Hoppa till huvudinnehållet

4 knep till bättre beslut

Jag vet, att blogga om känslor under en banks bloggportal kanske inte är det sexigaste som finns. Ville du läsa om känslor hade du gått och köpt dig en ”hjälp-dig-själv-bok” från rea-hyllan på Akademibokhandeln i stället.

Men det är just det som är grejen.

Ämnen som beteenden, känslor och psykologi hör hemma inom ekonomi. Men ofta skrivs det inte så mycket om dem. Däremot skrivs det mycket om information.

För att göra bra investeringar behöver du bra information. Så låt oss gå vidare på ämnet information och beslut.

Att ta beslut

Hur går det till när vi tar beslut?

Vi samlar in information, väger för och nackdelar mot varandra och bestämmer oss för ett av alternativen.

Vi följer ofta något som kallas för the cost and benefit principle. Där vi bestämmer oss för ett beslut om fördelarna överstiger kostnaderna.

So far so good.

Men det slutar inte där.

Inget beslut utan känslor

För denna cost-benefit-analys så spelar känslorna en central roll. Det är tack vare dem som vi tillslut tar ett beslut

Personer som har känslorubbningar av olika anledningar (detta går att läsa mer om i mitt förra inlägg) kan på ett utmärkt sätt väga för- och nackdelar mot varandra inför ett beslut

Men där tar det stopp. De väger för och nackdelar mot varandra in i absurdum. De saknar nämligen mekanismen som gör att vågskålen tillslut tippar över åt något håll.

Information behöver ketegoriseras som bra, dålig eller neural. Och det görs den genom att knytas ihop med en positiv, negativ eller neutral känsla.

Detta gör att ett av alternativen vi väljer mellan tillslut kommer få tillräckligt med positiva känslor knutna till sig, och vågskålen kommer tippa åt det hållet.

En mycket viktig mekanism med andra ord.

Det är alltså tack vare dina känslor du inte läser årsredovisningar in i absurdum utan tillslut bestämmer dig för att handla aktier i ett av företagen.

För bra beslutsfattande behövs relevant fakta, men också känslor. De gör att vi kommer till skott och bestämmer oss för något. Utan denna mekanism fastnar vi i ett evigt velande fram och tillbaka.

4 enkla knep till bra beslut:

  • Ibland kan det vara svårt att komma till skott och fatta ett beslut. Följ då din magkänsla. Kom ihåg, känslorna behövs för att få vågskålen att tippa över åt något håll.
  • Undvik att ta beslut under influens av känslor som stress, trötthet eller ilska. Då är du redan påverkad av känslor som inte har någonting att göra med det beslut du ska ta nu.
  • Rådfråga andra. Men var också medveten om att de baserar besluten på sina känslor.
  • Var inte rädd för att ta fel beslut. Det finns inga beslut som är rätt eller fel. Utan det finns bara beslut som ger olika konsekvenser. Blir du inte nöjd med konsekvenserna har du lärt dig något till nästa gång. Och det är just detta som kallas erfarenhet.

 

Här kan du höra forskaren Antonio Demasio berätta mer om kopplingen mellan information, känslor och beslut (ca 3 min).

 

 

Hälsningar

Elin Helander

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer