Hoppa till huvudinnehållet

Egenföretagarens oro befogad

Egenföretagare är oroliga för pensionen. Det säger Pensionsmyndigheten och pekar på en ny undersökning man låtit göra. En tredjedel av kvinnorna är oroliga, och en fjärdedel av männen.

Dessutom fortsätter kunskapsnivån att vara låg. En femtedel av egenföretagarna har låg eller ingen kunskap om hur de tjänar in pengar till pensionen.

Jag kan inte tycka annat än att det är befogat med oro. Som egenföretagare har du ingen av den trygghet du omfattas av som anställd på ett företag med tjänstepension. Du får inget pensionskapital och du eller din familj har ingen ekonomisk trygghet om något oförutsett skulle hända – sjukdom, olycksfall eller dödsfall.

Klart man är orolig.

Samtidigt förstår jag att det är svårt – och tufft. Det är svårt för att pension är krångligt och komplicerat och det är tufft för att man kanske inte anser sig ha möjlighet att betala ut något mer än det allra nödvändigaste. Åtminstone inte i en uppstartsfas.

Men allt är inte som det ser ut att vara. Det finns smarta och (ganska) enkla åtgärder för dig som är egenföretagare också:

Ta ut en marknadsmässig lön

Precis som den som är anställd, kommer du att få pensionsavsättningar i relation till din lön – upp till ett visst tak. Om du kan ta ut lön upp till det här taket – så gör det. För närvarande handlar det om cirka 42 000 kronor per månad.

Dessa pensionsavsättningar kommer i framtiden att betalas ut till dig som allmän pension. Under normala omständigheter landar den ungefär på hälften av din slutlön.

Pensionsspara privat

För de allra flesta är halva lönen långt ifrån nog. Är du en av dem som tycker att detta låter knapert, behöver du spara själv. Egenföretagare har faktiskt kvar avdragsrätt på privat pensionssparande upp till 35 procent av inkomsten (max tio prisbasbelopp). Om du vill vara i nivå med en genomsnittsanställd bör du sätta av åtminstone 4,5 procent av din årslön.

Skapa trygghet för din anställda

Let´s face it. Som arbetsgivare 2018 måste du erbjuda schyssta villkor för att rekrytera och behålla kompentent personal. Därför rekommenderar vi att du skaffar ett tjänstepensionspaket – som utöver pensionssparande även omfattar ett viktigt försäkringsskydd. Det är en utgiftspost, men det lönar sig i längden.

Så egenföretagare. Ni må vara lite mer utsatta, men ni är inte maktlösa. Det gäller bara att ta sätta sig in i de möjligheter som finns.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Tjänstepension hos Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer