Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 98 – Aktietips och världens största råttbo

”Centralbankerna är en skock får utan herde”

#Sparpodden rullar vidare trots det snöpliga fallet på målsnöret i kampen om utnämningen som ”årets podd” på Radiogalan (Grattis Wahlgren & Wistam!). I det 98:e avsnittet gästas jag och Johan Tidestad återigen av Nordnets nya sparekonom Joakim Bornold. Utöver spararnas frågor står självklart det hett emotsedda räntebeskedet från den amerikanska centralbanken Federal Reserve på agendan.

Andra teman som diskuteras av #sparpodden-trion är bland annat aktivt och passivt förvaltade fonder och optionshandel.

3 aktietips från Peter Benson

I den andra och avslutande delen av podden ger aktieanalytikern och SvD-skribenten Peter Benson sina tre bästa aktietips. Ett av de tre bolagen har en ”gigantisk kassa”, och värderas (enligt Peter) som  ”ett riktigt råttbo”.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du följa på Twitter här.

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-09-25 16:32

Först och främst, tack för en prima podd! Jag tycker att ni axlar arvet efter Jan/Gunther med bravur samtidigt som ni sätter er personliga prägel på programmet. Jag äger idag enbart svenska aktier men har även börjat fundera på att köpa utländska aktier och har 2 frågor. 1. Har ni tips på några bra informationskällor för finansiell data för utländska aktier och bolag (t ex amerikanska)? I Sverige finns det ju finfin information hos t ex Nordnet, börsdata.se, Hitta Kursvinnare osv men när det gäller utländska bolag vet jag inte riktigt var jag ska leta. Är på jakt efter nyckeltal… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-27 21:18

Hej Micke, kul att du gillar podden i det nya formatet!

Bra frågor. Det är fler än du som har funderingar kring detta.

1. Bloomberg är en bra källa till nyckeltal för utländska bolag. Här kan du till exempel se sammanställning för Apple:

http://www.bloomberg.com/quote/AAPL:US

I sökfältet längre ned på ovanstående sida kan du skriva in det bolag du söker efter.

2. I detta blogginlägg finns lite info om handel med utländska värdepapper:

https://nordnetblog.wpengine.com/information-om-handel-med-utlandska-vardepapper-4/28/01/2015/

Vi kommer självklart reda ut begreppen ytterligare i Sparpodden.

/Eva

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-07 21:51

Ok tack för bra svar Eva!

Anonym
Anonym
2015-09-26 12:22

Hej! Tack för en mycket bra podd! Med risk för att låta lite pessimistisk skulle jag vilja veta mer om vad en ev börsnedgång kan innebära? Jag tror att många av oss yngre lyssnare hittills sluppit någon riktig “krasch”, även om den så klart kommer förr eller senare. Mina frågor: – Hur länge varar i snitt en nedgågende trend och hur lång tid har det historiskt tagit att, inklusive utdelningar komma tillbaka till samma värde som vid den tidigare toppen? – “Kraschar” alltid börsen eller kan den under en tid gå långsamt ner, så som den i goda tider går… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-27 21:27

Hej Jakob,
Intressanta frågor.

I detta tidigare avsnitt av Sparpodden pratar Jan och Günther bland annat om börskrascher och vilka bolag som förväntas klara sig bäst:

https://nordnetblog.wpengine.com/sparpodden-81-borstips-mutor-overklassens-diskreta-livsstil/09/04/2015/

Men vi kommer självklart även ta upp dina frågor i kommande avsnitt av Sparpodden.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-09-26 17:45

Spiltan räntefond Sverige gick ner 0,12 procent i fredags. Hur kan den gå ner så mycket på en dag? Ska vi räkna med fortsatt nedgång eller? I så fall är det ju bättre att vara likvid. Vad har ni att säga om detta?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-27 21:33

Hej,
Att vara likvid eller ha delar av portföljen i räntefonder diskuteras i det senaste avsnittet av tradingpodden “Fill or Kill” som du också kan följa här på Nordnetbloggen.

Här kan du lyssna på avsnittet:

https://nordnetblog.wpengine.com/avsnitt-25-dasslock-auto/24/09/2015/

Det är en intressant fråga som vi även kommer ta upp i Sparpodden.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-09-27 20:51

Tack för en bra podd! Jag har hört att Peter Benson varit gäst i några poddavsnitt. Min åsikt om analytiker är att deras rekommendationer är värdelösa. Istället måste man som investerare alltid göra en egen analys. Vikten av egen analys bör ni påpeka i era poddar. Peter Benson har fel när han räknar på värdet av kassan i Apple. Ett bolag kan inte bara dela ut hela kassan till aktieägarna. Man måste ta hänsyn till långsiktiga skulder också för hur ska dessa annars kunna betalas? Peter Lynch är ingen analyiker men en av de bästa fondförvaltarna någonsin. I hans bok… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-27 21:46

Hej Peter,
Du har helt rätt. Man ska alltid göra sin egen analys och i slutändan har man alltid själv ansvaret för sina investeringar. Vi försöker så ofta som möjligt belysa detta, men vi tar åt oss av kritiken och ska bli ännu tydligare med detta framöver.

Kul att du nämner “One up on Wall Street”, det är en riktigt bra bok om man vill lära sig mer om börsen och aktiehandel.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-09-28 12:16

Hej! Gör ett nytt försök med frågan. Jag är inne på att sälja min lgh där jag kommer att gå med vinst med ungefär 500 000 efter skatt. Jag vill mestadels sälja för att säkra vinsten i lgh och försöka få vinsten att växa. Min tanke är att flytta till hyres 1-2 år där jag kommer få en liten högre månadskostnad och kanske investera lite av pengarna i aktier om det är en bra ide. Tänkte att 100k av vinsten, kan man sätta in till den långsiktiga portföljen? Har också varit inne på att köpa 1or och 2or som jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-28 13:25

Hej,
Kul att du gillar podden!

Bostadsmarknaden är ett området som många är intresserade av så vi kommer självklart att diskutera ämnet i podden.

När det gäller generella tips om det är bra eller dåligt att sälja bostaden just nu är tyvärr omöjligt att svara på.

/Eva

Anonym
Anonym
2015-09-28 12:18

Hej! Jag har en fråga gällande sparkonto, och speciellt sparkonton som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. De lovar ju mycket högre ränta, uppemot 10%, något banker med insättningsgarantin inte konkurrerar med direkt, för att utrycka det milt. Hur stor risk ser ni med de här företagen/sparkontona, 4spar osv?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-28 13:34

Hej Nils-Johan,
Att spara i konton som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin innebär en betydligt högre risk för dig som sparare.

Ett vanligt finansordspråk är att “det inte finns några gratisluncher”. Om du erbjuds en ränta på 10% innebär det sannolikt att du också utsätter dig för mycket högre risker.

Vi tar upp denna fråga i podden.

/Eva

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-28 13:58

Tack, vad bra! Kan samtidigt informera er om att jag bor i Finland, så ni har åtminstone en lyssnare utanför Sverige! 🙂 Giller er podd, keep up the good work!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-09-28 14:55

Tack! 🙂