Hoppa till huvudinnehållet

En gratis aktie, tack!

De senaste dagarna har varit en fantastisk resa för många investerare och många har även kunnat se uppgångar på 8-9% i enskilda storbolag under en enda dag. Det verkar vara med skräckblandad förtjusning mina vänner loggar in på sina portföljer och för varje procentuell uppgång känns en nedgång lite närmare. Jag skrev på Twitter att haussen på börsen är lite som ett sånt där lotteri med “vinst varje gång”. Det räcker med att peka på en aktie för att tjäna storkovan just nu. Jag hoppas att det finns pengar kvar i svenska madrasser (något annat är ju otänkbart nu) när nedgången kommer.

Utdelningsaktier

Jag älskar utdelningsaktier eftersom jag i framtiden hoppas att jag kan leva på den lön mina pengar genererar. Jag hoppas att jag ska kunna få en direktavkastning på drygt 4% och drygt ytterligare 3% i värdeökning varje år som då skulle täcka inflationen. Däremot ville jag hitta ett sätt att hålla reda på hur mycket jag faktiskt fått i utdelningar nu när jag återinvesterar allt. Jag bestämde mig för att Boliden skulle bli min gratis-aktie. En aktie som bekostats bara med mina utdelningar. Det finns förstås inget strategiskt bra med den här investeringsmetoden, men det glädjer mig varje gång jag ser den i min portfölj. Dessutom är det en påminnelse om hur väl ränta-på-ränta fungerar: hittills har jag en avkastning på 69%, dock med en hel del tur den senaste veckan och en hel del välvilliga analytiker som uppenbarligen tyckte att 160:- är ett rimligt pris för aktien (tyvärr håller jag inte med).

Det är för övrigt lätt att överse med tidigare utdelningar och bara se till total uppgång i portföljen. Ibland är det bra att klappa sig själv på axeln och titta på alla aktier vi fått helt gratis genom åren, aktier som fortsätter att generera inkomst i vår pengamaskin. I framtiden kommer jag förmodligen handla andra aktier för mina utdelningar, men mina gratis-aktier kommer jag behålla. Hur använder du eventuella utdelningar?

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-15 21:49

Hej!
Vilken spännande idé, Angelica! Den kommer jag definitivt att pröva. Just som motivation är det ju perfekt! 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-20 08:54

Visst är det Joel!

Anonym
Anonym
2015-02-16 16:19

Enormt roligt när man hör talas om någon som har samma investeringsfilosofi som en själv!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-20 08:54

Haha, vet inte om vi kan kalla det “filosofi”, men kul sätt att hålla koll på utdelningarna

Anonym
Anonym
2015-04-09 11:08

jag funderar på att göra Bure till min “gratisaktie”, tror du på den idén? //Peder