Hoppa till huvudinnehållet

Tipsen till dig som vill ge bort aktier i julklapp

Så här års brukar jag få många frågor om hur man egentligen gör om man vill ge bort aktier till exempelvis barn eller barnbarn i julklapp. En utmärkt idé, som kanske över åren kan starta eller spä på ett intresse för sparande och privatekonomi. Om inte annat kan gåvan bli en fin grundplån till exempelvis ett körtkort eller en lägenhetsinsats. Här är mina tips.

Hur gör man då? Svaret är: det beror på. Faktorer som din relation till gåvomottagaren, om du vill ge bort befintliga eller nya aktier och om du vill behålla kontrollen över förvaltningen avgör. Det är dessutom en hel del juridik att hålla koll på.

Äger du redan aktier som du vill ge bort?

Du kan ”föra över” aktier från ditt konto till mottagarens aktie- och fondkonto. Ingen skatt utlöses eftersom det inte finns någon gåvoskatt. Skicka en begäran om att du vill överföra aktierna till en annan person till banken där du har aktierna. Det här kan du ibland göra i ”inloggat läge” så att banken kan identifiera dig och där du får uppge namn på aktien, antal aktien och mottagande persons depånummer och namn. Mottagaren övertar ditt genomsnittliga anskaffningsvärde för aktierna.

Vill du föra över aktier som gåva till ett barn får barnets som regel inte själv ta emot gåvan. Då måste vårdnadshavare öppna ett aktiekonto i barnets eller sitt eget namn. Öppnar man i barnets namn äger barnet aktierna men föräldrarna har förfogande över kontot tills barnet är 18 år. Är du inte vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna skriva under blanketten där man ansöker om att öppna konto för minderårig, vilket också ofta kan göras digitalt hos banken. Du kan ju också bara be föräldrarna öppna ett konto.

Det går inte att föra över aktier mellan kapitalförsäkringar, inte ens om de är inom samma bank. Men det går att föra över värdepapper mellan ISK, även mellan olika banker.

Vill du ge bort nya aktier?

Det allra enklaste är att helt enkelt öppna en kapitalförsäkring i ditt namn med barnet som förmånstagare, där du köper de aktier du vill ge bort. Man kan ange vem som helst som förmånstagare i en försäkring . Då har du full kontroll över förvaltningen och kan dessutom se till att det finns likvider på kontot för den schablonskatt som dras årligen.

Vill du av någon anledning inte själv vara försäkringstagare så är ett alternativ att be föräldrarna att öppna ISK för minderårig men ge dig fullmakt att förvalta kontot, om du och de vill det. Då träder du in som särskild förvaltare via ett förmånstagarförordnande. Du kan som utomstående inte öppna en kapitalförsäkring eller ett ISK till barnet, det måste föräldrarna göra.

Vad gäller för förmyndare?

Barn som är under 18 år har så kallad begränsad rättshandlingsförmåga, och ska de skriva på ett avtal måste förmyndarna samtycka. Normalt är det föräldrarna. Det är därför föräldrarna har förfogande över barnets aktie- och fondkonto. Och det är därför föräldrarna måste skriva under en blankett om du som inte är förälder vill öppna ett konto åt ett barn. Om barnet saknar föräldrar utses en förmyndare.

Man skiljer på kontrollerad och okontrollerad förvaltning. Om barnets tillgångar uppgår till mindre än åtta prisbasbelopp får förmyndaren (förälder eller en utsedd förvaltare) fritt förvalta tillgångarna. Men om barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp ska förvaltaren anmäla det till en överförmyndare, som utses av en överförmyndarnämnd. Som gåvogivare kan man också begära att förvaltningen ska stå under en överförmyndares kontroll. Fonder får handlas för barnets räkning utan fråga hos överförmyndare, men inte aktier – då krävs först ett godkännande av överförmyndaren.

Mitt tips

Mitt tips är att antingen föra över befintliga aktier från aktiekonto till aktiekonto eller från ISK till ISK. Eller att helt enkelt öppna en kapitalförsäkring där man själv är försäkringstagare och den du vill ge aktierna till förmånstagare. Är det inte aktier, utan exempelvis räntefonder, man vill ge bort så kan det vara läge att av skatteskäl överväga att istället välja ett vanligt fondkonto. Detta eftersom avkastningen väntas bli relativt låg men schablonskatten i kapitalförsäkring och på ISK tas ut på hela beloppet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-12-19 15:39

Varför har ni inget gåvobrev/presentkort man kan skriva ut när man ger barn/barnbarn en present?

Anonym
Anonym
2019-11-22 09:28

Synd att det är så många steg och inblandning av många för att öppna depå åt andra. Men naturligtvis helt förståligt i dessa tider av pengatvätt-skandaler. Men jag tror ändå att det skulle kunna paketeras lite snyggt så att man som givare kan deponera pengar hos Nordnet och det skickas ut ett presentkort till mottagaren med steg-för-steg guide på hur en ISK öppnas, pengarna förs över och man kan antingen investera själv eller låta givaren bli förvaltare m.h.a. fullmakt. Presentkortet är det viktiga då det ska ge en känsla av något mycket värdefullt, vilket det naturligtvis är. En fysisk låda… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-12-15 18:05

Har ni inte kvar gåvobeviset om man vill ge bort aktier till barn?

Anonym
Anonym
2019-11-21 17:23

Bra text. Mycket att tänka på och regler

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm