Hoppa till huvudinnehållet

Allt du behöver veta för att maximera ditt barnsparande

Sätt av 1 000 kronor i månaden och ditt barn kan få hela 483287 kronor* när det är dags att stå på egna ben. Ju förr du börjar spara, desto bättre.

Det blir ju så mycket enklare att klara sig själv, med lite pengar på fickan. Det kan handla om att möjliggöra ett körkort eller att lägga grunden för en kontantinsats till en bostadsrätt. Här i Stockholm är den senare frågan särskilt aktuell och det är många förändrar som känner ovisshet inför sina barns bostadssituation. Mig själv inräknad.

Att sätta upp ett barnsparande är varken krångligt eller tidsödande. Likväl är ekonomiska frågor och sparande något som lätt prioriteras bort under stressade småbarnsår.

Jag har sammanställt en guide som hjälper dig att komma igång redan idag. Och skulle det ändå kännas för komplicerat, är det bara att ringa någon av mina kollegor på kundservice så guidar de dig.

  1. Öppna en kapitalförsäkring – i ditt namn

Här gör alla olika, men som den kontrollmänniska jag är, är det viktigt för mig att själv välja när pengarna ska utbetalas. I den bästa av världar är barnen flygfärdiga och redo på 18-årsdagen, men för det finns inga garantier.

Även om jag har flera barn har jag bara en kapitalförsäkring. Det är enkelt att dela kapitalet lika mellan mina barn när det är dags.

  1. Sätt barnen som förmånstagare

Det här är det steg som skiljer barnsparandet för vilket annat sparande som helst. Att sätta dina barn som förmånstagare innebär att pengarna betalas ut till dem om du skulle dö. Utan förmånstagare går pengarna till din make/maka/sambo/registrerande partner och i andra hand till barn till lika delar. Finns inga nämnda förmånstagare sker utbetalning till dödsboet.

  1. Välj belopp och fond

Om du redan har ett konto på Nordnet. Klicka här och ange hur mycket du vill spara och i vilken fond. Jag brukar rekommendera bred riskspridning och mycket aktier. Då har du förutsättningar till god avkastning utan särskilt mycket engagemang. Ta gärna hjälp av Fondrådgivaren för konkreta förslag.

  1. Och så en stående överföring från ditt lönekonto

Naturligtvis måste du överföra pengar till Nordnet, för att månadssparandet ska fungera. Själv har jag helt enkelt satt upp en stående överföring som går en gång per månad. Då vet jag att det finns täckning när fondköpen ska göras.

  1. Paketera din gåva

Ett barnsparande är ett fantastiskt sätt att skapa en ekonomisk trygghet för dina barn. Det är också en uppskattad gåva vid dop, konfirmation eller student som kommer att uppskattas, inte minst senare i livet.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Mer information om barnsparande

Konkreta fondförslag gratis – med Fondrådgivaren

* I exemplet har vi räknat med ett månadssparande på 1000 kronor i 18 år och 8 procents årlig avkastning. Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningens resultat utgör inte en utfästelse, ett råd eller en rekommendation. Beräkningen är en förenkling av verkligheten. I beräkningen har vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar. Den förväntade avkastningen per år har i beräkningen fördelats jämt över varje månad och varje månad realiseras avkastningen och adderas till sparkapitalet. Det går inte att säga i förväg hur stor avkastningen blir i verkligheten, avkastningen i beräkningen är endast ett antagande. Sparande påverkas av inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter, vilket vi inte har tagit hänsyn till i beräkningen. Beräkningen bygger inte på någon särskild sparform.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-14 07:03

Är det inte bättre att också köpa aktier och låna ut dom till folk som vill belåna dom
Så få man ju lite extra ränta ju

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-11-14 22:27

Absolut en idé om man vill sköta placeringarna själv! Kom ihåg att det endast är inom kapitalförsäkring som man har tillgång till aktielåneprogrammet och därmed möjlighet till extra ränta. //Martin

Anonym
Anonym
2020-01-27 14:00

det här stäm er dåligt det finns ingen koppling till varje inflationen ingrep av staten och tänkbara skatter på en lång sikt är det omöjligt tolka tillväxten på en Fiat sluta i utkanten på EU i en korruperad stat som befinner sig i inbördeskrig .