kinesiska handlare sålt fysiskt guld till ett lägre pris än spotpriset på marknaden.

I dagsläget är utbudet större än efterfrågan på guldmarknaden, ett marknadsläge som stärkts sedan coronapandemin. Metal Focus räknar med ett utbudsöverskott motsvarande 690 ton i år. I takt med att efterfrågan på guld ökar kommer detta överskott att minska och driva upp guldpriset, vilket är gynnsamt för guldbolagens vinster.

Med det sagt finns det andra användningar av guldet, kanske allra främst som valuta. Guldet har historiskt setts som en värdebevarande tillgång, och om fler köper guldet för att skydda sin portfölj mot nedgång kan det också driva på guldpriset.

Nu har guldet gått svagare den senaste tiden och ligger en klar bit över Bloombergs konsensusprognos för nästa år om 1 722 dollar. Bloomberg Intelligence menar att även om 2021 kan bli ett bra år för guldet, kan det också året då det toppar. De pekar på åtta faktorer i sin Gold Matrix som talar för det:

1) Användning av ETF:er i tider av osäkerhet
2) Geopolitisk kris
3) Dollarsvaghet
4) Inflation
5) Låga eller negativa räntor
6) Ökad efterfrågan från Kina och Indien
7) Svagt förtroende för finansmarknader
8) Centralbanker nettoköper guld.

När guldet toppade på 1 921 dollar per uns i september 2011 så uppnåddes samtliga åtta kriterier, och det tog därefter nio år för priset att återhämta sig till samma nivå.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer