Hoppa till huvudinnehållet

Vårda din Premiepension!

Vad har du för relation till det omtalade ”orangea kuvertet”? Kastar du det utan att öppna, slänger du dig över det eller lägger du det i högen med ”bra-att-sortera-in-i-pärmar-högen” utan att läsa det? Oavsett vilken metod du väljer hoppas jag att du tagit dig tid att sätta dig in, och utifrån din personlighet, valt hur du vill förvalta din premiepension. Premiepension är sannolikt en mindre del av din pension men den förtjänar ändå lite omtanke och omvårdnad för att kunna växa och må bra.

”Soffliggaralternativet” eller egen porfölj – vad är bäst?

Om du inte gör några egna fondval så hamnar dina pengar i ”soffliggaralternativet”, dvs statliga  AP7 Såfa. Historiskt sett så har det varit ett bra alternativ.

Kan du bräcka AP Såfas snitt på 9,6% årligen? I så fall tycker jag du ska satsa på att välja fonder själv, om inte så kan du med gott samvete kan välja AP7 Såfa. Mitt snitt ligger på 9%, så jag borde fundera på AP7 Såfan, men jag tycker att det är kul att välja själv så jag kommer att fortsätta med det och med en dåres envishet sikta på att slå AP7 Såfa. Får skylla på att jag inte var så aktiv de första 15 åren.

Portföljvärde

Portföljens värde är baserat på insättningar och värdeutveckling. Insättningen är 2,5% av lönen upp till 461 250:- (7,5 inkomstbasbelopp) för 2017, dvs max ca 11500:-. Nedanstående diagram visar snittbehållningen utifrån ålder och portföljval. Det kan tyckas udda att AP7 Såfa presterat sämre än den egna portföljen då jag ovan skrev att AP7 historiskt utklassat den egna portföljen . Skälet till skillnaden är att yngre överlag väljer AP7 (alt. inte väljer alls och därför blir placerade där). De kommer in med låg lön och därmed även ett lågt portföljvärde och därmed blir snittet lägre.

Skillnad mellan män och kvinnor

Den procentuella skillnaden i avkastning skiljer sig inte så mycket mellan män och kvinnor, men det är desto större skillnad i portföljernas värde. Generellt så är männens portföljer värda 17% mer än kvinnornas. En förklaring är att män yrkesarbetar mer än kvinnor och dessutom ofta har högre lön. Jag kan tycka att det är tragiskt att det är så här, men så länge regelverket är som det är får vi kvinnor agera smart för att kompensera; välj utbildning och arbete som ger högre lön, arbeta heltid, dela på föräldraledighet och VAB. I värsta fall får vi arbeta längre.

Visste du att det går att överlåta pensionsrätter till sin partner? Det kan vara ett (av flera sätt) för att pensionsmässigt kompensera om ena parten tar ett större ansvar hemma.

Vem kan man lita på?

Jag tror inte att någon av er har missat tidningarnas löpsedlar om pensionsrådgivare. Många upplever att de har blivit lurade och avkastningen är inte ofta inte något att hurra över. Personligen skulle jag sätta mina pengar i AP7 Såfa alla dagar i veckan hellre än att använda en extern rådgivare. Är det så att du över huvudtaget funderar på att anlita en extern rådgivare, så undersök vad de har presterat historiskt och se om de finns med på listan från Pensionsmyndighetens kundtjänst (i tabellen nedan).

Intressant att se är att ovan givna bolag som kollektiv presterat sämre än både gemene man och AP7 Såfa.

Alla siffror och figurer om premiepensionen är hämtade från rapporten: ”Premiepensionen: Pensionsspararna och pensionärerna 2016” .

Så min rekommendation är; logga in på Pensionsmyndigheten, kolla hur din premiepension mår och, vid behov, gör de förändringar som behövs! När det gäller fondval, avgifter och annat som hör premiepensionen till så tar vi det vid ett senare tillfälle.

Lycka till!

/Monica

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-01 22:00

I min PPM-portfölj satsar jag på låga avgifter. Avanza zero (förlåt att jag nämner konkurrentens alternativ här hos er men det går såklart lika bra med Superfonden hos Nordnet) är mitt val för tillfället.

/Aktiepappa

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-02 19:48

Låga avgifter tycker vi alla om, men hur kommer det sig att du även väljer dessa i PPMen? Fondavgifterna är grymt rabatterade i PPM så just här väljer jag tvärtom; av de fonder jag vill äga väljer jag att placera de med högst avgift här. Mina billigare fonder har jag på andra konton där jag får betala full avgift. Jag har tex DNB Teknolog som normalt tar 1,4% i avgift men här kostar den bara 0,4%. Väldigt fördelaktigt! 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm