Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna som tål högre inflation och högre ränta

Inflationen kan inte längre anses vara övergående, har den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell nu slagit fast. Så här kan du tänka för att hitta sektorer som klarar inflation och högre ränta.

Det finns två sätt att de på den ökade smittspridningens konsekvenser för världsekonomin och inflationen. Antingen leder ökade restriktioner och nedstängningar till hämmad tillväxt. Det skulle kunna dämpa inflationen. Eller så förlängs problemen med flaskhalsar och komponentbrist på grund av ökade nedstängningar, vilket är inflationsdrivande.

Den amerikanska centralbanken verkar tro på det senare scenariot. Fed gjorde en tydlig omsvängning när man slog fast att man inte ska använda ordet ”transitory” om inflationen längre. Den kommer att hålla i sig längre än väntat, tror man, vilket gör det angeläget att gå mot minskade stimulanser. Å andra sidan har den ökade smittspridningen och omikron-utbrottet faktiskt gjort att amerikanska långräntor fallit den senaste tiden.

Det kan i vilket fall vara värt att hålla koll på vilka sektorer och regioner som kan gynnas respektive missgynnas av ett scenario med högre inflation och högre räntor.

Tillväxtbolag – se upp

Tillväxt- och förhoppningsbolag tillhör i teorin en sektor som missgynnas av stigande räntor, åtminstone de som inte tjänar pengar än. Detta eftersom de vinster de antas göra i framtiden kommer att värderas lägre med en högre ränta i värderingsmodellen. De höga värderingarna, ”förhoppningsvärderingar”, blir därmed svårare att räkna hem. Därmed blir de sårbara när inflationsoron slår till och risken för stigande räntor blir allt mer närvarande, vilket vi sett prov på under 2021.

Men alla tillväxtbolag måste inte få det tufft. Istället gäller det att hitta bolag som redan idag har stabila intäkter och gärna en stark marknadsposition. Techjättar som Apple och Microsoft kan därmed klara sig bra trots stigande räntor. Som investerare kan det bli allt viktigare att skilja mellan bolag som idag är helt olönsamma bolag och de som idag redan är lönsamma.

Håll koll på konsumentbolag

Råvaror har stigit kraftigt vilket tillverkare måste kompensera sig för. Traditionellt brukar prishöjningar få större acceptans gentemot andra företag i tillverkningskedjan. Men går prisökningen direkt till konsumenterna kan det bli svårare, särskilt om det handlar om en konkurrensutsatt marknad. Den typen av bolag kan bli förlorare på ett scenario med ihållande inflation. Ett exempel på ett tillverkningsbolag som säljer direkt till konsumenter är Electrolux.

Fastighetsbolag

Högbelånade fastighetsbolag missgynnas i teorin av stigande räntor eftersom finansieringen blir dyrare. Å andra sidan är ju fastigheter i sig ett inflationsskydd, så bolag som direktäger fastighetsbolag gynnas ur det perspektivet. Därför kan det vara klokt att skilja mellan bolag som bygger – som behöver betala mer för byggmaterial som dessutom kan vara svårt att få tag i – och bolag som äger. Som privatperson kan man ha med sig att högt ägande i den egna bostaden och kanske i sommarstugan är ett bra inflationsskydd.

Banker

Bankernas intjäningsförmåga ökar med stigande räntor. Bank är därför en sektor som allt annat lika gynnas i den miljö vi av många förväntas hamna i. Storbankerna har gått urstarkt på börsen i år, så frågan är förstås om detta tagits ut i förskott. Men bankerna har ytterligare ett ess i rockärmen i en miljö med stigande inflation; utdelningarna. Nu är utdelningarna tillbaka på de nivåer där bankerna själva vill ha dem, och utdelningar kan ju i sig kompensera för minskad köpkraft vid inflation.

Bolag med “pricing power”

Tillverkningsbolag och råvarurelaterade bolag som har möjlighet att höja priserna till sina kunder för att kompensera sig kan däremot vara vinnare. Det är exempelvis ofta bolag med en unik eller åtminstone stark position inom sitt segment, eller som har kunder som inte är så priskänsliga, som har så kallad ”pricing power” – möjligheten att enkelt höja priset. Det kan dock vara värt att påpeka att prishöjningar kan ske med viss fördröjning. Exempel på bolag som ofta anses ha god pricing power är Atlas Copco, Alfa Laval och Assa Abloy.

Cykliska bolag

I teorin är cykliska och konjunkturkänsliga bolag ”vinnare” på hög inflation. Fast snarare handlar det om att bolagen är vinnare på en god konjunktur, vilken ofta kommer tillsammans med stigande inflation. Denna gång vet vi dock att inflationen också eldas på av andra faktorer än tillväxt, som skenande energipriser och flaskhalsar. Å andra sidan är den underliggande tillväxten i många delar av världen god.

Råvarurelaterat

Vi har haft ett råvarurally under hösten, vilket beror på att inflation och stigande priser på råvaror ofta samspelar. Olja och naturgas har stigit kraftigt, liksom basmetaller som stål, koppar och aluminium. Det går också att få exponering via råvarufonder eller råvaru-ETF:er, men värt att ha i åtanke är alltså att dessa redan gått väldigt bra.

Men kom ihåg att i grunden är det allra viktigaste för att skydda portföljen riskspridning. Inte bara mellan många aktier, utan mellan många olika typer av sektorer.

Hur resonerar du kring inflationen?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-12-19 16:35

Tror mycket på bankerna nu. Spekulationerna är extra utdelningar 2022.

Anonym
Anonym
2021-12-16 09:26

Synd detta inlägg inte kom för en månad sedan.

Anonym
Anonym
2021-12-15 21:24

faktu är att man inte bör investera alls i detta läge! den så kallade bank skatten kommer att göra att inflationen skenar! man kommer att lägga skatt på amoteringar av lån!? detta är något bankerna skiter i man läger bara på detta på kunderna alltså bo lån företag med låg kreditvärdighet kreditkort här kan man förutom idiot höga räntor få lika höga skatte kostnader..
den enda rekommendationen ja har låna inte pengar och nvestera inte i Sverige särkilt inte i företag med hög belåning .
men hela EU är ju öppet

Anonym
Anonym
2021-12-15 11:02

Tack för artikeln. Det är värt att fundera en extra gång vilka bolag som kan vara värt att investera i och stoppa in i portföljen när stormen kommer. Atlas Copco ligger på bevakning hos mig iaf. Kommer troligtvis få plats i portföljen nästa år.

Förstår inte riktigt bitterheten och den tråkiga attityden som visar sig i kommentarerna.
Hur bidrar ni själva med värdeadderande inlägg som bjuder till utvecklande diskussioner?

När det gäller bank och finans funderar jag lite kring fonder alt. ETF. Någon som vet en bred fond som inriktar sig på detta?

Anonym
Anonym
2021-12-14 15:22

men på riktigt? vad är värdet av denna artikel… det är saker som redan har skrivit så många gångar… det känns som en “cut & paste” som Du har stulit från en random analys… kan Du inte komma med mer added-value?

Anonym
Anonym
2021-12-10 10:50

Powell har gått från att inflationen inte existerade, till övergående och nu är den här för att stanna. Om man ökar penningmängden i förhållande till BNP så kommer det bli hög inflation. Men Fed kommer inte kunna höja nån ränta mer än kanske 0,5% innan skuldbubblan kollapsar i USA, så fed är fast och det är dem själva som satt sig i denna situationen.

Anonym
Anonym
2021-12-08 16:50

Med guds hjälp ska inflationen sjunka.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm