Hoppa till huvudinnehållet

Ett smartare sätt att läsa rapporter

Det blir en del starka kursreaktioner när rapporter släpps men det finns ett bättre sätt att följa bolaget än att stirra på hur väl det motsvarar marknadens förväntningar.

Rusa eller rasa ?

Rapportsäsongen kan framstå som en minst sagt mystisk ritual för den som inte dagligen följer flödet på börsen. Stora vinster kan straffas med kraftiga börsfall medan förluster ibland leder till kursrusningar. I en rapport är bolagets egen, organiska, tillväxt i fokus medan marknaden i något annat fall rycker på axlarna åt den siffran.

Då kan de istället lägga stor vikt vid vad VD:n säger om branschen och i vissa fall, som för de stora verkstadsbolagen, hela ekonomin samt hur den kommer att påverkas av konjunkturen framöver. En fråga det är högst osäkert om VD:n är rätt skickad att besvara.

Hur kan bolag som är värda miljarder, har funnits i åratal och bevakas på heltid av professionella analytiker ha aktier vars värde svänger ibland mer än 10 procent på en dag?

Intressanta bankrapporter men få nyheter

Det grundläggande skälet till att aktier rör sig så till synes irrationellt på rapporter är att priset bara reagerar på ny information. Hade marknaden förväntat sig en stor vinst och det blir en mindre är det en sämre nyhet än om förlusten blir lika stor som väntat. Om VD:n i ett industribolag ser tecken på att orderingången framåt tar fart eller mattas av, så är det bedömningar som analytikerna kan välja att ta till sig när de värderar bolagets framtid.

Men storleken på reaktionen då? De flesta rapporter ger faktiskt inte så stora reaktioner och ju större och mer moget bolaget är desto mindre brukar reaktionen på rapporten bli.

Två exempel på det ur den gångna veckans rapportskörd var SEB och Handelsbanken. Trots att bankaktier tillhört de oroligaste sektorerna på börsen i år med kursfall runtom i världen på tiotals procent var det med en avmätt gäspning  börsen tog emot rapporterna för de bägge svenska storbankerna.

För SEB backade vinsten i princip över hela linjen. Det är tydligt att ett bistert affärsklimat minskar företagens behov av banktjänster medan minusräntor nu allt tydligare påverkar bankernas räntenetto. Fast det flöt inte upp någon otäck överraskning till ytan kopplad till bankoron i Europa. Något som gladde.

Källa: Börsdata

Handelsbanken hade ett starkare resultat men även här backade både ränte- och provisionsnetto jämfört med året innan. En nyhet? Ja, fast i det här fallet var den att bankens resultat blev bättre än väntat. Vad är det viktiga för en långsiktig investerare i bolaget? Exempelvis att bankens avkastning på eget kapital ligger på en stabil nivå, vilket den gör. En annan iakttagelse är att den ligger lägre än innan finanskrisen och knappast kommer tillbaka till de nivåerna igen. Det är inte nyheter men ändå det viktiga i rapporten.

Kunna sitt bolag

När det ändå blir en stor reaktion i aktien beror det alltså på att marknaden tolkar någon information som ny och särskilt väsentlig. Det är långt ifrån alltid det här faktisk är stora nyheter för den som följer bolaget.

Ett exempel kom i slutet av veckan när lilla Cellavision fick se sin aktie stiga med 11 procent på en rapport som visserligen var bra men egentligen innehöll få nyheter. Bolaget, som säljer mikroskop för digitala blodanalyser, hade lyckats bättra i USA och Kina än väntat. Fast det beror förstås på vad som var väntat. För det är svårt att se det som en nyhet att ett bolag säljer sin produkt på det sätt som planerats. Notera att bolagets försäljningstrend, mätt rullande över 12 månader, är helt stabil. Ökningen i lönsamheten följer av att de fasta kostnaderna kunde slås ut på en större försäljning, så för den som trodde på caset i bolaget var den inte heller en överraskning.

Källa: Cellavision

I det här fallet var det snarare marknadens förtroende för Cellavision som ändrades. Uppenbarligen tvivlade marknaden på att tillväxttakten som bilden ovan visar skulle vara intakt. Det den som följer bolaget bör ta med sig från rapporten och den efterföljande kursuppgången är alltså att nu är förväntningarna högre på bolaget än tidigare. Om de är rimliga eller för höga är det den intresserade investeraren behöver ta ställning till. En åsikt i den frågan finns i det här inlägget.

Strunta i nyheterna läs det som är viktigt

För poängen med rapporterna för den långsiktige investeraren är inte hur marknaden reagerar. Det är hur affärerna i bolaget går och utvecklas. Det kan sedan ställas mot aktiepriset och vad det säger om vad marknaden förväntar sig av bolaget. Det är inte oviktigt men det är ändå sekundärt.

Av de här exemplen framgick att både SEB och Handelsbanken fortfarande har hög lönsamhet men att motvinden är större för SEB än för Handelsbanken för närvarande. Den viktiga frågan för den som intresserar sig för bankaktier är om vinsterna kommer att kunna bestå framöver. För i så fall är direktavkastningen hög jämfört med alternativen. I Cellavision, ett typiskt exempel på ett tillväxtbolag, är istället det väsentliga att ta ställning till om affärsmodellen fortsatt kommer att fungera.

Det här är frågor som det går att hitta mycket intressant kring i rapporterna från respektive bolag men det är inte säkert du ska leta i nyhetsflödet.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla Värdepapprets aktieinnehav publiceras i tidningen för prenumeranterna, men vi har även en nordisk modellportfölj tillgänglig för alla att följa på Shareville.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-07-18 18:28

Det verkar vettigt men stämmer inte alltid