AO Johansen – BB Tools till halva priset?

Det är dags för en kort uppföljning av en omfattande analys, gjord i Värdepappret, på Nordnetbloggen. I nr 3 av tidningen, från mars 2015, skrev Erik Mossinger (ägamintid) om anrika danska handelsföretaget A&O Johansen, som är en konkurrent till bl.a. svenska B&B Tools. Vid datumet då analysen publicerades så stod aktien i 1375 dkr. Idag är kursen 2400 dkr och det har hänt en hel del.

Vid analystillfället konstaterades följande: “A & O Johansen är ett anrikt handelsföretag med 100 år på nacken. Finanskrisen och genomklappningen på den danska byggmarknaden har pressat bolaget under många år. Bolaget har arbetat målmedvetet sedan finanskrisen och har nu en starkare finansiell ställning än verksamheten kräver. Transformeringen av bolaget är klar och nu kan det bli aktieägarna som får ta del av omvandlingen. Vi borde kunna förvänta oss aktieägarvänliga åtgärder kommande år”.

Vad har då hänt i A&O Johansen och hur ser Värdepappret på bolaget framåt?

Den katalysator som diskuterades i analysen förverkligades under 2016. Bolaget köpte ut Sanistål vilka var näst största ägare sett till röstandel och största ägaren sett till kapitalandel. Köpet innebar att bolaget nu själva sitter med 40 % av utestående aktier vilka kommer att makuleras. Affären är mycket logisk då A&O Johansen var överkapitaliserat och Sanistål led av en svag balansräkning.

Utöver ovanstående aktieköp har bolaget hunnit med att köpa bolaget Billig VVS och hunnit bygga klart sitt nya centrallager i Albertslund.

Bolaget har dessutom, drivet av en starkare byggkonjunktur, lyckats växa och öka vinsten.

Trots att kursen nästan har dubblats så är värderingen idag inte utmanande varken absolut eller relativt. Återköpet av de egna aktierna är givetvis en stor bidragande orsak, då antalet aktier har minskat med 40 %. AO Johansen handlas idag till ett PE på 7-8 på 2016 års estimerade nettoresultat. Ett resultat som också kommer att bli bolagets bästa någonsin. Balansräkningen är något mer ansträngd idag, än vid analystillfället, men bolaget genererar ett mycket starkt kassaflöde. Mycket stora investeringar är tagna de senaste åren vilket gör att vi kan förvänta oss att kassalflödet kan användas till amortering och aktieägarvänliga åtgärder. Som värderingsjämförelse kan nämnas att svenska BB tools handlas runt PE 13-14 på innevarande års resultat.

Kommnade år kan vi förvänta oss modest tillväxt och att stora delar av kassaflödet används till att betala ner skulder och det kan gå ganska snabbt med bolagets fina kassaflöde. Utöver detta kan vi förvänta oss utdelning, något som bolaget inte haft de senaste åren. Bolaget har en mycket fin marknadsposition i Danmark och skulle kunna vara ett fint byte för Ahlsell som är på väg in på börsen. AO Johansen huvudägare har varit på väg att sälja bolaget tidigare, ett försäljning som stoppades av danska konkurrensmyndigheten. Ett bud från Ahlsell vore inte ologiskt då Danmark är en liten del av deras verksamhet.

Uppköp är dock grädde på moset i AO Johansen. AO Johansen är ett kvalitativt bolag som står sig väl på egna ben och med dagens värdering finns både en begränsad nedsida och en potentiellt stor uppsida. En inte alls dum kombination. På risksidan har vi en byggkonjunktur så troligen är närmare toppen än botten.

Värdepappret har bolaget i bevakningslistan men äger idag inga aktier i bolaget. Innan Värdepappret eventuellt köper aktier i bolaget kommer en mer omfattande analysuppdatering att publiceras till prenumeranter av tidningen. Som prenumerant av tidningen får Ni tillgång till premiumanalyser och tillgång till alla våra innehav i portföljen samt vår bevakningslista.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie.

 

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer