Guldet – en säker hamn, men bara på kort sikt

När Iran attackerade amerikanska anläggningar i Irak stack guldpriset över den symboliskt viktiga gränsen 1600 dollar per uns, till den högsta nivån på nära sju år. Guld ses av många som den perfekta trygga hamnen vid större oroligheter.

En förvaltare som varnar för att den säkra hamnen bara är kortsiktig är Erik Strand på AuAg fonder som pekar på att kortsiktiga händelsers påverkan på guldpriset bara är kortsiktigt då det har en tendens att korrigeras tillbaka.

Han lyfter också fram att många har tagit kortpositioner i guld och att deras orealiserade förluster nu överstiger 50 miljarder kronor. “Om de tvingas att köpa tillbaka dessa positioner återstår en “short squeeze” som driver priset ännu högre”, skriver han.

Vad som nu har hänt är att guldpriset snabbt föll tillbaka. Något som han ser som förvånande och anar att det är USA som vill undvika stora börsnedgångar och för stora uppgångar för guldpriset då det skulle ge Irans svarsaktion större effekt på västvärlden än vad USA vill se. Man kan ana stödköp och stödsälj, skriver han.

Att intervenera i finansmarknaden ser han dock inte som någon långsiktigt bra metod då det skapar en falsk trygghet.

Vad driver då guldpriset på lång sikt? Erik Strand menar att det är penningpolitiska åtgärder som driver priset. Det har visat sig att guldpriserna har ett starkt samband (korrelation) med hur mycket skulder globalt som löper med negativ ränta. Då dessa har ökat kraftigt sedan andra halvan av 2018 har också guldpriset stigit.

Wall Street Journal är också inne på räntans betydelse. Affärssajten skriver att det är amerikanska långa räntor, rensat för inflationsförväntningar som är den mest betydelsefulla faktorn för guldprisets utveckling. Stiger räntorna så blir spekulativa tillgångar som guld, mindre attraktiva.

Att det inte är en säker hamn långsiktigt kan till exempel illustreras av att guldet under finanskrisen 2008 knappt steg alls medan det breda amerikanska indexet S&P 500 föll nära 40 procent.

Vid 11 september och Gulf-krigen steg guldet snabbt, men lyckades inte behålla värdet särskilt länge på de nivåerna vid något av tillfällena, enligt WSJ.

Detta på grund av att krisen inte hade någon större inverkan på den globala ekonomin i stort – och hade bara en begränsad inverkan på de reala amerikanska långa räntorna.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer