Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnor som gillar aktier

I förra månaden skrev Henrik Rosvall, grundare av spar-appen Dreams och Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet och jag en debattartikel om kvinnor och sparande i SVT Opinion. Ett ämne vi måste prata mer om!

Debattartikel kvinnor och pengar

En majoritet av Sveriges fattigpensionärer är kvinnor. Kvinnor känner en större osäkerhet kring sparande och tycker privatekonomi är mer tråkigt än vad män gör visar undersökningar. Framtidsfeministen redogör också i sitt senaste blogginlägg hur aktiesparandet är ojämnt mellan könen. Detta är alla faktorer som spelar in i att kvinnor har mindre pengar än män.

En anledning till att det ser ut såhär är hur ekonomi kommuniceras. Precis som präster förr i tiden predikade på latin har ekonomi-snubbar fått för sig att pengar måste pratas om med konstiga ord. Finansvärlden domineras också av män och de bygger tjänster för och pratar till män. Gäsp.

Därför är det riktigt jäkla kul att se hur Facebookgruppen Economista – kvinnor som gillar aktier har fått sådan enorm respons. Redan efter två dygn är gruppen uppe i 10 000 medlemmar! I gruppen är alla frågor om sparande och ekonomi välkomna. Folk delar med sig av erfarenheter, tips, stöttar varandra, och pratar pengar med vanliga ord.

Facebookgruppen är ett av flera exempel på förändringar som just nu håller på att ske inom ekonomi. Andra exempel är spar-appen Dreams som snackar ekonomi utan att använda komplicerade termer. Nordnets aktienätverk Shareville som gjort aktiesparandet socialt där man följer andra duktiga aktiesparare istället för experter. Mer och mer börjar vi prata ekonomi så att alla ska förstå utan tidigare kunskap och man har börjat bygga finansiella tjänster som ska vara lätta och roliga att använda.

Vi håller på att ta tillbaka privatekonomi från ekonomer som tycker om att snacka om det i komplicerade termer. De har lagt beslag på området, gjort det till sitt vilket har fått vanliga människor att känna att de inte hör hemma här. Och vad är egentligen komplicerade termer? Bara nya påhittade ord som används av en liten skara människor.

I detta avsnitt av Fondpodden berättar ekonomijournalisten Andreas Cervenka om vad pengar egentligen är och hur de skapas av bankerna själva. Han är ytterligare ett exempel på en person som jobbar med att göra ekonomi tillgängligt för alla.

Economista – kvinnor som gillar aktier är också en riktig jävla käftsmäll till alla som påstår att tjejer inte stöttar och backar varandra.

Jag vill också tipsa om Instagram-kontot Aktietjejerna, där du kan lära dig mer om aktiehandel. Bakom kontot ligger 4 hemliga och väldigt kunniga tjejer som delar med sig av sin kunskap.

Ingen ska någonsin få dig att känna dig dum eller inkompetent när det kommer till din ekonomi. I sådana fall ha de misslyckats, inte du. Nu kör vi!

Trevlig söndag!

Elin Helander

Kognitionsvetare

Elin Helander
Hjärnkoll på pengar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer